Μαθήματα τέχνης απο τον Gustav Klimt

klimt
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Σαν σήμερα το 1862 γεννήθηκε ο Αυστριακός ζωγράφος. Εμείς συγκεντρώσαμε 4 συμβουλές - μαθήματα από τον σπουδαίο ζωγράφο για τους νέους καλλιτέχνες.

Ο Gustav Klimt ήταν Αυστριακός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Απόσχισης της Βιέννης που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Art Nouveau. Είχε σημαντική συμβολή στη διεθνή αναγνώριση της αυστριακής τέχνης και υπήρξε από τους πρώτους που κατάφεραν να συνδυάσουν την εικονιστική με την αφηρημένη ζωγραφική.

Mε αφορμή την επέτειο από τη γέννηση του ψάξαμε, βρήκαμε και σας παραθέτουμε 4 μαθήματα τέχνης από τον Gustav Klimt.

1. Όσο καλός ζωγράφος και να γίνεις πρέπει πάντα να εξασκείς το ταλέντο σου

Στο αρχείο του Gustav Klimt βρέθηκαν πάρα πολλά σκίτσα αποδεικνύοντας πως έκανε πράξη τη θεωρία του, πως όσο φτασμένος και αναγνωρισμένος καλλιτέχνης και αν είσαι πρέπει πάντα να δουλεύεις το ταλέντο σου. Η εξάσκηση της τεχνικής με σκοπό τη βελτίωση ήταν μια αρχή που ο αυστριακός ζωγράφος τήρησε μέχρι και το τέλος. Μόνο

για τον πίνακά του "Το φιλί" ιστορικοί της τέχνης κάνουν λόγο για εκατοντάδες σκίτσα αποκαλύπτοντας μια ψυχαναγκαστική φύση που είχε ο Klimt. Σκοπός του ήταν ένας και μοναδικός: να βγει το αποτέλεσμα τέλειο.

2. Τα σκίτσα αλλάζουν την προοπτική του έργου

Πολλές φορές οι καλλιτέχνες δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα και ο πίνακας που οραματίζονται, μέχρι να καταλήξει στην τελική μορφή, έχει περάσει από χίλια κύματα. Κατά τον Gustav Klimt, τα σχέδια και τα προσχέδια βοηθούν στο να ξεκαθαρίσει ο καλλιτέχνης τον πίνακα που θέλει να ζωγραφίσει. Γιατί όσο η έμπνευση, το όραμα είναι ακόμα στην φαντασία δεν έχει πάρει μορφή. Η μορφή έρχεται μέσα από τα σκίτσα μετά απο πολύ υπομονή και επιμονή. Μπορεί να έχεις μια καλή ιδέα αλλά πάντα υπάρχει καλύτερος τρόπος εκτέλεσης και ακόμα και η καλύτερη ιδέα επιδέχεται βελτίωσης.

3. Προσοχή στη λεπτομέρεια

Ο Gustav Klimt έδινε μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια. Για παράδειγμα στον πίνακα "Beethoven Frieze" η έκφραση των

προσώπων άλλαξε πολλές φορές μέχρι να καταλήξει στις τελικές μορφές. Ο ζωγράφος ήθελε να αποτυπώσει με ακρίβεια την επικοινωνία μεταξύ των χαρακτήρων μέσα απο σκέψεις και συναισθήματα. Επίσης η λεπτομέρεια σ' έναν πίνακα, σύμφωνα με τον Klimt, είναι απαραίτητο συστατικό για να μπορέσει ο καλλιτέχνης να επικοινωνήσει το συναίσθημα του πίνακα.

4. Όσο ζωγραφίζεις μαθαίνεις και ...επιμένεις

Όταν το κράτος του είχε αναθέσει να ζωγραφίσει πίνακες για το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο Klimt αποοφάσισε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον ζωγράφιζε μέχρι εκείνη τη χρονική περίοδο και να πειραματιστεί με νέες μορφές. Ετσι σχεδίασε το έργο "Medicine" με έναν τρόπο αρκετά αντισυμβατικό. Κάποιος θα περιμένε μια κλασσική εικονογράφιση κάποιου θεού που προστατεύει τους ανθρώπους. Ο Klimt όμως ειχε άλλη άποψη και ο πίνακας είχε αρκετά αντισυμβατικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα η "Υγεία" στο πίσω μέρος του πίνακα έστεκε αποστασιοποιημένη από "τον ποταμό του πόνου". Οι ιδεαλιστές καθηγητές Πανεπιστημίου απέρριψαν τον πίνακα και τον απέλυσαν με συνοπτικές διαδικασίες. Ο χρόνος και ο κόπος που είχε βάλει ο Klimt στον πίνακα τον πείσμωσε και δεν άλλαξε την τεχνοτροπία παρά την απόλυση. Τεχνικές που χρησιμοποίησε και μορφές που ζωγράφισε στον πίνακα "Medicine" αργότερα αξιοποιήθηκαν σε μεταγενέστερους πίνακες. Ένα μάθημα επιμονής από τον Gustav Klimt.