Εικαστικές εκθέσεις στα νησιά μας

kuklades
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Κυκλάδες, Σποράδες, Δωδεκάνησα, Αργοσαρωνικός... Τα νησιά μας έχουν την τιμητική τους! Οι εικαστικές εκθέσεις ταξιδεύουν στα όμορφα Ελληνικά νησιά και μας περιμένουν να τις επισκεφθούμε.

Μπορεί οι γκαλερί της Αθήνας να έδωσαν ραντεβού για Σεπτέμβρη, τα νησιά μας όμως άνοιξαν τους χώρους τέχνης και φιλοξενούν εικαστικές εκθέσεις, νέων αλλά και φτασμένων καλλιτεχνών. 

Σίκινος: Νησολόγιο, ένα χρονικό σε εξέλιξη

Τα νησιά μας έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι. Μαζί με όλους τους παραθεριστές και η τέχνη "μετακομίζει" προσωρινά στους αγαπημένους μας προορισμούς. Τα νησιά μας γιορτάζουν και μαζί τους αναρίθμητα τοπία ασυλλήπτου φανασίας. Η Δημιουργική Ομάδα Media dell' Arte αφουγκράστηκε τη μυστική ζωή των νησιών. Τη θαύμασαν, την αγάπησαν, τη σεβάστηκαν. Πέρασαν ατελείωτες χειμωνιάτικες ώρες με πολλούς ανθρώπους που σήμερα έγινα φίλοι. Η δουλειά του έγινε με ειλικρίνεια και με το χέρι στην καρδιά.”

Στην 11η χρονιά τους, οι “Γιορτές στα Νησιά” που διοργανώνει η Δημιουργική Ομάδα Media dell' Arte σε συνεργασία με τις Κοινότητες των νησιών, θα πραγματοποιηθούν στην Σίκινο από τις 19 έως τις 26 Ιουλίου. Με σεμινάρια, συναυλίες, παραστάσεις, δράσεις για παιδιά και μία αναδρομική έκθεση με το έργο της ομάδας στα νησιά, οι Γιορτές Σικίνου σας περιμένουν για μια ενδιαφέρουσα, εναλλακτική εβδομάδα.
“Αναρίθμητα τοπία ασυλλήπτου φανασίας”

Η έκθεση παρουσιάζει το έργο της Media dell' Arte, μίας ομάδας επιστημόνων και καλλιτεχνών, από την ίδρυσή της το 2002 μέχρι σήμερα, στα μικρά νησιά των Κυκλάδων.

Για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό τα αποτελέσματα και το παρασκήνιο του δωδεκαετούς αυτού χρονικού: αδημοσίευτο ιστορικό υλικό, έγγραφα από τα κοινοτικά αρχεία, ηχογραφημένες και απομαγνητοφωνημένες προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων μαζί με φωτογραφικά αρχεία από τη μια, καλοκαιρινές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, δράσεις και πρωτοβουλίες από την άλλη. Μια αλυσίδα δηλαδή δράσεων -υπό τον τίτλο “Νησολόγιο”- που άλλοτε με μεγάλη επιτυχία και άλλοτε με οικτρή αποτυχία, επιχειρούσαν να απαντήσουν σε δύο κυρίως θέματα: στην αποδυνάμωση της φυσιογνωμίας των νησιών από την άμετρη τουριστική ανάπτυξη και στην έλλειψη καταγεγραμμένης ιστορίας για τα μικρά νησιά των Κυκλάδων.

Αίγινα:  «Παυσανία Ελλάδος Περιήγησις. Μια εικαστική περιήγηση στο έργο του»

Παρουσιάστηκε πριν λίγο καιρό στον Ιανό και από την Παρασκευή, 18 Ιουλίου η έκθεση «Παυσανία Ελλάδος Περιήγησις. Μια εικαστική περιήγηση στο έργο του», παρουσιάζεται στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Αίγινας και έγινε αφορμή για μια συνάντηση καλλιτεχνών στο όμορφο νησί του Σαρωνικού.

36 νέοι καλλιτέχνες που έχουν ακολουθήσει τα βήματα του Παυσανία, προτείνουν ένα διαφορετικό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο. Αφετηρία για την έκθεση αποτελεί το δεκάτομο έργο του Παυσανία «Ελλάδος Περιήγησις», που σώζεται ολόκληρο αποτελώντας πολύτιμη πηγή αρχαιογνωσίας, καθώς καταγράφει και διασώζει τα μνημεία της ελληνικής αρχαιότητας στο σύνολό τους.

Σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού, στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου, οι καλλιτέχνες, χρησιμοποιώντας διαφορετικά μέσα και προβάλλοντας το προσωπικό τους ύφος, συμβάλλουν στη σύγχρονη απεικόνιση του κόσμου και των εμβληματικών ελληνικών τοπίων, που περιηγείται και περιγράφει ο σημαντικός συγγραφέας Παυσανίας. Αρκαδικά και παραθαλάσσια τοπία, αρχαίοι ναοί της Αττικής, της Πελοποννήσου, της Στερεάς και της Αίγινας, ερειπιώνες και αρχαία μέλη και γλυπτά σηματοδοτούν την περιήγηση στο έργο του.

Στην έκθεση, συμμετέχουν με έργα τους οι: Δάφνη Αγγελίδου, Ελένη Αγγέλου, Χριστίνα Ακτίδη, Στέλιος Αλεξάκης, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Αντώνης Αντζουλίδης, Μάριος Βουτσινάς, Joshua Garrick, Ανδρέας Γεωργιάδης, Δικαία Δεσποτάκη, Κωνσταντίνος Έσσλιν, Μάρκος Καμπάνης, Μηνάς Καμπιτάκης, Παναγιώτης Κεφαλάς, Λήδα Κοντογιαννοπούλου, Ένμη Κούκουλα, Βασίλης Λιαούρης, Μιχάλης Μαδένης, Θανάσης Μακρής, Τίμος Μπατινάκης, Χαρίτων Μπεκιάρης, Άννα Μπίλη, Γεωργία Μπλιάτσου, Ματίλντα Ναχμία, Στέλιος Παναγιωτόπουλος, Γεύσω Παπαδάκη, Κώστας Παππάς, Αντώνης Πατεράκης, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Δημήτρης Σαρασίτης, Βασίλης Σελιμάς, Μαρίνα Στελλάτου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Πάβλος Χαμπίδης, Στεφανία Χαρσούλα, Αθηνά Χατζή.

Σαντορίνη: Ένα ταξίδι φωτογραφία από τον μερικάνο φωτογράφο William Abranowicz

Η Ελλάδα και τα νησιά μας έχουν αποτελέσει πολλές φορές έμπνευση για τον Αμερικάνο φωτογράφο William Abranowicz. Ένα ταξίδι φωτογραφίας με εικόνες από τη χώρα μας από το 1988 έως και το 2007.

Ένα τραπέζι στρωμένο μπροστά στη θάλασσα που περιμένει την καλοκαιρινή παρέα, παιδικές πατούσες στα πλακόστρωτα της Σαντορίνης, η κάτασπρη μπουγάδα, ανέμελες παιδικές αναμνήσεις και πολλές πολλές ακόμα εικόνες από το καλοκαίρι στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Σαντορίνη.

Ο Δήμος Θήρας και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε συνεργασία με το  Athens House of Photography και το Φωτογράφο Γιώργο Βεντούρη παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Σαντορίνη την δουλειά του γνωστού Αμερικάνου φωτογράφου William Abranowicz για την Ελλάδα.

O W. Abranowicz ασχολείται  με την ταξιδιωτική και αρχιτεκτονική φωτογραφία εδώ και 35 χρόνια και είναι συνεργάτης πολλών εντύπων όπως τα Conde Naste Traveler, Esquire, Vogue, NYT Magazine και Architectural Digest. Έχει φωτογραφήσει επανειλημμένα  στην Ελλάδα, με έμφαση το νησί της  Σαντορίνης.

Ο William Abranowicz έχει εκδώσει δύο βιβλία για την Ελλάδα, το “The Greek File”, με εισαγωγή του Edmund Keeley και το “Hellas, Photographs of Modern Greece” με εισαγωγή του Louis de Bernieres.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί με τη λήξη ενός τετραήμερου σεμιναρίου φωτογραφίας από τον W. Abranowicz. Tο σεμινάριο θα στεγαστεί στην Εστία του Πύργου που θα διδάξει σε προχωρημένους φωτογράφους τη μεθοδολογία δημιουργίας καλλιτεχνικού έργου με διδασκαλία φωτογράφισης κ επιλογής εικόνων.

Πάρος: Ομαδική έκθεση στην γκαλερί «Ποντοπόρος

Η τέχνη ταξίδεψε μέχρι την Πάρο. Ο Τζουλιάνο Καγκλής, η Ιφιγένεια Καμπέρη, η Μάρια Μπαχά, ο Αχιλλέας Ραζής, ο Δημήτρης Ρόκος, ο Στέφανος Ρόκος, έξι καλλιτέχνες με παράλληλες και ενίοτε διασταυρούμενες εικαστικές πορείες, συνεκθέτουν το καλοκαίρι του 2014 στη γκαλερί «Ποντοπόρος» της Πάρου.

Οι σχεδόν εμμονικές σπουδές στο γυναικείο σώμα του Τζουλιάνο Καγκλή προσφέρονται για μία διπλή ανάγνωση. Η αισθαντικότητα που αναδύει η πλαστικότητα της χειρονομίας του Καγκλή συνυπάρχει με την συνειδητή αφαίρεση κάθε περιττού στοιχείου, και εκπαιδεύει τον θεατή, εισάγοντάς τον στην χαρά αλλά και τη δυσκολία της ουσιαστικής θέασης του ανθρώπινου σώματος.

Η Ιφιγένεια Καμπέρη με τις μικρές μονοτυπίες και τις αφηρημένες συνθέσεις της, εξερευνά τις εσωτερικές δομές των πραγμάτων και την στιγμιαία αποτύπωση του συναισθήματος, προσπαθώντας να υπερβεί απεικόνιση και αισθητικές νόρμες.

Η Μάρια Μπαχά με κυρίαρχη τη μνήμη και τη νοσταλγία, συνθέτει τοπία του παρελθόντος με τον άνθρωπο είτε πανταχού παρόντα -ακόμα και μέσω της απουσίας του- είτε απονευρωμένα και διάφανα παρόντα σαν σε φθαρμένη ανάμνηση. Τα ζώα και η φύση διεκδικούν και κερδίζουν εδώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Ο Αχιλλέας Ραζής εκπλήσσει με εικόνες νεοελληνικού ημιαστικού τοπίου, οι οποίες ερμηνεύουν με τρόπο περιεκτικό, και παραδόξως νοσταλγικό, το ανώνυμο, νοηματοδοτούν το τυχαίο, οργανώνουν το πώς και το πότε, χωρίς όμως να δίνουν απάντηση στο γιατί.

Οι εξοντωτικά γεμάτες απεικονίσεις αστικής σκληρότητας του Δημήτρη Ρόκου ακροβατούν ανάμεσα στην ίδια την πραγματικότητα, την πραγματικότητα ιδωμένη μέσα από πολλαπλά φίλτρα και στην πραγματικότητα ιδωμένη μέσα από τον διαστρεβλωτικό φακό του ψυχισμού. Πρόκειται για μία προσωπική ερμηνεία του απόλυτου, η οποία αφήνει μία επίγευση υπαρξιακού άγχους.

Ο Στέφανος Ρόκος προσφέρει δόσεις μίας ποιητικής εικονογραφίας του καθημερινού. Το εικαστικό όχημα που έχει εφεύρει και κατασκευάσει ο ίδιος, διαπερνά έναν κόσμο τόσο κοντινό σ´ αυτόν που ξέρουμε, αλλά ποτέ ταυτισμένο μαζί του – πάντα φευγαλέο και σε ελαφρά απορρύθμιση. Στον Στέφανο Ρόκο, η απόλαυση χαρίζεται απλόχερα στον θεατή, ο οποίος έχει -ερήμην του- εμποτιστεί για πάντα με λίγο απ´ τα ανεξίτηλα μελάνια του.

Ένα τέτοιο πλούσιο άθροισμα παλλόμενων καταγραφών του σήμερα προσφέρεται -ως ολοκληρωμένη, αλλά ανοιχτή στην έκπληξη και την ερμηνεία, δημιουργική πρόταση- από έξι εικαστικούς καλλιτέχνες και την γκαλερί «Ποντοπόρος» της Πάρου.


Μύκονος: Aegeanale

Το νησί φέτος θα βουλιάξει από τουρίστες. Όμορφες παραλίες, γραφικά σοκάκια, ρομαντικά ηλιοβασιλέματα και ξέφρενα πάρτυ... Η Μύκονος αποτελεί ιδανικό προορισμό για το καλοκαίρι αλλά δεν προσφέρει μόνο αυτά. Πολλές γκαλερί εκθέτουν έργα σύγχρονης τέχνης για τους art lovers που θα επισκεφθούν το νησί. Γιατί ο τουρισμός μπορεί να συνδυαστεί απόλυτα με την τέχνη και στην Ελλάδα έχουμε νέους καλλιτέχνες που έχουν κάτι να πουν και θέλουν να ακουστούν. 23 καταξιωμένοι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο, πολυμέσα, εγκαταστάσεις και παρουσιάζουν την τέχνη τους στο πλαίσιο της  Αegeanale.

Η Αegeanale είναι μια διεθνής πλατφόρμα τέχνης και πολιτισμού που δημιουργήθηκε το 2012. Βασικοί στόχοι της είναι να αναδείξει το Αιγαίο ως χώρο έμπνευσης, δημιουργίας και διαπολιτισμικού διαλόγου και να χαρτογραφήσει εκ νέου το αρχιπέλαγος ως έναν αστερισμό προορισμών με πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Συνεχίζοντας τις δράσεις της στο νησί της Μυκόνου σε συνεργασία με την επιμελήτρια Δρ. Σωζήτα Γκουντούνα, η πλατφόρμα τέχνης και πολιτισμού Aegeanale εγκαινιάζει το φετινό πρόγραμμά της με το Kivotos Art Projects 2014. Το Kivotos Art Projects 2014 αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα  σύγχρονης τέχνης με έργα από 23 καταξιωμένους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν διαφορετικά μέσα όπως ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο, πολυμέσα, εγκαταστάσεις.

Η ομαδική έκθεση του Kivotos Art Projects πρόκειται να φιλοξενηθεί από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 στον νέο εκθεσιακό χώρο του Kivotos Hotel στον Όρνο της Μυκόνου, αποτελώντας το βασικό του εικαστικό πρόγραμμα, το οποίο θα πλαισιώνεται από μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και στο δημόσιο χώρο στο νησί της Μυκόνου.

Παράλληλα, το εγχείρημα διατηρεί φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς θα ενισχύσει οικονομικά το έργο του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» με τα έσοδα από το ειδικά σχεδιασμένο αντικείμενο τέχνης από την καλλιτέχνιδα Σοφία Χούσου, καθώς και με μέρος των εσόδων από την πώληση των εκθεμάτων. Το Kivotos Art Projects τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού

Πάτμος: Nερό/Water

Η Πάτμος είναι ένα νησί που η μοίρα του είναι βαθιά δεμένη με τη δύναμη τη φύση αλλά και την έλλειψη του νερού. Το θέμα του νερού περιλαμβάνει επομένως ταυτόχρονα το θαλάσσιο και το γλυκό νερό: η έκθεση θα επικεντρώνεται στον ρόλο του υδάτινου στοιχείου στη ζωή του νησιού αλλά και στην εικονογραφία του νερού γενικότερα μέσα από τα έργα περίπου 25 ζωγράφων και 15 φωτογράφων Ελλήνων και ξένων που αγαπούν την Πάτμο είτε ως κάτοικοι είτε ως επισκέπτες.

Τα έργα θα είναι προς πώληση και τα έσοδα θα κατανεμηθούν ανάμεσα στους καλλιτέχνες και στην ομάδα των Εθελοντών Δυτών της Πάτμου οι οποίοι καθαρίζουν αφιλοκερδώς τον βυθό της θάλασσας καθώς και τις ακτές της Πάτμου και των γύρω νησιών από τεράστιο όγκο απορριμμάτων.

Μαζί με τα έργα της εικαστικής αυτής διοργάνωσης θα συνυπάρχει και ένα μικρό τμήμα αρχειακού και τεκμηριωτικού υλικού με φωτογραφίες από τη θαλάσσια ζωή της Πάτμου από σημαντικά μνημεία και τελετές του νησιού που σχετίζονται με το νερό καθώς και από εικόνες αλλά και κείμενα που αναφέρονται στη συλλογή την κατανάλωση και τη διαχείριση του νερού στην Πάτμο κατά το παρελθόν και σήμερα. Επίσης θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης επιμορφωτικές εκδηλώσεις για παιδιά και για ενήλικες με θέμα το νερό (μουσικές βραδιές με παραδοσιακά τραγούδια για το νερό αφηγήσεις παραμυθιών εικαστικά εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.) για τις οποίες λεπτομέρειες θα δοθούν σύντομα. Τέλος τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί στην Πάτμο ημερίδα για το νερό με συμμετοχές τοπικών και άλλων φορέων.

Η έκθεση «Νερό/Water» θα πραγματοποιηθεί στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο της Χώρας στην Πάτμο (3-24 Αυγούστου) υπό την επιμέλεια της ιστορικού της τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα.