Marilyn, snapshots by Milton Greene

merilin-5
ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΜΑΙΟΥ 2014

Ομορφή απλή και ξέγνοιστη η Marilyn Mornoe ποζάρει στον φακό του Milton Greene. Mια ξεχωριστή φιλία και μια ιδιαίτερη συνεργασία.

"Είμαι καλή, αλλά δεν είμαι άγγελος. Αμαρταίνω, αλλά δεν είμαι ο διάβολος. Είμαι απλά ένα μικρό κορίτσι σ’ ένα μεγάλο κόσμο, που ψάχνει να βρει κάποιον ν’ αγαπήσει." Σίγουρα την αγάπησε ο φωτογραφικός φακός. Φωτογραφήθηκε όσο καμια άλλη και οι φωτογραφίες της είναι πραγματικά έργα τέχνης. Η  Marilyn Monroe, υπήρξε ηθοποιός, τραγουδίστρια, αλλά και μοντέλο, ενώ από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως το απόλυτο σύμβολο του σεξ.

Ποιος κρύβεται πίσω από τις φωτογραφίες της Marilyn Monroe; Ο Milton Greene είναι ο φωτογράφος που απαθανάτισε την Marilyn τις περισσότερες φορές.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1922 και έβγαλε την πρώτη του φωτογραφία όταν ήταν μόλις 14 ετών. Ο Milton Greene έγινε αρχικά γνωστός για τις editorial φωτογραφίες του σε περιοδικά όπως Life, Look , Harper Bazaar, Town & Country και Vogue. Η δουλειά του άρχισε να γίνεται ευρέως γνωστή τη δεκαετία του '50 και '60. Τότε ξεκινά τα πορτραίτα. Αγαπημένοι καλλιτέχνες, μουσικοί, θεατρικές προσωπικότητες και ηθοποιοί του κινηματογράφου ποζάρουν για τον Milton Greene. Αληθινά πρόσωπα, συναισθήματα και απλότητα ήταν τα χαρακτηριστικά που αναζητούσε ο φωτογράφος στο έργο του. 

Από τον φακό του Milton Greene περασαν οι Marilyn Monroe, Frank Sinatra, Grace Kelly, Marlene Dietrich, Sammy Davis, Elizabeth Teylor, Cary Grant, Sofia Lauren, Groucho Marx, Audrey Hepburn, Andy Warhol, Judy Garland, Giacometti, Alfred Hitchcock, Romy Schneider, Sir Lawrence Olivier, Ava Gardner, Steve Mcqueen, Claudia Cardinale, Paul Newman, η Catherine Deneuve και πολλοί ακόμα. 

Ήταν η μοναδική φιλία του με την Marilyn Monroe που την ξεχώριζε από όλους όσους είχε φωτογραφίσει.

Ο Milton συνάντησε για πρώτη φορά Marilyn Monroe σε φωτογράφιση για το περιοδικό Look . Γρήγορα έγιναν στενοί φίλοι και η φιλιά τους επισφραγίστηκε με μια μακροχρόνια συνεργασία αφού ίδρυσαν τη δική τους εταιρία παραγωγής ταινιών με τον τίτλο The Prince και το Showgirl . Πριν από το γάμο της με τον Arthur Miller, η Μarilyn έζησε με τον Milton και την οικογένειά του στο Κονέκτικατ στην αγροικία τους . Εκείνα τα χρόνια ο Milton τράβηξε τις πιο ωραίες φωτογραφίες της Marilyn Monroe.

Ως απόδειξη της εκτίμησης και της φιλίας που τους συνέδεε η Marilyn ανέθεσε στον Milton την αυτοβιογραφία της, με τίτλο " Η ιστορία μου". Ένας σπάνιος συνδυασμός φωτογραφιών απαθανατίζουν το θρυλικό πνεύμα της Μέριλιν Μονρόε .

Κύρα Κάπη