Τι θα δούμε τον Σεπτέμβρη στο Μουσείο Μπενάκη;

benaki-kentriko-ktirio
ΤΕΤΑΡΤΗ, 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Πλούσιο εικαστικό υλικό θα φιλοξενήσει τον φετινό Σεπτέμβριο το Μουσείο Μπενάκη, τόσο στο κεντρικό του κτήριο στην οδό Κουμπάρη, όσο και στο κτήριο της οδού Πειραιώς. Ας δούμε τι θα δούμε...

Η νέα σεζόν στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη εγκαινιάζεται με την ατομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη “Ο Βύρωνας στην Κεφαλλονιά” από τις 17 Σεπτεμβρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 190 χρόνων από το θάνατο του λόρδου Βύρωνα. Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 50 ακουαρέλες, τρεις μεγάλες ξυλογραφίες και ένα γλυπτό, όλα από την προσωπική συλλογή του καλλιτέχνη.

Την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσης, μια εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορικό Αικατερίνη Κουμαριανού. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της έκδοσης "Άνθρωποι και ιδέες. Κείμενα για τον διαφωτισμό και τον ελληνικό κόσμο. 18ος-20ός αι.", η οποία συγκεντρώνει δημοσιευμένα και αδημοσίευτα κείμενα της ιστορικού Αικατερίνης Κουμαριανού (1919-2012). Για την Κουμαριανού και το έργο της θα μιλήσουν ο Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελος Δεληβορριάς, η Καθηγήτρια, Ιστορικός του θεάτρου και του κινηματογράφου, Ελίζα Άννα Δελβερούδη, ο Ιστορικός και Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Γιώργος Τόλιας και ο Ιστορικός, Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο ιστορικών Ερευνών / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Μανόλης Φραγκίσκος.

Στο Κτήριο της Οδού Πειραιώς, φιλοξενείται ήδη η έκθεση DesteFashionCollection: 1 to 8 μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, μια έκθεση που σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεργασία μεταξύ του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ και του Μουσείου Μπενάκη, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2014. Η σύμπραξη αυτή αποσκοπεί στην ανάδειξη νέων, ρηξικέλευθων και πρωτότυπων κατευθύνσεων της σύγχρονης καλλιτεχνικής πρακτικής, στην παρουσίαση νέων καλλιτεχνών και σημαντικών έργων στο ευρύ κοινό, αλλά και στη στοιχειοθέτηση πρωτότυπων επιμελητικών προτάσεων. Η συγκεκριμένη έκθεση συγκεντρώνει το υλικό των οκτώ πρώτων ετών στην εξέλιξη του πρότζεκτ κι έχει ως στόχο να αντιπαραβάλει τις επιλογές των καλλιτεχνών από τον χώρο της μόδας και τις αναγνώσεις τους, καθώς και να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίον συνδέονται ή συνομιλούν μεταξύ τους όλα τα στοιχεία που απαρτίζουν την ευρύτερη “συλλογή”, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων βιβλία καλλιτεχνών και εκδόσεις δημιουργημένες ειδικά για κάθε μία από τις συμμετοχές.

Στις 24 Σεπεμβρίου εγκαινιάζεται η έκθεση 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες και θα παρουσιάζει τη δουλειά του γραφείου που ίδρυσε ο Αντώνης Στυλιανίδης το 1969. Η δουλειά του καλύπτει όλο εύρος του design: από δημόσια κτήρια και πολιτιστικά κέντρα, μέχρι τράπεζες και ξενοδοχεία.

Από τις 27 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει το Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Πολυμορφία Like New!, μια θεματική ομαδική έκθεση, σε εικαστική επιμέλεια Ανδρέα Φακή, που θα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Πολυμορφία. Η έκθεση εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και χαρακτηρίζουμε υλικά αντικείμενα ποικίλης μορφής, τα οποία συναντάμε τυχαία ή επιλέγουμε να μας περιβάλλουν.

Στις 27 Σεπτεμβρίου εγκινιάζεται και η θεματική ομαδική έκθεση More or Less, σε εικαστική επιμέλεια Ανδρέα Φακή, που πραγματοποιείται επίσης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δημόσιας Τέχνης: Πολυμορφία κι εξετάζει τη φύση του έργου έξι εικαστικών, επιδιώκοντας να αναδείξει τα κοινά χαρακτηριστικά τους και παράλληλα, να δώσει την αρμόζουσα έμφαση στη διαφορετική τους αισθητική διάσταση.

Πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη, Κεντρικό Κτήριο, Κουμπάρη 1, 210 3671000 / Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 210 3453111.