Πέθανε η Μάγια Ανγκέλου

sygg
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΜΑΙΟΥ 2014

Ήταν μία από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της Αμερικής κατά την τελευταία 50ετία.

Έφυγε την Τετάρτη από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών η Αμερικανίδα ποιήτρια και συγγραφέας, Μάγια Ανγκέλου, όπως μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ.

Η Ανγκέλου γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1928 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, και μεγάλωσε στη γενέτειρά της και το Στάμπς του Άρκανσο, όπου τότε εφαρμοζόταν ο διαχωρισμός μεταξύ λευκών και μαύρων.

Η ζωή της χαράχτηκε από μία σειρά τραυματικών εμπειριών κατά την παιδική της ηλικία. Όταν ήταν μόλις 7 ετών, βιάστηκε βίαια από τον σύντροφο της μητέρας της.

Η νεαρή Ανγκέλου κατέθεσε εναντίον του βιαστή της, ο οποίος στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από οργισμένο πλήθος.

Στο μυαλό του νεαρού κοριτσιού γεννήθηκε η εντύπωση πως σκότωσε τον άνδρα «με τη φωνή μου», και για το λόγο αυτό έπαψε να μιλά για έξι χρόνια.

Από τη σιωπή γεννήθηκε όμως μία δυνατή φωνή. Bραβευμένη ποιήτρια, συγγραφέας, ηθοποιός, και στέλεχος της Αμερικανικής Κίνησης για τα πολιτικά δικαιώματα. Υπήρξε στέλεχος της Αμερικανικής Κίνησης για τα πολιτικά δικαιώματα ενώ ήταν η πρώτη αφροαμερικανίδα που τιμήθηκε με βραβείο Πούλιτζερ.

Ανάμεσα στους πολλούς φίλους της ήταν και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, με τον οποίο συνεργάστηκε στον αγώνα για το τέλος των φυλετικών διακρίσεων στις ΗΠΑ. Ο Κινγκ δολοφονήθηκε ανήμερα των γενεθλίων της.