Τραγούδια εμπνευσμένα από βιβλία

nirvana-arwma
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Πασίγνωστα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, έγιναν η πηγή έμπνευσης για τα παρακάτω αγαπημένα μας τραγούδια.

1.  Nirvana  «Scentless Apprentice»

Για το κομμάτι αυτό, το συγκρότημα εμπνεύστηκε από «Το Άρωμα» του Patrick Suskind, το αγαπημένο βιβλίο του Kurt Cobain. Όντας ο ίδιος υποχόνδριος, η ιστορία του μαθητευόμενου αρωματοποιού, που δεν είχε δική του «φυσική οσμή», τον στοίχειωνε για χρόνια, κάνοντάς τον πολλές φορές να θέλει να κόψει τη μύτη του, όπως είχε δηλώσει.

2. Led Zeppelin «Ramble On»

Μία ιστορία-φόρος τιμής στο σύμπαν του J.R.R. Tolkien και του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών»,  από το θρυλικό rock συγκρότημα, χρόνια πριν τις ταινίες του Peter Jackson.

3. Radiohead «2+2=5»

Το δυστοπικό σύμπαν του George Orwell και η πραγματικότητα που είχε οραματιστεί και αποτύπωσε στο «1984»,  αποτέλεσαν έμπνευση για τον Thom Yorke, που στο συγκεκριμένο κομμάτι καταγγέλλει  το πώς οι αποφάσεις παίρνονται πάντα από τους «μεγάλους» και για το πώς η αλήθεια κατασκευάζεται από αυτούς που έχουν τη δύναμη.

4. The Velvet Underground «Venus In Furs»

Εμπνευσμένο από το ομώνυμο βιβλίο του Leopold von Sacher-Masoch ή αλλιώς τον πατέρα του κινήματος του μαζοχισμού. Οι επικλήσεις στον ήρωα του βιβλίου, Severin και η διακριτική περιγραφή σεξουαλικών πράξεων δια στόματος Lou Reed σε συνδυασμό με αυτόν τον αργό, βασανιστικό ρυθμό, κάνουν το αποτέλεσμα στοιχειωτικό όσα χρόνια κι αν περάσουν.

5. Cure «Killing an Arab»

Ο Robert Smith είναι γνωστός βιβλιοφάγος και σε αρκετά του τραγούδια κάνει σαφείς αναφορές σε ποιητές και συγγραφείς. Το συγκεκριμένο κομμάτι όμως, είναι εμπνευσμένο από το συγκλονιστικό βιβλίο «O ξένος» του Albert Camus και είναι το ίδιο σκοτεινό και υποχθόνια ανατριχιαστικό όσο το γραπτό.

Ροζίνα Αράπη