Γουίλιαμ Σαρογιάν: μύθοι από την Αρμενία

gouiliam-sarogian-muthoi-apo-tin-armenia

ΤΡΙΤΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Την περιπέτεια των ξεριζωμένων αρμενίων αφηγήθηκε στα έργα του ο βραβευμένος με Πούλιτζερ λογοτέχνης Γουίλιαμ Σαρογιάν (1908-1981). Στην Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνεται στις 13 Απριλίου η εκδήλωση «Οι μύθοι του Σαρογιάν» με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από το θάνατό του.

Η εκδήλωση που θα παρακολουθήσουμε αύριο (στις 13 Απριλίου) στην Ελληνοαμερικανική Ένωση περιλαμβάνει ζωντανή αφήγηση των αγαπημένων μύθων που άκουγε ο Σαρογιάν από το συγγενικό του περιβάλλον. Η επιρροή τους ήταν εμφανής σε πολλά κείμενά του, ειδικά όταν ο αναφερόταν στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των αρμενίων της παλιάς πατρίδας του. Στους «Μύθους» του ο Σαρογιάν δεν επιχείρησε μια λεπτομερή καταγραφή των ιστοριών που τον μάγεψαν αλλά τις διασκεύασε κατάλληλα ώστε να τις προστατέψει από τη λήθη. Η ανθολόγηση των μύθων και μεταφορά τους στην ελληνική γλώσσα από τα αγγλικά έγινε από την Ελένη Κασσεσιάν. Τους μύθους αφηγούνται οι: Ναζίκ Αϊδινιάν, Χάικ Κασαρτζιάν, Ελένη Κασσεσιάν και Λοράνς Μενεντιάν. Συνοδεύουν στο ούτι οι: Μιγκρντίτς Μπογοσιάν και Λευτέρης Χαβουτσάς. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συμβολή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, την πρεσβεία της Αρμενίας στην Αθήνα και το Κέντρο Ελληνο-Αρμενικών Μελετών.

Λίγα λόγια για τον Γουίλιαμ Σαρογιάν

Ο Γουίλιαμ Σαρογιάν (1908-1981) γεννήθηκε στο Φρέσνο της Καλιφόρνια από αρμένιους γονείς που είχαν μεταναστεύσει στην Αμερική στα τέλη του 19ου αιώνα. Η πρώτη του εμφάνιση στην αμερικανική λογοτεχνία έγινε το 1934 με το διήγημα «Ο τολμηρός νεαρός στην ιπτάμενη αιώρα». Στα έργα του που έγιναν γνωστά και στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται η συλλογή διηγημάτων «Με λένε Αράμ» (1940), το θεατρικό έργο «Ο χρόνος της ζωής σου», το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ το 1939 και «Η ανθρώπινη κωμωδία», η κινηματογραφική μεταφορά του οποίου από τον Κλάρενς Λεόν Μπράουν τιμήθηκε με Όσκαρ καλύτερου σεναρίου το 1943. Τα έργα του είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικά και οι χαρακτήρες τους συχνά αποτελούν διαφορετικές όψεις του εαυτού του ή κάποιων συγγενικών του προσώπων. Ο Σαρογιάν επικεντρώνεται στις αναμνήσεις από τα παιδικά του χρόνια, αλλά και στον ξεριζωμό των μεταναστών. Μάλιστα, σε πολλές από τις ιστορίες του η γενέτειρα του Φρέσνο, κέντρο της ζωής των αμερικανο-αρμένιων, αποτελεί το κυρίως σκηνικό.

Πληροφορίες: «Οι μύθοι του Σαρογιάν» στις 13 Απριλίου, ώρα: 20:00, στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, είσοδος ελεύθερη.