Aegeanale: Η σύγχρονη τέχνη ταξιδεύει Μύκονο

aegeanale-1
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

O συνδυασμός τέχνης και τουρισμού. Η πλατφόρμα τέχνης και πολιτισμού Aegeanale εγκαινιάζει το φετινό πρόγραμμά της με το Kivotos Art Projects 2014 στη Μύκονο απο τις 25 Μαΐου μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

Το νησί φέτος θα βουλιάξει από τουρίστες. Όμορφες παραλίες, γραφικά σοκάκια, ρομαντικά ηλιοβασιλέματα και ξέφρενα πάρτυ... Η Μύκονος αποτελεί ιδανικό προορισμό για το καλοκαίρι αλλά δεν προσφέρει μόνο αυτά. Πολλές γκαλερί εκθέτουν έργα σύγχρονης τέχνης για τους art lovers που θα επισκεφθούν το νησί. Γιατί ο τουρισμός μπορεί να συνδυαστεί απόλυτα με την τέχνη και στην Ελλάδα έχουμε νέους καλλιτέχνες που έχουν κάτι να πουν και θέλουν να ακουστούν. 23 καταξιωμένοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο, πολυμέσα, εγκαταστάσεις και παρουσιάζουν την τέχνη τους στο πλαίσιο της  Αegeanale.

Η Αegeanale είναι μια διεθνής πλατφόρμα τέχνης και πολιτισμού που δημιουργήθηκε το 2012. Βασικοί στόχοι της είναι να αναδείξει το Αιγαίο ως χώρο έμπνευσης, δημιουργίας και διαπολιτισμικού διαλόγου και να χαρτογραφήσει εκ νέου το αρχιπέλαγος ως έναν αστερισμό προορισμών με πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Συνεχίζοντας τις δράσεις της στο νησί της Μυκόνου σε συνεργασία με την επιμελήτρια Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα, η πλατφόρμα τέχνης και πολιτισμού Aegeanale εγκαινιάζει το φετινό πρόγραμμά της με το Kivotos Art Projects 2014. Το Kivotos Art Projects 2014 αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα  σύγχρονης τέχνης με έργα από 23 καταξιωμένους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο, πολυμέσα, εγκαταστάσεις.

Η ομαδική έκθεση του Kivotos Art Projects πρόκειται να φιλοξενηθεί από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 στον νέο εκθεσιακό χώρο του Kivotos Hotel στον Όρνο της Μυκόνου, αποτελώντας το βασικό του εικαστικό πρόγραμμα, το οποίο θα πλαισιώνεται από μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και στο δημόσιο χώρο στο νησί της Μυκόνου.

Παράλληλα, το εγχείρημα διατηρεί φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς θα ενισχύσει οικονομικά το έργο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» με τα έσοδα από το ειδικά σχεδιασμένο αντικείμενο τέχνης από την καλλιτέχνιδα Σοφία Χούσου, καθώς και με μέρος των εσόδων από την πώληση των εκθεμάτων. Το Kivotos Art Projects τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού

Λίγα λόγια για την Aegeanale
Η Αegeanale είναι μια διεθνής πλατφόρμα τέχνης και πολιτισμού που δημιουργήθηκε το 2012. Βασικοί στόχοι της είναι να αναδείξει το Αιγαίο ως χώρο έμπνευσης, δημιουργίας και διαπολιτισμικού διαλόγου και να χαρτογραφήσει εκ νέου το αρχιπέλαγος ως έναν αστερισμό προορισμών με πολιτιστικό ενδιαφέρον.
Η Aegeanale είναι μια πολιτιστική πλατφόρμα εν εξελίξει με πρόγραμμα που αρθρώνεται σε δύο άξονες:
Ο πρώτος άξονας αφορά καλλιτεχνικές δράσεις από όλα τα πεδία της σύγχρονης τέχνης, οι οποίες περιοδεύουν σε τοποθεσίες του Αιγαίου δημιουργώντας για τους ταξιδιώτες διαδρομές και ρότες με πυξίδα τον πολιτισμό.
Ο δεύτερος άξονας αφορά ένα εικαστικό residency πρόγραμμα, που θα εγκαινιαστεί το καλοκαίρι του 2015 σε νησιά του Αιγαίου. Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα δημιουργήσουν έργα τέχνης σε άμεση διάδραση με τον κάθε τόπο φιλοξενίας καθιστώντας σταδιακά το Αιγαίο ένα πρωτοποριακό υπαίθριο μουσείο.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την επιμελήτρια Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα, η Aegeanale έχει στο παρελθόν υποστηρίξει την προηγούμενη εκδοχή του  Kivotos Art Projects το 2013, καθώς και το παλαιότερο πρότζεκτ της UN/INHABITED, μια σειρά δρώμενων που πραγματοποιήθηκαν στη Μύκονο και τη Δήλο το καλοκαίρι του 2012 με θεματικό επίκεντρο το οξύμωρο δίπολο κατοικημένου-ακατοίκητου χώρου.
Η συνολική διοργάνωση της Aegeanale τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και έχει εξασφαλίσει συνεργασία με πολλούς σημαντικούς φορείς του πολιτισμού και του τουρισμού όπως το Biennial Foundation.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.aegeanale.org/

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα Kivotos Art Projects 2014
Το πρόγραμμα ξεκινά από τις 25 Μαΐου μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Εκδήλωση Εγκαινίων 25 Ιουλίου.
Μαργαρίτα Αθανασίου / Felix Delandre / Steve C. Harvey / Στέλιος Καραμανώλης / Ηλίας Καφούρος / Εύα Μαραθάκη / Μαργαρίτα Μυρογιάννη / Αλίκη Παππά / Χριστίνα Πάπας / Χαρά Πιπερίδου / Τούλα Πλουμή / Brigitte Polemis / Γιώργος Σαμψωνίδης / Martin Sexton / Γιώργος Σταμκόπουλος / Χριστίνα Σγουρομύτη / Λεόντιος Τουμπούρης / Αντώνης Τσακίρης / Παύλος Τσάκωνας / Γιώργος Τσεριώνης / Μαρία Φραγκουδάκη / Σοφία Χούσου / Versaweiss
Τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης περιλαμβάνουν παράλληλο πρόγραμμα μουσικών και χορευτικών δρώμενων από διακεκριμένους καλλιτέχνες.