Η μνήμη και η λήθη στην Τέχνη

mnimi-kai-koinonia
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 02 ΜΑΙΟΥ 2014

Σεμινάριο κοινωνικής μνήμης διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τη συμμετοχή ειδικών από διάφορα επιστημονικά πεδία και χώρους καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Συμβολικές αναπαραστάσεις του παρελθόντος γεννιούνται και αναπαράγονται από την τέχνη, την επιστήμη, τους εκπαιδευτικούς μηχανισμούς και τα μουσεία. Η κοινωνία αποθηκεύει τη γνώση και την εμπειρία. Ποικίλες μνημονικές παραδόσεις συναντώνται, αναμειγνύονται και ενίοτε συγκρούονται, προκαλώντας σύγχυση και ερωτήματα ως προς την ακρίβεια των αναμνήσεων, τη δυνατότητα διαφορετικών ‘αναγνώσεων’ του παρελθόντος αλλά και τις πολιτικές χρήσεις των ιστορικών αναπαραστάσεων.

Πώς γίνεται η διαχείριση της συλλογής μνήμης όταν η μνήμη θεωρείται κατεξοχήν ατομική διαδικασία. Tο τι θυμόμαστε και το τι αφήνουμε στη λήθη δεν είναι αυθαίρετο. Οι επιλογές μας καθορίζονται από τις εμπειρίες που αποκτούμε στην οικογένεια, στο σχολείο, στις παρέες που δημιουργούμε, και αργότερα από τις ‘μνημονικές παραδόσεις’ μεγαλύτερων συλλογικοτήτων στις οποίες εντασσόμαστε. Η επίδραση αυτών των παραδόσεων είναι τόσο μεγάλη ώστε συχνά οι αναμνήσεις των μελών μιας ‘μνημονικής κοινότητας’ αποκτούν εντυπωσιακή ομοιογένεια, με αποτέλεσμα τα όρια μεταξύ ατομικής και συλλογικής μνήμης να γίνονται δυσδιάκριτα.

Γιατί θυμόμαστε; Πόσα είδη μνήμης υπάρχουν; Τι είναι οι ‘μνημονικές κοινότητες’; Πώς ανακαλούμε ιστορικά γεγονότα που δε ζήσαμε; Γιατί φτιάχνουμε μουσεία; Ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις μέσα από την Τέχνη.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα επιχειρήσει να διερευνήσει αυτά τα θέματα μέσω διαλέξεων που θα ακολουθούνται από συζήτηση, συμμετοχικών εργαστηρίων λόγου και εικόνας, και μιας πρωτότυπης διάλεξης-παράστασης.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:

1η συνάντηση  (6 Μαΐου)
ΔΙΑΛΕΞΗ: Εισαγωγή στις θεωρίες της μνήμης (Ν. Παπαδημητρίου)
ΔΙΑΛΕΞΗ: Κοινωνικές αναπαραστάσεις, κοινωνική μνήμη και κοινωνική λήθη (Α. Μαντόγλου)

2η συνάντηση  (13 Μαΐου)
ΔΙΑΛΕΞΗ: Μορφές συλλογικής μνήμης στην αρχαιότητα (Ν. Παπαδημητρίου)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Ο ποιητικός λόγος ως τελετουργία και ως μνημονικό εργαλείο (Μ. Παπαδημητρίου)

3η συνάντηση  (20 Μαΐου)
ΔΙΑΛΕΞΗ: Η συλλογική μνήμη στις σύγχρονες κοινωνίες (Ν. Παπαδημητρίου)
ΔΙΑΛΕΞΗ: Ζωές και δράσεις της αρχαιότητας στο παρόν (Ε. Γιαλούρη)

4η συνάντηση  (27 Μαΐου)
ΔΙΑΛΕΞΗ: Τέχνη και μνήμη: η επίδραση της εικόνας στη μνημονική διαδικασία (Χρ. Κατσάρη)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Πώς κατασκευάζουμε συλλογικές αναπαραστάσεις; (Χρ. Κατσάρη & Τζ. Πάλλα)

5η συνάντηση  (3 Ιουνίου)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Λέξη-φράση-κείμενο: νόημα και μνήμη (Μ. Παπαδημητρίου)

6η συνάντηση  (10 Ιουνίου)
ΔΙΑΛΕΞΗ/ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: "Πατρίδα είναι τα παιδικά μας χρόνια" (Στ. Τσιντζιλώνη)
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Πληροφορίες: Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι.