Οι μουσικοί που «έντυσαν» την ταινία «Wasted Youth» μιλούν στο click@Life

oi-mousikoi-pou-entusan-tin-tainia-wasted-youth-miloun-sto-clicklife

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Με αφορμή το party για την ταινία Wasted Youth, το click@Life μίλησε με τους The Callas και τον Electroware που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην ταινία, μέσα από τη μουσική και τα κομμάτια τους.

Με αφορμή το party για την ταινία Wasted Youth των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου & Jan Vogel που διοργανώνεται την Πέμπτη 24 Μαρτίου στο Τώρα Κ44, το click@Life μίλησε με τους The Callas (δια στόματος Λάκη και Άρη Ιωνά) και τον Electroware (μέλος των ΦABRIKA) που έβαλαν το δικό τους λιθαράκι στην ταινία, μέσα από τη μουσική και τα κομμάτια τους, «ντύνοντας» ιδανικά την κινηματογραφική ιστορία.

H ταινία ακροβατεί ανάμεσα στην ορμή της εφηβείας και τη σκληρή πραγματικότητα, το party θα έχει δυνατές κιθάρες και φουτουριστικά electro-techno beats και οι νεαροί μουσικοί εκφράζουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο τις προσωπικές τους ανησυχίες για τη νεολαία αλλά και τη σύγχρονη Αθήνα.

Η ταινία είναι ένα πορτρέτο μιας πόλης που βρίσκεται στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού. Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή Αθήνα;

The Callas: Από τότε που θυμόμαστε την Αθήνα πάντα στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού βρίσκεται.

Electroware: Αγαπώ την Αθήνα με τις χαρές της και τις κατήφειες της.

«Μία ιστορία για έναν έφηβο στην Αθήνα είναι, δυστυχώς, επίσης μία ιστορία για μία νέα γενιά που παλεύει να κάνει ό,τι κάνουν οι νέοι άνθρωποι, μη γνωρίζοντας ότι το μέλλον τους μπορεί να χαραμιστεί» λέει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης. Το πιστεύετε;

The Callas: Πιστεύουμε πως είναι χαρακτηριστικό όλων των νέων ανθρώπων, όλων των εποχών να σκέφτονται το τώρα.

Electroware: Φυσικά, εδώ δε ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει αύριο.

Ποια η άποψή σας για τους σημερινούς εφήβους;

The Callas: Όπως και στη δική μας γενιά, έτσι και σήμερα ενώ αισθανόμαστε ότι υπάρχουν πάθος, ταλέντο και δυναμική, δυστυχώς λόγω της έλλειψης παιδείας, όλο αυτό το σούπερ υλικό σπάνια μεταμορφώνεται σε δημιουργία.

Electroware: Οι σημερινοί έφηβοι είναι πιο παρορμητικοί, χωρίς τα ταμπού του παρελθόντος.

Ποια η γνώμη σας για την ταινία των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Jan Vogel;

The Callas: Όταν ένα έργο τέχνης γενικότερα, εκφράζει τόσο άμεσα και δυνατά την εποχή του, χωρίς υπερβολές, γενικεύσεις και απλουστεύσεις, αποτελεί σημείο αναφοράς για το παρόν αλλά και για το μέλλον.

Electroware: Το «Wasted Yoυth» είναι μια σύγχρονη ταινία που αποδίδει με άμεσο και ρεαλιστικό τρόπο δύο διαφορετικές πραγματικότητες που υπάρχουν στην Αθήνα. Είναι μια ταινία που με ταξίδεψε με τον γρήγορο αφηγηματικό της τρόπο και στο τέλος με ταρακούνησε. Το βλέμμα δε, του πιτσιρικά στο τέλος της ταινίας μου έδωσε την αίσθηση μιας ανεμελιάς που χάθηκε σε μια στιγμή και τη θέση της πήρε η αντίδραση.

Τι ετοιμάζετε για το get wasted party στο Κ44;

The Callas: «1 2 3 4 Here We Go Down To The Floor» (που είναι ένα από τα κομμάτια που έχουμε στην ταινία).

Electroware: Στο dj set που θα παρουσιάσω μετά, θα γίνει μία δυναμική αναδρομή στα 90s με Techno και Electro μέσα από anthem tracks τα οποία άφησαν εποχή, μέχρι σημερινούς minimal ήχους .Θα είναι μια 100% χορευτική βραδιά.

Βρίσκετε κάποια σημεία της ταινίας με τα οποία να ταυτίζεστε ιδιαίτερα;

The Callas: Δεν είναι κάποια συγκεκριμένα σημεία. Είναι όλη η ατμόσφαιρα της ταινίας. Είμαστε εμείς, οι φίλοι μας, τα μαγαζιά που βγαίνουμε, οι τριγύρω μας, η μυρωδιά της πόλης.

Electroware: Ταυτίζομαι και βλέπω το εαυτό μου μέσα σε αυτά όσον αφορά την ανεμελιά,την καλοπέραση και τη δημιουργικότητα.

Ως «The Callas» έχετε δώσει δύο κομμάτια σας στην ταινία. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία με τους συντελεστές της ταινίας;

The Callas: Μας προσέγγισε ο Δημητρης Παπαιωάννου (Synch festival, 360 record shop, ΦABRIKA), μας είπε δυο πράγματα για το concept της ταινίας και είπαμε αμέσως πως γουστάρουμε τρελά να είμαστε μέρος του πράγματος λόγω της εμπιστοσύνης, του σεβασμού και της εκτίμησης που έχουμε στην δουλειά του, αλλά και στην δουλειά των υπολοίπων συντελεστών της ταινίας.

Γιατί ταίριαξαν τόσο στο κλίμα της ταινίας;

The Callas: Από τότε που ξεκινήσαμε σαν εικαστικοί και μουσικοί, όλη μας η δουλειά έχει να κάνει με την D.I.Y. νοοτροπία και αισθητική. Αισθανόμαστε πως το «Wasted Youth» πατάει σε αυτές τις βάσεις και γι' αυτό ταιριάξανε απόλυτα τα τραγούδια μας.

Το τρίτο album σας κυκλοφορεί μόνο σε βινύλιο. Γιατί;

The Callas: Το CD μας ξενερώνει. Η digital μορφή υπάρχει μέσω site, myspace, soundcloud κτλ. Το βινύλιο είναι και κάπως interactive...αλλάζεις πλευρά...του δίνεις σημασία και σου δίνει και αυτό. Το βινύλιο είναι κάτι. Το πιάνεις, το κοιτάς, χαλάει. Είναι πανέμορφο και φθείρεται.

Ως μέλος των Fabrika συνέθεσες την πρωτότυπη μουσική της ταινίας «Wasted Youth». Ποια είναι τα στοιχεία της ταινίας που σε επηρέασαν περισσότερο και πιο καθοριστικά στη δημιουργία των συγκεκριμένων κομματιών;

Electroware: Η μουσική έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στα σημεία οπού υπάρχει. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να ντύσουμε με ελεύθερο απλό και ψυχοακουστικό τρόπο, σκηνές οι οποίες δένουν ακόμα πιο αρμονικά όλη την ταινία μαζί. Επίσης, η ελευθερία και ο δυναμισμός των χαρακτήρων μας ενέπνευσε στο να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο θέμα πιο τολμηρά.

Είσαι ηγετική μορφή της ελληνικής ηλεκτρονικής σκηνής από τη δεκαετία του ’90 κι ευθύνεσαι για μεγάλα techno πάρτι. Πώς δημιουργήθηκε η σχέση σου με την ηλεκτρονική μουσική και κουλτούρα;

Electroware: Από μικρός είχα εμμονή με ήχους διαφορετικούς από τους συμβατικούς. Η κλασική παιδεία που είχα παίζοντας πιάνο από μικρός απλά μου έδωσε την τεχνική να εκφράσω πιο εύκολα το πάθος μου για τη σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής από μικρή ηλικία. Ξεκίνησα το 1990 κυκλοφορώντας το πρώτο μου κομμάτι σε μια συλλογή cd με διεθνώς γνωστά ονόματα της ηλεκτρονικής σκηνής. Στη συνέχεια ξεκίνησα να παίζω σε πολλά μαγαζιά, γνωστά Party και φεστιβάλ και συνειδητοποίησα ότι η όλη εμπειρία δεν ήταν απλά να βάζω ένα κομμάτι μετά το άλλο. Είναι άκρως δημιουργική κατάσταση και μέσα από την ανάδραση (feedback) του κοινού, έβλεπα πως θα είναι ο νέος ήχος για τον επόμενο καιρό. Οι συναυλίες, τα dj set και οι μουσικές παραγωγές μου άνοιξαν το δρόμο για ένα συνεχές ταξίδι μουσικής αναζήτησης.

Τι συναίσθημα θέλεις να προκαλέσεις στους θεατές μέσα από τη μουσική σου;

Electroware: Ταξίδι, υποψία, ατμόσφαιρα και την αίσθηση ότι κάτι βράζει σιγά-σιγά και ετοιμάζεται να σκάσει.

Πληροφορίες: Τώρα Κ44, Kωνσταντινουπόλεως 44, Γκάζι, Στάση Μετρό Κεραμεικός, είσοδος ελεύθερη, στις 9 μ.μ.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ