Τα «προεόρτια» της Διεθνoύς Έκθεσης Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

ta-proeortia-tis-diethnous-ekthesis-bibliou-sti-thessaloniki

ΤΡΙΤΗ, 03 ΜΑΙΟΥ 2011

Η καρδιά του βιβλίου χτυπά στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την καθιερωμένη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που ξεκινά στις 5 Μαϊου, με πλούσιο πρόγραμμα 170 εκδηλώσεων και τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων συγγραφέων.

Το καθιερωμένο ανοιξιάτικο ραντεβού συγγραφέων, εκδοτών και αναγνωστών θα δώσει τον τόνο στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης για τέσσερις μέρες. Τα προεόρτια ξεκινούν σήμερα, στις 3 Μαϊου, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, την Parallaxi και την ομάδα «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς». Από τις 18:00-22:00, το κέντρο της πόλης γεμίζει βιβλία, για τους μικρούς και μεγάλους βιβλιοφάγους: στην πλατεία Ναυαρίνου (στις18:00) θα πραγματοποιηθούν δράσεις για παιδιά και έξι συγγραφείς (Σάκης Σερέφας, Σοφία Νικολαϊδου, Ισίδωρος Ζουργός, Θωμάς Κοροβίνης, Δημήτρης Μίγγας, Απόστολος Λυκεσάς) θα διαβάσουν σε προαύλια εκκλησιών κείμενα εμπνευσμένα από τη Θεσσαλονίκη.

Στην αυλή του σχολείου της Ικτίνου θα συναντηθούν οι bookcrossers της πόλης, ενώ αργότερα (στις 20:00) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ακούσουν τραγούδια βασισμένα στην ινδική λογοτεχνική παράδοση. Η δημοσιογράφος Εύη Καρτίτη και ο ποιητής Μάρκος Μέσκος θα πραγματοποιήσουν μια ενδιαφέρουσα ξενάγηση σε γνωστά στέκια μεγάλων λογοτεχνών.

Στην πλατεία Άθωνος θα πραγματοποιηθεί συναυλία μελοποιημένης ποίησης με τον Δημήτρη Νικολούδη (ώρα: 21:00), ενώ μια σειρά λογοτεχνικών χάπενινγκ θα φιλοξενηθούν σε κεντρικά βιβλιοπωλεία.

Με αφορμή την έκθεση θα σχεδιαστεί ένας «Περίπατος πολιτισμού» που θα συνενώνει το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή

Η Δ.Ε.Β.Θ. θα ανοίξει τις πύλες της στις 5 Μαϊου με ένα μεγάλο πάρτι (στις 21:00) στον υπαίθριο χώρο του Δημαρχείου. Η επικαιρότητα «χρωματίζει» και τη φετινή διοργάνωση και το ενδιαφέρον στρέφεται στις χώρες της Μέσης Ανατολής, με την παρουσίαση ενός παράλληλου φεστιβάλ.

Συγγραφείς-διανοούμενοι από εννιά χώρες θα προσφέρουν τη διεισδυτική ματιά τους στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον ευρύτερο μεσογειακό κόσμο εξαιτίας των στρατιωτικών, πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων αυτή την περίοδο. Κοινός άξονας η πολιτιστική δημιουργία, οι ιδέες και η λογοτεχνική έκφανσή τους.

Στην 8η Δ.Ε.Β.Θ είναι προσκεκλημένοι οι : Ταρίκ Αλί (Πακιστάν-Ηνωμένο Βασίλειο), Σάλουα Αλ Ναΐμι (Συρία), Γιοάνες Γκεμπρεγκεόργκις (Αιθιοπία), Γκαμάλ Γιτάνι (Αίγυπτος), Νταβίντ Γκρόσμαν (Ισραήλ), Ντενίζ Καβουκτσούογλου (Τουρκία),Τουνά Κιρεμιτσί (Τουρκία), Xόντα Μπαρακάτ (Λίβανος), Σοφί Μπεσίς (Τυνήσια), Mπουαλέμ Σανσάλ (Αλγερία), Μαλέκ Σεμπέλ (Αλγερία), Μπαχά Ταχέρ (Αίγυπτος) και Σούμπχι Χαντίντι (Συρία).

Το «παρών» θα δώσουν συνολικά 190 Έλληνες και ξένοι συγγραφείς. Σημείο αναφοράς στον εκθεσιακό χώρο θα είναι η Παιδική και Εφηβική γωνιά την οποία θα επισκεφθούν 60 ομιλητές και 1300 μαθητές. Το πρόγραμμα της εφηβικής γωνιάς έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με την αλυσίδα βιβλιοπωλείων Ιανός και προβλέπει μεταξύ άλλων εργαστήρια για γκράφιτι, μουσική ραπ και παρουσιάσεις με θεματολογία που άπτονται του ενδιαφέροντος των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις θα λειτουργήσουν επίσης: το περίπτερο «Οδυσσέας Ελύτης» (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του νομπελίστα ποιητή), η γωνιά των νέων τεχνολογιών (με την τελευταία μόδα στις συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης) και η γωνιά των περιοδικών.

Μετά από όλα αυτά, δεν έχετε καμία δικαιολογία για να μείνετε κλεισμένοι στο σπίτι σας. Στην ιστοσελίδα www.ekebi.gr του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου μπορείτε να βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Πληροφορίες: Όγδοη Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη από τις 5-8 Μαϊου, εκθεσιακό κέντρο Helexpo.