Γραμματόσημο ενός σεντ προς 20 εκατ. δολάρια!

grammatosimo
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Πρόκειται για το διασημότερο και σπανιότερο γραμματόσημο που έχει βγει ώς τώρα στο σφυρί.

Αν και μικροσκοπικό είναι το διασημότερο του είδους του διότι είναι μοναδικό. Όταν «γεννήθηκε», πριν από 158 χρόνια, κόστιζε μόλις ένα σεντ της βρετανικής λίρας. Σήμερα, εκτιμάται ότι η αξία του μπορεί να φθάσει τα 20 εκατ. δολάρια. Και αν αλλάξει χέρια σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες δημοπρασίες της χρονιάς - που θα τραβήξει τα βλέμματα ειδικών και μη - στις 17 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη θα είναι το ακριβότερο αντικείμενο που έχει πωληθεί ως τώρα, αναλογικά με το βάρος και το μέγεθός του, δεδομένου ότι οι διαστάσεις του είναι 2,54X0,63 εκ. και το βάρος του υπολογίζεται σε λιγοστά γραμμάρια.

Δεν είναι άλλο από το διασημότερο και σπανιότερο γραμματόσημο που έχει βγει ώς τώρα στο σφυρί, το πορφυρό του ενός σεντ που είχε εκδοθεί το 1856 στη Γουιάνα - τότε ήταν βρετανική αποικία - και είναι ένα από τα πρώτα γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν παγκοσμίως. Η δε μακρά διαδρομή του περιλαμβάνει από παιδικά χόμπι έως κατασχέσεις λόγω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και από δημοπρασίες έως συλλέκτες-δολοφόνους που το είχαν στην κατοχή τους.

Και αν οι μέχρι τώρα πληροφορίες είναι ήδη αρκετές για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ακόμη και εκείνων που δεν είναι φιλοτελιστές, η ιστορία του μοναδικού αυτού γραμματοσήμου - δεν σώζεται δεύτερο στον κόσμο - είναι εξίσου εντυπωσιακή.