Πόσο καλά ξέρεις τα αγάλματα της Αθήνας;

agalma
ΤΡΙΤΗ, 02 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Στις αρχές του 2014, μια μικρή ομάδα ανθρώπων ανέλαβε την πρωτοβουλία της φωτογράφισης, της χαρτογράφησης και της εμπεριστατωμένης περιγραφής όλων των γλυπτών που «κοσμούν» τους δημόσιους χώρους της Αθήνας. Μπείτε στο athensscupltures.com και γνωρίστε τα αγάλματα της πόλης μας.

Κάνετε βόλτα στους δρόμους της Αθήνας και δεν αναγνωρίζεται τα αγάλματα; Πόσο καλά γνωρίζετε τις προτομές που συναντάμε στην πρωτεύουσα; Οι atenistas κατέγραψαν τα αγάλματα της Αθήνας, τα φωτογράφισαν και δημιούργησαν τον ιστότοπο athensscupltures.com όπου μπορεί ο καθένας να αναζητήσει πληροφορίες για αυτά όπως τα πλήρη στοιχεία για τον γλύπτη, το έργο, το πρόσωπο που απεικονίζεται, το υλικό, το έτος κατασκευής τους και το θέμα που πραγματεύονται. Ήδη στον ιστότοπο παρουσιάζονται περισσότερα από 320 υπαίθρια γλυπτά που υπάρχουν στην πρωτεύουσα αρχικά. Ένας πλήρης οδηγός για τους λάτρεις της ιστορίας αλλά και τους ερευνητές.

Στις αρχές του 2014, μια μικρή ομάδα ανθρώπων ανέλαβε την πρωτοβουλία της φωτογράφισης, της χαρτογράφησης και της εμπεριστατωμένης περιγραφής όλων των γλυπτών που «κοσμούν» τους δημόσιους χώρους της Αθήνας.
Το εγχείρημα της έρευνας και της καταγραφής εξελίχθηκε απερίσπαστα και φιλοδοξεί να συνεχιστεί αλλά και να διευρυνθεί, όσο αυτό είναι ανθρωπίνως και τεχνικώς εφικτό. Εφαλτήριο για την κίνηση αυτή ήταν η ειλικρινής και ανιδιοτελής αγάπη προς όλους όσοι εργάστηκαν για την γλυπτική και την πόλη.

Παράλληλα, ήταν κοινή πεποίθηση πως από το διαδίκτυο απουσίαζε μια άμεσα προσβάσιμη και πλήρης πηγή ενημέρωσης για την υπαίθρια γλυπτική που αναπτύχθηκε στην Πρωτεύουσα συνιστώντας πολιτισμική παρακαταθήκη για τις επερχόμενες γενιές. Για τον λόγο αυτό, η παρούσα ιστοσελίδα θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέες καταχωρίσεις, έχοντας ως απώτερο στόχο ν’ αποτελέσει πηγή ενημέρωσης για όλα τα υπαίθρια γλυπτά στην Αττική.

Η όλη προσπάθεια αποτελεί καθαρά προϊόν ανιδιοτελούς συνδρομής πολιτών της Αθήνας. Εξάλλου, ο πολιτισμικός περίγυρος και ιδιαιτέρως τα μνημεία ενός τόπου, εκτός από ρόλο καλλωπιστικό, επιτελούν και ρόλο συνεκτικό. Δηλαδή, λειτουργούν ως θεματοφύλακες της συλλογικής ανάτασης αλλά και της ιστορικής συνέχειας. Συνεπώς, η όποια παρατήρηση επί του τολμήματος αλλά και συνδρομή για την επέκτασή του θα είναι ευπρόσδεκτη.

Γνωρίστε τα αγάλματα της πόλης μας.