Γνωρίστε τον Woodkid

woodkid
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΜΑΙΟΥ 2014

Ποιος είναι αυτός ο τριαντάχρονος πολυπράγμων καλλιτέχνης, που αφ’ ότου σκηνοθέτησε μερικά από τα πιο γνωστά σύγχρονα videoclip της pop μουσικής, αποφάσισε να μας παρουσιάσει και τις δικές του συνθέσεις;

- Ο Yoann Lemoine, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Woodkid, γεννήθηκε στη Λυών. Σπούδασε γραφιστική και animation και αργότερα μετακόμισε στο Παρίσι.

- Μπήκε στην ομάδα παραγωγής του σκηνοθέτη Luc Besson και αργότερα έγινε βοηθός σκηνοθέτη στο πλευρό της Sofia Coppola.

- Αργότερα μεταπήδησε στον χώρο του μουσικού videoclip. Οι πιο γνωστές του δουλειές του είναι το «Teenage Dream» της Katy Perry και το «Born To Die» της Lana Del Rey.

- Είναι ακτιβιστής στον αγώνα ενάντια στο AIDS και έχει λάβει 5 βραβεία για την Καμπάνια Αφύπνισης για το AIDS, με τίτλο «Graffiti».

- Το 2012 παρέλαβε το βραβείο σκηνοθέτη της χρονιάς στα βραβεία MVPA στο Los Angeles.

- Κανένας δεν ξέρει ακριβώς τους λόγους που ο Lemoine αποφάσισε να γίνει και μουσικός. Ένας από τους μύθους που κυκλοφορούν είναι ότι θρύλος της soul, Richie Havens κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ενός videoclip, του έδωσε ένα banjo και τον άφησε να παίξει.

- Μαζί με τις δύο μούσες του Katy Perry και Lana Del Rey έχει εμφανιστεί και επί σκηνής, σε αντίστοιχες συναυλίες τους. 

- Το πρώτο του EP «Iron» κυκλοφόρησε το 2011. Ο ίδιος σκηνοθέτησε το καταπληκτικό videoclip. Το κομμάτι χρησιμοποιήθηκε στα soundtracks του παιχνιδιού «Assassin’s Creed:Revelations», στην ταινία «Hitchcock» και στη σειρά «TV series».

- Η αντρική κολεξιόν του οίκου Dior για τον χειμώνα του 2013, με τίτλο «A Soldier on my Own», πήρε το όνομά της από τους στίχους του  «Iron» και το χρησιμοποίησε μάλιστα και στην αντίστοιχη επίδειξη μόδας.

- Τον Μάρτιο του 2013 κυκλοφόρησε και το πρώτο του album, το «The Golden Age».

- Το δεύτερο single «Run Boy Run», για το οποίο πάλι ο ίδιος σκηνοθέτησε το videoclip ήταν υποψήφιο για καλύτερο short form music video στα περσινά Βραβεία Grammy.

- Ανάμεσα στους διάσημους θαυμαστές του συγκαταλέγονται ο Philip Glass με τον οποίο έχει εμφανιστεί και στη σκηνή και ο Kanye West που έχει δηλώσει ότι θα ήθελε πολύ να συνεργαστεί μαζί του στο μέλλον.

- Ήταν ο creative director του 24ωρου videoclip «Happy» του Pharrell Williams.

- Φέτος θα έχουμε την χαρά να τον απολαύσουμε και στη χώρα μας στα πλαίσια του Rockwave Festival.

Ροζίνα Αράπη