Συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου για την επέτειο της Άλωσης

markopoulos
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΜΑΙΟΥ 2014

Συναυλία για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου με τίτλο «Για την Άλωση: Μνήμη διαρκής» διοργανώνεται από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών την Πέμπτη 29 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής.

O διεθνώς αναγνωρισμένος Γιάννης Μαρκόπουλος συνέθεσε ένα πρόγραμμα, που απαρτίζεται από το πρώτο μέρος του γνωστού έργου του, «Ανα-Γέννηση, Κρήτη ανάμεσα σε Βενετιά και Πόλη», καθώς και επιλεγμένες συνθέσεις και τραγούδια από την μακρά εργογραφία του, πρόγραμμα που αφηγείται την πορεία από την Άλωση μέχρι το σήμερα και φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα μουσικό ενθύμιο διαρκούς μνήμης.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος σχολίασε για το συγκεκριμένο μουσικό έργο πως «είναι κάτω από το κίνημα της Ορθοδοξίας» συμπληρώνοντας ότι «δεν είμαστε λίγοι, αλλά αντιθέτως πολλοί, όταν μάλιστα έχουμε ιεράρχες, όπως ο Αρχιεπίσκοπος». Χαρακτήρισε τον κ. Ιερώνυμο «σπουδαίο πρόσωπο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, καθώς οι κινήσεις του προσθέτουν στο μέλλον του τόπου».

Το γεγονός της μουσικής αφήγησης του συνθέτη για την Πόλη και για τις μνήμες του Ελληνισμού από την Ανατολή, ξεκινά το 1993, όταν ο Χρήστος Λαμπράκης παρήγγειλε στον δημιουργό για λογαριασμό του Μεγάρου Μουσικής το «Χορικό της Άλωσης».

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 20:30, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (διάθεση προσκλήσεων από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών). Συμμετέχουν: Γιώργος Χατζηχρόνογλου (Πρωτοψάλτης), Έλενα Κελεσίδη (υψίφωνος), Αντώνιος Κουτρουπής (τενόρος), Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Σοφία Μάνου, Λάκης Χαλκιάς, Βυζαντινή Χορωδία 12 ιεροψαλτών, Χορωδία ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ σε διδασκαλία Κωστή Κωνσταντάρα, Σύλβια Κουτρούλη, Μαριλίνα Τζελέπη, Ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία».

naftemporiki.gr