Δύο εκθέσεις που αξίζουν μια βόλτα μέχρι την Ελευσίνα

pistoletto
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Στο πλαίσιο των 39ων Αισχυλείων, η Ελευσίνα φιλοξενεί δύο εικαστικές εκθέσεις, του Michelangelo Pistoletto και της Μαίρης Ζυγούρη, μέχρι τις 5 Οκτωβρίου. Προγραμματίστε μια βολτούλα μέχρι εκεί.

Η έκθεση έργων του Michelangelo Pistoletto έχει τον τίτλο «Τρίτος Παράδεισος» και φιλοξενείται  στο Παλαιό Ελαιουργείο, στην παραλία της Ελευσίνας. Ο Michelangelo Pistoletto είναι πρωταγωνιστής του κινήματος Arte Povera και παρουσιάζει εδώ την πρώτη έκθεσή του στην Ελλάδα.

Η έκθεση περιλαμβάνει 3 μεγάλες site-specific εγκαταστάσεις, ορμώμενος από την οικουμενικότητα της μυθικής και αρχετυπικής διάστασης. Σε δύο γειτονικά κτήρια κατασκευάζει δύο λαβυρίνθους από χαρτόνι που δεν έχουν στο κέντρο τον Μινώταυρο, αλλά ένα τραπέζι αντικατοπτρισμού στο σχήμα της Μεσογείου κι ένα μεγάλο κορμό δέντρου από τον οποίο ξεπροβάλλει ένα νέο κλωνάρι που μόλις έχει βλαστήσει.

Στον “Τρίτο Παράδεισο”, ο καλλιτέχνης - διατρυπώντας το τσιμέντο με εκρηκτική ενέργεια – επιτυγχάνει την κάθαρση, για να νοηματοδοτήσει εκ νέου την ιδεώδη επικοινωνία μεταξύ της γονιμότητας της γης (Δήμητρας) και της κυριαρχίας της ύλης και του πλούτου (Πλούτωνα) χάρη στο σπόρο της τέχνης (Περσεφόνης). 

Η Μαίρη Ζυγούρη από την άλλη, στην έκθεσή της «Αφροδίτη των κουρελιών σε μετάβαση» που φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, ανακαλεί τη θεότητα μέσα στην ασχήμια της σύγχρονης κρίσης. Στις video-performance που παρουσιάζονται στο Μουσείο Κανελλόπουλου, η Ζυγούρη οικειοποιείται την Αφροδίτη μεταφέροντάς την έξω από το μουσειακό χώρο (το σύγχρονο ναό) στα πιο υποβαθμισμένα και απρόσωπα τοπία του αυτοκινητοδρόμου που αντικατέστησε την Ιερά Οδό της αρχαιότητας.

Μέσα σε μια κατεστραμμένη περιοχή που δε διαφέρει από τις άλλες ενδοχώρες του κόσμου, η καλλιτέχνις αναβιώνει τη θεά με την αέναη ομορφιά της μέσα από κομμάτια μυστηριακών τελετουργιών.

Την επιμέλεια και των δύο εκθέσεων έχει αναλάβει η Manuela Gandini.

Πληροφορίες: Παλαιό Ελαιουργείο, Παραλία Ελευσίνας / Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, Δραγούμη 37, Παραλία Ελευσίνας, διάρκεια μέχρι τις 5/10.