Ο Bob Dylan στον κινηματογράφο

bob-dylan
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Ο «τροβαδούρος των δύο αιώνων» Bob Dylan επισκέπτεται την Αθήνα και συγκεκριμένα το Terra Vibe, τη Δευτέρα 23 Ιουνίου. Καθώς προετοιμαζόμαστε λοιπόν, για τη μεγάλη βραδιά, ας θυμηθούμε την κινηματογραφική του πορεία μέσα από τις 6 εμφανίσεις του στη μεγάλη οθόνη.

Η φωνή του συνδυάζει ιδανικά τη βραχνάδα, τον ερωτισμό, τον σπαραγμό, το δράμα, τη συγκίνηση και την ειρωνεία, ενώ η αντισυμβατική του περσόνα φάνταζε πάντα ιδανική για τους κινηματογραφιστές. Έτσι τελικά, ο Dylan έκανε λίγες αλλά αλησμόνητες εμφανίσεις στον κινηματογράφο.

Για τον ίδιο, η μεγάλη οθόνη πάντα αποτελούσε μια δελεαστική πρόκληση και μέχρι στιγμής, μετρά 6 συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες.

- Πρωτοεμφανίστηκε στο θρυλικό western «Pat Garret and Billy the Kid» το 1973, σε σκηνοθεσία Sam Peckinpah. Στην ταινία είχε μια μικρή αλλά χαρακτηριστική εμφάνιση, ενώ ο ίδιος έγραψε και τη μουσική της ταινίας, στην οποία ακουγόταν και το «Knockin’ on Heaven’s Door».

- Δεύτερη εμφάνιση ήταν το ντοκιμαντερίστικο «Renaldo and Clara» του 1978, που σκηνοθέτησε ο ίδιος και 9 χρόνια αργότερα, το 1987, φτάνουμε στο «Hearts of Fire» του Richard Marquand, στο οποίο ο Dylan είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Robert Allan Zimmerman –χρησιμοποιώντας δηλαδή με το πραγματικό του όνομα.

- Το 1990 έκανε μια cameo εμφάνιση στο «Catchfire» του Dennis Hopper και το 1999 κράτησε τον ρόλο του Άλφρεντ στο «Paradise Cove» του Robert Clapsadle.

- Το 2003 έκανε ένα πέρασμα από το «Masked and Anonymous», για το οποίο έγραψε και το σενάριο μαζί με τον Larry Charles.

- Ωστόσο, η πιο αγαπημένη ταινία των fans του Bob Dylan παραμένει το αριστουργηματικό «I am Not There» του Todd Haynes, όπου οι Richard Gere, Christian Bale, Cate Blanchett, Heath Ledger, Ben Whishaw και Marcus Carl Franklin ενσαρκώνουν –ο καθένας με τον δικό του μοναδικό τρόπο- τον Bob Dylan σε έξι διαφορετικές φάσεις της πολυτάραχης ζωής του.

- Δίπλα σε αυτήν την ταινία στέκεται το ψυχογράφημα-ντοκιμαντέρ του Μάρτιν Σκορσέζε με τίτλο «No Direction Home», που επικεντρώνεται στη χρονική περίοδο 1961-1966, όταν δηλαδή η δημοφιλία του Dylan εκτινάχθηκε, μετατρέποντάς τον ρε ροκ είδωλο.

Παίρνοντας μια γεύση από τις κινηματογραφικές εμφανίσεις του Bob Dylan, ετοιμαζόμαστε για 2 μοναδικές εμφανίσεις του, την Κυριακή 22 Ιουνίου στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης και τη Δευτέρα 23 Ιουνίου στο TerraVibe Park στη Μαλακάσα.