Η Βιρτζίνια Γουλφ εμπνέει την εικαστικό Ράνια Εμμανουηλίδου

i-birtzinia-goulf-empneei-tin-eikastiko-rania-emmanouilidou

ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΜΑΙΟΥ 2011

Το Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την καινούργια δουλειά μιας Θεσσαλονικιάς εικαστικού, της Ράνιας Εμμανουηλίδου.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Ορλάντο» και αποτελεί σαφή αναφορά στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ, ενώ παραπέμπει ταυτόχρονα, στη θεματολογία των έργων, που παίζουν με την έννοια της εξέλιξης και της μεταμόρφωσης.

Συνεπής με τους στόχους του Project Space του Μουσείου, η έκθεση αποσκοπεί να δώσει την ευκαιρία στην ίδια την καλλιτέχνιδα να δει τη δουλειά της μέσα από την οπτική άλλων καλλιτεχνών και επιμελητών, καθώς και να πειραματισθεί με μορφές τέχνης πέραν αυτών που η ίδια χρησιμοποιεί. Συγχρόνως, δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να έρθει για ακόμη μια φορά σε επαφή με το «σύμπαν του καλλιτέχνη».

Η Ράνια Εμμανουηλίδου χρησιμοποιεί τη σύγχρονη ζωγραφική για να αφηγηθεί ιστορίες που θυμίζουν στιγμιότυπα από ένα ανολοκλήρωτο θεατρικό έργο, όπως εύστοχα έχει παρατηρήσει η ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια Αρετή Λεοπούλου. Τα στιγμιότυπα αυτά παίζουν με την ένταση ανάμεσα σε μια ευχάριστη, σχεδόν παραμυθένια εικόνα, και σε μια ανοίκεια απειλητική ατμόσφαιρα.

Η αίσθηση της ασφάλειας που προσφέρει το καταρχάς οικείο και γνώριμο διαταράσσεται, όταν ο θεατής κοιτάξει καλύτερα και διαπιστώσει πως μια έντεχνα διακριτική λεπτομέρεια ανατρέπει αυτήν την ψευδαίσθηση. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι φρικιαστικό, ακόμη και γκροτέσκο.

Η Εμμανουηλίδου αποδίδει το ίδιο καλά και τις δύο πλευρές, τόσο αυτή της ηρεμίας, όσο και εκείνη του φόβου και της απέχθειας, έτσι ώστε να αναρωτιέται κανείς ποια είναι τελικά η πραγματικότητα –είναι αλήθεια το ροζ ή το μαύρο;

Εκτός από έργα ζωγραφικά, η έκθεση περιλαμβάνει γλυπτά και βίντεο, καθώς και έντυπο με οπτικό υλικό και κείμενα-σχόλια επιμελητών.

Πληροφορίες: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ), Θεσσαλονίκη, 2310 240002, 2310 281212, www.mmca.org.gr .Ώρες λειτουργίας Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, 10.00-18.00, Τετάρτη, 10.00-22.00, Παρασκευή, 10.00-19.00, Κυριακή, 11.00-15.00, Δευτέρα κλειστά.