Επισκεφθήκατε το Santorini Arts Factory;

santorini
ΤΡΙΤΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Ένας μοναδικός χώρος πολιτισμού εγκαινιάστηκε για πρώτη χρονιά φέτος σε παλιό εργοστάσιο τομάτας στη Σαντορίνη. Όσοι δεν το έχετε επισκεφθεί ακόμα σπεύσατε... είναι η έκπληξη του φετινού καλοκαιριού.

Το φετινό καλοκαίρι υπήρξε πολύ πλούσιο από εικαστικής απόψεως. Εκθέσεις φιλοξενήθηκαν στα περισσότερα νησιά μας. Τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι υποδέχθηκαν επισκέπτες από το κόσμο. Η έκπληξη, όμως, αυτού του καλοκαιριού είναι το Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης - Santorini Arts Factory στο Παλαιό Εργοστάσιο Τομάτας στη Βλυχάδα Σαντορίνης. 

Οσοι επισκέφθηκαν το μουσείο έκαναν μία αναδρομή στο παρελθόν, ακολουθώντας την πορεία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής τομάτας, ενός από τα πλέον παραδοσιακά και διάσημα προϊόντα της Σαντορίνης και ταυτόχρονα θα απολαύσουν μοναδικές εκθέσεις τέχνης και πολιτιστικές δράσεις.

Με βασική προτεραιότητα το ίδιο το νησί και τους κατοίκους του, το SAF έχει ως πρωταρχικό σκοπό να προσφέρει άμεση πρόσβαση σε ποιοτικά καλλιτεχνικά δρώμενα, εκπαιδευτικά προγράμματα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ παράλληλα ενισχύει την προβολή του νησιού, της αρχαίας αλλά και της νεότερης ιστορίας του, τις σύγχρονες δραστηριότητες και τα υλικά και πολιτισμικά αγαθά που έχει να προσφέρει στους χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο που φιλοξενεί κάθε χρόνο.

Παραστάσεις θεάτρου και χορού κορυφαίων δημιουργών, συναυλίες και ένας εικαστικός εκθεσιακός κύκλος με τίτλο «White, Grey and a little Red», με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών συνθέτουν σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα το μουσείου που συνεχίζεται έως και σήμερα.

Ταυτόχρονα όμως τίθεται σε λειτουργία το νέο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», το οποίο θα παρουσιάζει στους επισκέπτες μία ιστορική αναδρομή στον τόπο της Σαντορίνης και τις παραδόσεις της, με επίκεντρο τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας Σαντορινιάς τομάτας, στον ίδιο χώρο όπου στεγάζονται από το 1945 τα μηχανήματα του παλιού Εργοστασίου. Στο εργοστάσιο θα υπάρχει και Art Shop με επιλεγμένα δείγματα του σύγχρονου ελληνικού design, μικρά έργα τέχνης, κοσμήματα (σε συνεργασία με την πλατφόρμα δημιουργών «A Jewel Made in Greece»), βιβλία και μουσική (σε συνεργασία με την «Μικρή Άρκτο» και την «ECM»), καθώς και τοπικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς.

Για να δείτε το πρόγραμμα του SAF μπείτε εδώ:

Πληροφορίες: Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» Παραλία Βλυχάδας, Σαντορίνη.