8 πράγματα που (ίσως) δε γνωρίζατε για την “Κραυγή”

scream
ΤΡΙΤΗ, 09 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ο πίνακας “Η Κραυγή” του Edvard Munch είναι ένας θρυλικός πίνακας, διεθνούς αναγνώρισης και φήμης. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά στοιχεία που πιθανώς να μη γνωρίζατε για το συγκεκριμένο έργο.

H στοιχειωμένη μορφή επάνω σε μια γέφυρα, κάτω από τον πορτοκαλί ουρανό,  έχει εξάψει την περιέργεια και τη φαντασία της διεθνούς κοινής γνώμης από την ημέρα της δημιουργίας του.

1. Ο πίνακας ήταν αρχικά έμπνευση του Munch ως μέρος της σειράς έργων “Frieze of Life", στην οποία ο ζωγράφος παρουσίαζε την εξέλιξη του μοντέρνου τρόπου ζωής εστιάζοντας σε θεματικές όπως η αγάπη, ο φόβος και ο θάνατος, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στην εκφραστική απεικόνιση των συναισθημάτων και των διαπροσωπικών σχέσεων.

2. Ο Munch ήταν εκπρόσωπος του κινήματος του Συμβολισμού κατά το 1890 και αναγνωρίστηκε ως πρόδρομος του Εξπρεσιονισμού του 20ού αιώνα. Ο πίνακας δημιουργήθηκε το 1895 από τον Νορβηγό ζωγράφο και έμελλε να γίνει ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και γνωστούς πίνακες του κόσμου.

3. Υπάρχουν 4 εκδοχές του συγκεκριμένου πίνακα. Σήμερα, η μία βρίσκεται στην Πινακοθήκη του Όσλο, οι άλλες δύο στο Μουσείο του Munch και η τέταρτη σε χέρια ιδιώτη. Δύο από αυτές εκλάπησαν το 1994 την ημέρα έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Lillehammer από την Εθνική Πινακοθήκη της πόλης και το 2004 από το  Μουσείο του Munch στο Όσλο.

4. H μάσκα που φορούσε ο πρωταγωνιστής στη σειρά ταινιών “Scream” ήταν εμπνευσμένη από τον συγκεκριμένο πίνακα.

5. Η εταιρεία M&M's με τις αγαπημένες σοκολατένιες καραμέλες πιθανώς να έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εύρεση του χαμένου πίνακα το 2006. Η εταιρεία χρησιμοποίησε τον πίνακα στη διαφημιστική της καμπάνια εκείνη τη χρονιά και μάλιστα, ανακοίνωσε έπαθλο 2 εκατομμυρίων καραμέλων M&M's για εκείνον που θα έβρισκε τον χαμένο πίνακα. Λίγο καιρό μετά από την ανακοίνωση, ο πίνακας βρέθηκε...

6. Ο πρωτότυπος τίτλος των έργων που έδωσε ο ίδιος ο Munch ήταν “Schrei der Natur” (“Η Κραυγή της Φύσης”) . Και οι 4 εκδοχες απεικονίζουν μια ανθρώπινη φιγούρα γεμάτη αγωνία σε ένα όμορφο τοπίο κάτω από έναν κόκκινο ουρανό. Το συγκεκριμένο τοπίο στο φόντο είναι το Oslofjord, όπως φαίνεται από το Ekeberg του Όσλο, στη Νορβηγία.

Edvard Munch

7. Η τέταρτη εκδοχή του πίνακα πωλήθηκε έναντι 119,922,500 δολαρίων σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στις 2 Μαϊου του 2012 στον ιδιώτη Leon Black, σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

8. Ο ίδιος ο Munch περιγράφει στο ημερολόγιό του την έμπνευση του συγκεκριμένου πίνακα ως εξής: “Ένα απόγευμα, περπατούσα σ ένα μονοπάτι, η πόλη ήταν από τη μία μεριά και το φιόρδ από κάτω. Ένιωσα άρρωστος και κουρασμένος. Σταμάτησα και κοίταξα πάνω από το φιόρδ, ο ήλιος έδυε και τα σύννεφα γινόντουσαν κόκκινα. Ένιωσα μια κραυγή να βγαίνει από τη φύση. Μου φάνηκε ότι άκουσα την κραυγή αυτή. Ζωγράφισα τα σύννεφα σαν πραγματικό αίμα. Το χρώμα στρίγκλιζε. Αυτό έγινε η Κραυγή". Ο πίνακας αυτός που απεικόνισε ο Much θυμίζει μια εικόνα δοσμένη μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που πάσχει  από διαταραχή αποπροσωποποίησης. Αφήνει μια αίσθηση αποδόμησης του περιβάλλοντος και του ίδιου του του εαυτού.