Ξενάγηση σε μια πόλη... μαγική

xristos-mp1 Christos Simatos
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Την Τρίτη 6 Μαΐου η Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5” εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του Χρήστου Μπαϊκούση «Μαγική Πόλη».

Αν καμία πόλη δεν σε εκφράζει, τότε δημιούργησε τη δική σου "Μαγική Πόλη". Η τέχνη προσφέρει όλα τα μέσα αρκεί να αφήσεις τη φαντασία σου ελεύθερη. Ο Χρήστος Μπαϊκούσης μας ξεναγεί στη δική του Μαγική Πόλη την οποία ζωγράφισε και κατασκεύασε εμπνευσμένος από το ομώνυμο έργο του Νίκου Κούνδουρου.

"Περπατούσα στη συνοικία όπου γυρίστηκε η Μαγική Πόλη χωρίς να το ξέρω και μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να το ζωγραφίσω όλο αυτό”, λέει ο ίδιος. Δεν μένει όμως μόνο στη ζωγραφική. Προχωράει και στις κατασκευές. Σπίτια από χαρτί, χαρτόνι και μικρά κουτιά φτιάχνουν έναν ολόκληρο κόσμο, γειτονιές με τα σπίτια τους, τις αυλές και τις μάντρες τους, σπίτια έτοιμα να γκρεμιστούν κολλητά το ένα με το άλλο.

Christos Simatos

Τα σπίτια του γίνονται σπίτια προσφυγικών συνοικιών και τα μολύβια χωρίς μύτη μετατρέπονται σε όνειρα που πολλές φορές είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν. Έργα, μικρών διαστάσεων, φτιαγμένα με γήινα χρώματα αλλά και με γαλάζιο για την απεικόνιση της θάλασσας, διαβάζονται από τα αριστερά προς τα δεξιά, με τον τρόπο που γράφει ένα μολύβι.

Στα έργα του Χρήστου Μπαϊκούση διακρίνεται μια παιδικότητα και μια ευαισθησία που συνήθως φθίνει στην ενήλικη ζωή μας. Με την ευαισθησία ενός παιδιού που ζωγραφίζει τα πρώτα του σπίτια για να διηγηθεί τις δικές του μικρές ιστορίες.

Με ακρυλικά σε χαρτί και ξύλο και χρησιμοποιώντας την πρακτική του κολλάζ που υποδηλώνει καλλιτεχνικά κινήματα, πλαστικές προθέσεις και συμβολικά παιχνίδια που, σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, δεν σταμάτησαν να ποικίλουν (κυβισμός, φουτουρισμός, ποπ αρτ, νεορεαλισμός κτλ.), ο ζωγράφος διαμορφώνει έναν πολύ συγκεκριμένο προσωπικό κώδικα.

Από τις 6 Μαϊου ξεναγηθείτε στη Μαγική Πόλη του Χρήστου Μπαϊκούση στην Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5”.

Πληροφορίες: Μασσαλίας & Καπλανών 5, Αθήνα.