Μια Καρδερίνα το καλοκαίρι

karderina-eksofullo
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Η συγγραφέας των εκπληκτικών μυθιστορημάτων επέστρεψε με μια περιπετειώδη ιστορία ενηλικίωσης και απέσπασε το Βραβείο Πούλιτζερ 2014. Το βιβλίο της Ντόνα Ταρτ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

«Η καρδερίνα» απέσπασε το φετινό Πούλιτζερ μυθοπλασίας, ως ένα «όμορφα γραμμένο μυθιστόρημα ενηλικίωσης με υπέροχα πλασμένους χαρακτήρες, που παρακολουθεί το δέσιμο ενός θλιμμένου αγοριού μ' έναν πίνακα που έχει γλιτώσει από την καταστροφή», ως ένα βιβλίο «που ερεθίζει το πνεύμα και αγγίζει την καρδιά».

Η συγγραφέας των εκπληκτικών μυθιστορημάτων επέστρεψε. Μπορεί να της πήρε 11 χρόνια να γράψει το νέο της βιβλίο, όμως το καλό πράγμα αργεί. H ογκώδης «Καρδερίνα»  ξεπερνά τις 700 σελίδες στο πρωτότυπο.  Σήμερα βρίσκεται στην κορυφή των πιο διαβασμένων βιβλίων σε διάφορους καταλόγους εφημερίδων και περιοδικών εδώ και μήνες. Όχι άδικα. Το βιβλίο αυτό είναι από εκείνα που σε παρασέρνουν τόσο βαθιά μέσα τους που δυσκολεύεσαι να τα αποχωριστείς για πολύ καιρό, σα να έχεις χάσει έναν φίλο, και ένα μέρος τους μένει μαζί σου για πάντα.  

Το σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα περιστρέφεται γύρω από έναν αληθινό πίνακα ζωγραφικής, την «καρδερίνα» ενός μεγάλου ζωγράφου που πέθανε νωρίς σε ένα τραγικό συμβάν που συνέβη το 1654 στο Ντελφτ. Μια έκρηξη στο οπλοστάσιο της πόλης κατέστρεψε το ένα τέταρτο των κτιρίων της, σκοτώνοντας μεγάλο μέρος τους πληθυσμού, ανάμεσά τους και ο καλλιτέχνης, μαζί με το στούντιο και ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του.

Τα πάντα ξεκινούν μ' ένα αγόρι.  Στα δεκατρία του, ο Θίο Ντέκερ, γιος μιας αφοσιωμένης μητέρας και ενός ασυλλόγιστου, κατά κύριο λόγο απόντα πατέρα, επιζεί ως εκ θαύματος από ένα τραγικό συμβάν του ρημάζει τη ζωή. Μόνος κι απροστάτευτος στη Νέα Υόρκη, τελικά θα βρει καταφύγιο στην οικογένεια ενός πλούσιου φίλου. Θαμπώνεται από το καινούριο του σπιτικό στη Λεωφόρο Παρκ, αγανακτεί με συμμαθητές που δεν ξέρουν πώς να τον αντιμετωπίσουν, βασανίζεται από μια αβάσταχτη νοσταλγία για τη μητέρα του και, όσο περνάει ο καιρός, αγκιστρώνεται σε αυτό που διατηρεί πιο έντονη τη θύμησή της: ένα μικρό, ανεξήγητα σαγηνευτικό πίνακα που τελικά παρασύρει τον Θίο στον υπόκοσμο και την παρανομία…

Η Καρδερίνα είναι μια στοιχειωμένη οδύσσεια μέσα στη σύγχρονη Αμερική και ένα δράμα συναρπαστικής έντασης. Συνδυάζοντας απίστευτα ζωντανούς χαρακτήρες με συγκλονιστικό σασπένς, αποτελεί ένα εκπληκτικό, εθιστικό μεγαλούργημα – μια καθηλωτική ιστορία γύρω από την απώλεια και την προσκόλληση, την επιβίωση και την αυτο-επινόηση, αλλά και τα βαθύτερα μυστήρια του έρωτα, της ταυτότητας και του πεπρωμένου. «Ο πίνακας, η μαγεία και η ζωντάνια του, θύμιζε εκείνη την παράξενη, αιθέρια στιγμή που πιάνει να χιονίζει, πρασινωπό φως και νιφάδες που χορεύουν μπροστά στις κάμερες, τότε που δε σε νοιάζει πια ο αγώνας, ποιος κέρδιζε ή ποιος έχανε, αλλά ήθελες μόνο να ρουφήξεις εκείνη την εκστατική, ανεμόδαρτη στιγμή. Όταν κοίταζα τον πίνακα ένιωθα όλες μου τις αισθήσεις να συγκλίνουν σε ένα μοναδικό σημείο: στη μία τρεμουλιαστή, ηλιόπληκτη στιγμή που υπήρχε τώρα και για πάντα. Μόνο αραιά και πού πρόσεχα την αλυσίδα στο ποδαράκι της καρδερίνας ή σκεφτόμουν πόσο σκληρή πρέπει να ήταν η ζωή για το ζωντανό πλασματάκι – να χτυπάει για λίγο τα φτερά του, αναγκασμένο να προσγειώνεται στην ίδια πάντα απελπιστική θέση».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Ντόνα Ταρτ γεννήθηκε στο Γκρίνγουντ του Μισισιπή και αποφοίτησε από το Μπένινγκτον Κόλετζ. Τα μυθιστορήματά της Η Μυστική Ιστορία και Ο Μικρός Φίλος, που επίσης κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Λιβάνη, μεταφράστηκαν σε τριάντα γλώσσες, καθιερώνοντάς την ως μια από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης λογοτεχνίας.

Πληροφορίες: Το βιβλίο "Καρδερίνα" της Ντόνα Ταρτ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.