5 σύγχρονα αρχιτεκτονικά κτήρια απίστευτου κάλλους

sydney-opera
ΠΕΜΠΤΗ, 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Από την Αίγυπτο μέχρι την Ισπανία και τη Βραζιλία, η αρχιτεκτονική κάνει θαύματα...

Όπερα του Σίδνεϊ

Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτήρια του κόσμου, σήμα κατατεθέν της πόλης. Το κτήριο δημιουργήθηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Jorn Utzon και εγκαινιάστηκε το 1973. Έλαβε το βραβείο Pritzker το 2003 και αποτελεί σίγουρα, ένα από τα πιο εκπληκτικά κτήρια του 20ου αιώνα. Η όπερα αποτελεί μάλιστα από  το 2007, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας, Αίγυπτος

Η θρυλική αυτή βιβλιοθήκη είναι ένας τεράστιος δίσκος, που μοιάζει να προσγειώθηκε στη γη. Πρόκειται για το πρώτο μεγαλειώδες κτήριο της νέας χιλιετίας, που ολοκληρώθηκε το 2002 και είναι εμπνευσμένο από την αυθεντική αλεξανδρινή βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε τον 3ο αιώνα π.Χ.

Museo Guggenheim, Ισπανία

Το κτήριο του Frank Gehry ολοκληρώθηκε το 1997 και βρίσκεται στην πόλη Bilbao της βόρειας Ισπανίας. Είναι μεταλλικό και προσελκύει αμέσως τα βλέμματα. Λειτουργεί σήμερα ως μουσείο μοντέρνας τέχνης και θεωρείται ένα από τα πιο αξιοθαύαστα αρχιτεκτονήματα της σύγχρονης τέχνης.

Museu Oscar Niemeyer, Βραζιλία

Το μουσείο αυτό σχεδιάστηκε από τον Oscar Niemeyer και βρίσκεται στην πόλη Curitiba της Βραζιλίας από το 2002. Η κεντρική του γκαλερί είναι κατασκευασμένη από γυαλί και έχει σχήμα ματιού, για αυτό και πολλοί το αποκαλούν "Μουσείο Μάτι".

The dancing House

Το κτήριο που χορεύει είναι ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα και βρίσκεται στο κέντρο της Πράγας. Το όνομά του προήλθε από το μοναδικό του σχήμα, το οποίο θυμίζει ενα ζευγάρι χορευτών. Σχεδιάστηκε το 1992 από τον Τσέχο αρχιτέκτονα Vlado  Milunic και ολοκληρώθηκε το 1996.

Βάλια Κανελλοπούλου
[email protected]