Τα 6 μουσεία που θα παραμείνουν ανοιχτά τον Δεκαπενταύγουστο

mouseio-akropolis
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Εν μέσω τουριστικής περιόδου, η Αθήνα επιμένει πολιτιστικά. Έξι μουσεία της πόλης παραμένουν ανοιχτά τον Δεκαπενταύγουστο και περιμένουν να τα επισκεφθείτε.

Η πόλη μπορεί να φαίνεται άδεια, οι δρόμοι να είναι έρημοι και η νυχτερινή ζωή ανύπαρκτη. Κι όμως τα μουσεία παραμένουν ανοιχτά και υποδέχονται Αθηναίους και ξένους επισκέπτες. Όσοι, λοιπόν, μείνετε στην Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο, μια επίσκεψη σε ένα απο τα μουσεία μας ίσως είναι μια πολύ καλή ιδέα.

Το Βυζαντινό Μουσείο θα είναι ανοιχτό και ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο και ακολουθεί κανονικό ωράριο λειτουργίας Δευτέρα με Κυριακή, από τις 8 π.μ. ώς τις 8 μ.μ. Στο αίθριό του, υπάρχει η εντυπωσιακή εγκατάσταση της εικαστικού Καλλιόπης Λαιμού, ένα πλεούμενο που κάποτε μετέφερε λαθρομετανάστες, το οποίο είναι καλυμμένο με τάματα που έφτιαξε η ίδια η εικαστικός από ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Εκτός από τη θαυμάσια μόνιμη έκθεση με τα χιλιάδες αντικείμενα, υπάρχει η επιλογή να δείτε και δύο περιοδικές: Τα «Λατρευτικά» του Δημήτρη Κοντού (1931-1996) αποτελούν ενότητα δεκατεσσάρων έργων, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην αίθουσα Τέχνης Δεσμός τον Μάρτιο του 1975.

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που είναι κλειστό κάθε Τρίτη και ανοιχτό Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή-Σάββατο 10 π.μ. με 5 μ.μ., Πέμπτη 10 π.μ. με 8 μ.μ. και Κυριακή 11 π.μ. με 5 μ.μ., παρουσιάζει την ελληνική συμμετοχή στην Μπιενάλε της Βενετίας 2013, με το βίντεο «Ιστορία Μηδέν», του εικαστικού Στέφανου Τσιβόπουλου. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το Μουσείου Μπενάκη είναι ανοικτό αυτές τις ημέρες. Μπορείτε να επισκεφθείτε το κτήριο στην Κουμπάρη την Τετάρτη, Παρασκευή 9:00 π.μ με 5 μ.μ., Πέμπτη και Σάββατο από τις 9 μ.μ. ώς τα μεσάνυχτα και Κυριακή 9 π.μ. με 3 μ.μ., μπορείτε να δείτε ένα ωραίο αφιέρωμα για τον καπνό.

Το Νομισματικό Μουσείο, στο κέντρο της Αθήνας, παραμένει ανοιχτό από Τρίτη έως και Κυριακή από τις 8.30 π.μ. με 4 μ.μ.. με μια ενδιαφέρουσα μόνιμη έκθεση αλλά και περιοδικά αφιερώματα που κρατούν ώς το φθινόπωρο: «Σπείρα. Αρχέγονες χαράξεις - σύγχρονες προσεγγίσεις», όπου ο εικαστικός Τάκης Στεφάνου, σε μια «συνομιλία» με έργα της αρχαιότητας, με επίκεντρο το μοτίβο της σπείρας αλλά και «Το χρήμα στη Λεττονία: από το ήλεκτρο στο ευρώ. Το χρήμα στη Μεσόγειο: από το τάλαντο στο ήλεκτρο» για την εξέλιξη του νομίσματος στην περιοχή της Βαλτικής, καθώς και στον ελλαδικό χώρο μέσα από νομίσματα και μετάλλια. Το Μουσείο θα είναι ανοιχτό και τον Δεκαπενταύγουστο.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου θα παραμείνει ανοιχτό το Δεκαπενταύγουστο για τους επισκέπτες του. Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη έναπανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Τέλος το Μουσείο της Ακρόπολης θα παραμείνει ανοιχτό από τις 8 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Εν μέσω τουριστικής περιόδου θα ήταν σχεδόν απίθανο να κλείσει το πιο σημαντικό μουσείο που αποτελεί και πόλο έλξης για επισκέπτες απο όλο το κόσμο. Εκτός απο τη μόνιμη συλλογή, οι επισκέπτες μπορουν να επισκφεθούν και την μουσειακή δράση για τα Αρχαϊκά Χρώματα.