Θεσσαλονίκη: Photobiennale με θέμα τον Λόγο

photobiennale
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΜΑΙΟΥ 2014

Και υπάρχει Λόγος για τον θεατή να ανακαλύψει δημιουργούς, έργα, αλλά και περισσότερους από 20 εκθεσιακούς χώρους, όπως επίσης και για τον επισκέπτη να κανονίσει να βρεθεί στην πόλη.

Η θεματική τριλογία της PhotoBiennale (Χρόνος, Τόπος, Λόγος) με διοργανωτή το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ολοκληρώνεται φέτος. Μετά το Χρόνο (2008) και τον Τόπο (2010 – 2011), σειρά έχει η θεματική ενότητα του Λόγου. Το πρώτο μέρος θα διαρκέσει από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο και το δεύτερο από τον Ιούλιο μέχρι τον Αύγουστο.

Και υπάρχει Λόγος για τον θεατή να ανακαλύψει δημιουργούς, έργα, αλλά και περισσότερους από 20 εκθεσιακούς χώρους, όπως επίσης και για τον επισκέπτη να κανονίσει να βρεθεί στην πόλη.

Μέσα από το Κεντρικό Πρόγραμμα της PhotoΒiennale, τις παράλληλες δράσεις, τις ανοιχτές συζητήσεις και τις προβολές, θα παρουσιαστεί ο λόγος που αρθρώνεται μέσα από την εικόνα, θέτοντας ζητήματα αισθητικά, εννοιολογικά, κοινωνικά, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αυτή δομείται, μέσα από τις επιρροές που δέχεται από τις αφηγηματικές τέχνες και τον κινηματογράφο.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει, όπως πάντα, έργα Ελλήνων και διεθνών δημιουργών (περισσότεροι από 100 σε συνεργασία με πάνω από 50 φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό), καθώς και προτάσεις που κατατέθηκαν κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης από το Μουσείο, και αξιολογήθηκαν από την παρακάτω επιτροπή: Βαγγέλη Ιωακειμίδη, Νίνα Κασσιανού, Σπύρο Μάκκα, Αλίκη Τσιρλιάγκου, Μάρθα Χαλικιά.

Οι υπόλοιπες ενότητες τoυ προγράμματος (όπως το «Παράλληλο πρόγραμμα», «Οι Γκαλερί προτείνουν», οι «Εκθέσεις ταξιδεύουν» και το Βραβείο Cedefop / Photomuseum), έχουν ξεκινήσει τη δράση τους από το 2012, παρουσιάζοντας έργο και το 2013.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η PhotoΒiennale πραγματοποιείται κατά το πλείστον με συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (Ε.Π. Μακεδονίας-Θράκης «Διοργάνωση PhotoBiennale από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης»).

Η χρονική απόσταση μεταξύ των δύο τελευταίων διοργανώσεων (2010/2011 & 2014) και η παρουσίαση του Κεντρικού Προγράμματος της PhotoBiennale τώρα, οφείλεται σε διαδικαστικά και διοικητικά κωλύματα.

Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (ΜΦΘ), το μοναδικό κρατικό μουσείο για τη φωτογραφία στη χώρα μας, θεσμοθετήθηκε το 1997, ενώ ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε η συγκρότησή του. Το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης εποπτεύται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Δεκέμβριο του 2001 το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στεγάστηκε στον πρώτο όροφο της αποθήκης Α’ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης.

Η βασική αρχή του Μουσείου είναι να συλλέγει, να διαφυλάσσει και να προωθεί τόσο τη φωτογραφική πολιτιστική κληρονομιά όσο και τη σύγχρονη δημιουργία. Η συλλογή και τα αρχεία του Μουσείου αποτελούνται από περισσότερα από 100.000 φωτογραφικά αντικείμενα.

Στα αρχεία του που καλύπτουν τη χρονική περίοδο 1890-1980 περιλαμβάνονται έργα των Σωκράτη Ιορδανίδη, Γιάννη Στυλιανού και Δημήτρη Λέτσιου, τμήμα των αρχείων του Κώστα Μπαλάφα και της Nelly’s, ενώ το Μουσείο είναι και θεματοφύλακας του ελληνικού τμήματος του Fred Boissonnas, το οποίο ανήκει στον Ο.Π.Ε.Π. Όσον αφορά τις συλλογές του, που αποκτήθηκαν με αγορές και δωρεές, καλύπτουν τη χρονική περίοδο από το 1970 μέχρι σήμερα και περιλαμβάνουν περισσότερα από 2.000 φωτογραφικά έργα από 200 δημιουργούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.