Who is Who: Lady Gaga

who-is-who-lady-gaga

ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Το κορίτσι που μεγάλωσε με τα τραγούδια της Cyndi Lauper και του Michael Jackson, ίσως σχεδίαζε από τότε την κατάκτηση της μουσικής βιομηχανίας, την οποία κατάφερε λίγα χρόνια αργότερα με γοργά και άκρως προκλητικά βήματα.

Σχεδόν τα πάντα έχουν ειπωθεί για τη Lady Gaga. Άλλοι τη θεωρούν το «νόθο παιδί» του David Bowie και της Madonna, που μπορεί να αναπλάθει τον εαυτό της με ταχύτατους ρυθμούς, άλλοι ένα κατασκεύασμα του marketing. Όπως και να 'χει η Gaga απασχολεί και συζητιέται και στην περίπτωση της, όπως άλλωστε και της Madonna, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Η Stefani Joanne Angelina Germanotta γεννήθηκε το 1986 στη Νέα Υόρκη, από μία Ιταλοαμερικανική οικογένεια της εργατικής τάξης. Σε ηλικία 4 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και το πρώτο της κομμάτι το συνέθεσε όταν ήταν 13. Γρήγορα άρχισε να εμφανίζεται σε μικρά clubs της πόλης, ενώ σε ηλικία 17 ετών έγινε ένα από τα 20 παιδιά παγκοσμίως που κέρδισαν υποτροφία για τη Σχολή Καλών Τεχνών Tisch.

Η underground σκηνή της Νέας Υόρκης όμως, ήταν αυτή που καθόρισε την πορεία της και μέσω αυτής κατάφερε να βρει τον εαυτό της. Ερμήνευε ημίγυμνη σε venues με τη μπάντα της, ενώ είχε αρχίσει να πειραματίζεται με ναρκωτικά. Υιοθέτησε το ψευδώνυμο Lady Gaga από το τραγούδι «Radio Gaga» των Queen και μαζί με τη φίλη της Lady Starlight άρχισαν να δημιουργούν θόρυβο γύρω από το όνομα τους με τα burlesque shows τους. Η Gaga γνωρίστηκε με μουσικούς παραγωγούς και προσελήφθη για να γράφει τραγούδια για τις Pussycat Dolls, την Britney Spears και άλλους καλλιτέχνες.

Οι φωνητικές της ικανότητες όμως δεν πέρασαν απαρατήρητες και το 2008 μετακόμισε στο Los Angeles για να ηχογραφήσει το πρώτο της album. Το «The Fame» είχε επιρροές από πολλά μουσικά είδη, αλλά το αποτέλεσμα του ήταν ένα χορευτικό, ευχάριστο pop album, που σάρωσε στις πωλήσεις (5 εκατομμύρια για την ακρίβεια). Από το pop hit «Just Dance» και το «Poker Face» μέχρι το πιο ώριμο «Paparazzi» κάθε single που κυκλοφόρησε ήταν μία διαφορετική πτυχή του χαρακτήρα της Gaga.

Η ίδια ανέπλαθε την εικόνα της με ρυθμούς πολυβόλου. Οι στιλιστικές της ακρότητες μόλις είχαν αρχίσει να φαίνονται. Latex κοστούμια, περούκες, φορέματα από φυσαλίδες και βατράχους Kermit, μία extravagant persona που μπορούσε άνετα να φορέσει οτιδήποτε και να κάνει οτιδήποτε. Και συνοδευόταν από τραγούδια κολλητικά σαν τσιχλόφουσκες. Η Lady Gaga ήταν η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνιδα που είχε στο Top 20 τέσσερα δικά της κομμάτια ταυτόχρονα και η πρώτη νεοεμφανιζόμενη της δεκαετίας των 00s της οποίας τα κομμάτια πήγαν κατευθείαν στην κορυφή.

Μία πολύ επιτυχημένη τουρνέ ακολούθησε, για να έρθει το «The Fame Monster», ένα πιο σκοτεινό και περίεργο album. Πλέον οι σχεδιαστές μόδας σφάζονταν στα πόδια της για το ποιος θα τη ντύσει ενώ τα videoclip της αποτελούσαν είδηση. Τα κάποτε είδωλα της, όπως η Madonna, ο Elton John, αλλά και η Βασίλισσα Ελισάβετ δήλωσαν θαυμαστές της.

Το 2010 το περιοδικό Time την κατέταξε ανάμεσα στους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, ενώ τιμήθηκε και με πολλά βραβεία Grammy.

Η ανοδική της πορεία δεν έχει σταματημό. Το πρώτο single της από το καινούργιο της album με τίτλο «Born This Way» κυκλοφόρησε πρόσφατα και συνοδεύτηκε από ένα εξωφρενικό videoclip. Η ίδια το παρουσίασε μέσα από ένα τεράστια αυγό στην τελετή των Βραβείων Grammy.

Πολλοί βέβαια είναι αυτοί που έσπευσαν να κατηγορήσουν την Gaga ότι δεν είναι μία εξαιρετική καλλιτέχνιδα, αλλά μία εξαιρετική αντιγραφέας. Κάτι που δεν είναι απολύτως λάθος. Ακούγοντας κανείς το τελευταίο single της είναι αδύνατον να μην καταλάβει ότι είναι μια κραυγαλέα αντιγραφή του «Express Yourself» της Madonna, κάτι που θέλησε να διακωμωδήσει στο τέλος του videoclip του τραγουδιού.

Όπως και να έχει πάντως, αυτό που κάνει την Gaga μοναδική είναι ότι καταφέρνει να συνδυάζει τα πιο αταίριαστα πράγματα, κλέβει από παντού και καταφέρνει να τα πλασάρει για δικά της και ότι κάθε μέρα απασχολεί με κάτι καινούργιο τον Τύπο. Οι ιδέες της ή έστω οι ιδέες της ομάδας φαίνονται να μη στερεύουν ποτέ. Το μόνο που μένει πλέον να αποδείξει είναι αν θα καταφέρει να έχει την μακροβιότητα των pop ειδώλων της.

Είναι εύκολο να τη μισήσεις ή να τη λατρέψεις, αλλά είναι αδύνατον να την αγνοήσεις. Όπως η ίδια είχε πει, «Είχα σχέση με κάποιον που μου είχε πει ότι δε θα πετύχαινα ποτέ, δεν θα ήμουν ποτέ υποψήφια για Grammy, δεν θα είχα ποτέ κάποιο hit και ότι ήλπιζε να αποτύχω. Του είπα ότι κάποια μέρα όταν δε θα είμαστε μαζί, δε θα μπορεί να αγοράσει ούτε έναν καφέ ή ένα delivery χωρίς να ακούσει ή να δει κάτι για εμένα».

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ