Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τα ευρήματα της Αμφίπολης

amfipoli
ΤΡΙΤΗ, 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, διέκοψε τις ολιγοήμερες διακοπές του στο Ναύπλιο προκειμένου να επιθεωρήσει προσωπικά τον τόπο των ανασκαφών

Με κομμένη την ανάσα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα περιμένει τα αποτελέσματα της ανασκαφής στην Αμφίπολη των Σερρών. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ενώ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την αρχαιολογική σκαπάνη στον Τύμβο Καστά, στην Αρχαία Αμφίπολη, ο Λέων της Αμφίπολης που εντοπίστηκε στην κορυφή του βασιλικού Τύμβου παραπέμπει σε ανδρική ταφή.

Ενδεικτικό της κινητοποίησης είναι το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς διέκοψε τις ολιγοήμερες διακοπές του στο Ναύπλιο προκειμένου να επιθεωρήσει προσωπικά τον τόπο των ανασκαφών. Ο Πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από την σύζυγο του, Γεωργία, και τον υπουργό Πολιτισμού, Κωνσταντίνο Τασούλα, ξεναγήθηκε στον χώρο της εξελισσόμενης αρχαιολογικής ανασκαφής από την υπεύθυνη αρχαιολόγο, Κατερίνα Περιστέρη, και ενημερώθηκε για τα ευρήματα.

«Είναι βέβαιο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα. Η γη της Μακεδονίας μας εξακολουθεί να μας συγκινεί και να μας εκπλήσσει αποκαλύπτοντας από τα σπλάχνα της μοναδικούς θησαυρούς, που συνθέτουν, υφαίνουν όλοι μαζί αυτό το μοναδικό μωσαϊκό της Ελληνικής μας Ιστορίας, για το οποίο όλοι οι Έλληνες είναι πολύ υπερήφανοι… Η ανασκαφή θα συνεχιστεί με ρυθμούς που υπαγορεύει τόσο το εύρημα όσο, βέβαια, και η επιστημονική δεοντολογία. Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια στην κ. Περιστέρη και τους συνεργάτες της», δήλωσε από το σημείο ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση και με κατοίκους της Αρχαίας Αμφίπολης πριν μεταβεί στο χώρο της αρχαιολογικής ανασκαφής καλώντας τους να «κάνουν υπομονή λίγες μέρες».