Η περιήγηση του Παυσανία συνεχίζεται στην Αίγινα

pausanias-2
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Νέοι καλλιτέχνες με οδηγό τον Παυσανία πραγματοποιούν μια εικαστική ξενάγηση στο έργο του περιηγητή και συγγραφέα στην εικαστική έκθεση που αρχικά πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και τώρα ταξίδεψε μέχρι την Αίγινα.

Παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό στον Ιανό και από την Παρασκευή, 18 Ιουλίου η έκθεση «Παυσανία Ελλάδος Περιήγησις. Μια εικαστική περιήγηση στο έργο του», παρουσιάζεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας και έγινε αφορμή για μια συνάντηση καλλιτεχνών στο όμορφο νησί του Σαρωνικού.

36 νέοι καλλιτέχνες που έχουν ακολουθήσει τα βήματα του Παυσανία, προτείνουν ένα διαφορετικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο. Αφετηρία για την έκθεση αποτελεί το δεκάτομο έργο του Παυσανία «Ελλάδος Περιήγησις», που σώζεται ολόκληρο αποτελώντας πολύτιμη πηγή αρχαιογνωσίας, καθώς καταγράφει και διασώζει τα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας στο σύνολό τους.

Σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου, οι καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και προβάλλοντας το προσωπικό τους ύφος, συμβάλλουν στη σύγχρονη απεικόνιση του κόσμου και των εμβληματικών ελληνικών τοπίων, που περιηγείται και περιγράφει ο σημαντικός συγγραφέας Παυσανίας. Αρκαδικά και παραθαλάσσια τοπία, αρχαίοι ναοί της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Στερεάς και της Αίγινας, ερειπιώνες και αρχαία μέλη και γλυπτά σηματοδοτούν την περιήγηση στο έργο του.

Στην έκθεση, συμμετέχουν με έργα τους οι: Δάφνη Αγγελίδου, Ελένη Αγγέλου, Χριστίνα Ακτίδη, Στέλιος Αλεξάκης, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Αντώνης Αντζουλίδης, Μάριος Βουτσινάς, Joshua Garrick, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δικαία Δεσποτάκη, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Μάρκος Καμπάνης, Μηνάς Καμπιτάκης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Ένμη Κούκουλα, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Άννα Μπίλη, Γεωργία Μπλιάτσου, Ματίλντα Ναχμία, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Γεύσω Παπαδάκη, Κώστας Παππάς, Αντώνης Πατεράκης, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Δημήτρης Σαρασίτης, Βασίλης Σελιμάς, Μαρίνα Στελλάτου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Πάβλος Χαμπίδης, Στεφανία Χαρσούλα, Αθηνά Χατζή.

Πληροφορίες: Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας, Σπύρου Ρόδη 16.