Γνωρίστε τη Lykke Li

lykke-li
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΜΑΙΟΥ 2014

Σίγουρα ξέρετε το όνομά της και τη φωνή της από το hit «I Follow Rivers», αλλά πόσα άλλα γνωρίζετε για αυτό το κορίτσι από τη Σουηδία με την αιθέρια παρουσία;

- Η Li Lykke Timotej Svensson Zachrisson γεννήθηκε το 1986 στη Σουηδία. Μεγάλωσε σε καλλιτεχνική οικογένεια με πατέρα μουσικό και μητέρα φωτογράφο. Μεγάλο μέρος από τα παιδικά της χρόνια το πέρασε στην Πορτογαλία, το Μαρόκο και την Ινδία, ακολουθώντας τους γονείς της. Στα 19 της μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, επέστρεψε όμως δύο χρόνια αργότερα στη Σουηδία για να ηχογραφήσει το πρώτο album της.

- Το πρώτο της ΕΡ, το «Little Bit» κυκλοφόρησε το 2007 και χαρακτηρίστηκε  ως ένα μίγμα pop, soul και electro.

- To ντεμπούτο της «Youth Novels» κυκλοφόρησε ένα χρόνο αργότερα και ήταν αυτό που έκανε κοινό και κριτικούς να την προσέξουν για πρώτη φορά, εξασφαλίζοντάς της συμμετοχές στα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ του κόσμου, όπως το Glastonbury, το Coachella και το Lollapalooza.

- Πολλά από τα  τραγούδια του πρώτου της album συμπεριλήφθηκαν σε soundtracks αμερικανικών ταινιών. Το «I’m Good, I’m Gone» χρησιμοποιήθηκε στο θρίλερ «Sorority Row» και το «Possibility» στο soundtrack του «Twilight Saga: New Moon».

- Το 2011 κυκλοφόρησε το δεύτερο album της «Wounded Rhymes», απ’ όπου ξεχώρισε φυσικά το «I Follow Rivers». Η επιτυχία ήταν σαρωτική για τη νεαρή τραγουδίστρια, με το single να κερδίζει την απόλυτη αποδοχή. Διασκευάστηκε στη γνωστή τηλεοπτική σειρά Glee και της εξασφάλισε εμφανίσεις στο Tonight Show with Jay Leno και το Late Show with David Letterman.

- Ο David Lynch την επέλεξε να συμμετάσχει στο δεύτερο album του «The Big Dream», ερμηνεύοντας ένα κομμάτι, το «I’m Waiting Here».

- Τον περασμένο Μάρτιο κυκλοφόρησε το πρώτο single της «Love Me Like I’m Not Made of Stone», από το τρίτο album «I Never Learn».

- Εκτός από τη μουσική της καριέρα, είναι και εκπρόσωπος της σειράς Curve ID της Levi’s μαζί με την Pixie Geldof και τη Miss Nine και έχει συμβόλαιο με πρακτορείο μοντέλων.

- Το «I Follow Rivers» χρησιμοποιήθηκε και στην ταινία «H ζωή της Αντέλ», που κέρδισε πέρυσι τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

- Στο σουηδικό φιλμ «Tommy» κάνει φέτος το υποκριτικό της ντεμπούτο. 

- Έχει χαρακτηριστεί ως «pop πριγκίπισσα»,  όρο που δεν αποδέχεται η ίδια, αφού θεωρεί ότι πλέον, η pop είναι πλέον λανθασμένα μια αρνητικά φορτισμένη λέξη. Ανάμεσα στις επιρροές της συγκαταλέγονται ο Neil Young, οι This Mortal Coil, οι Beatles και οι Rolling Stones.

Ροζίνα Αράπη