10 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζατε για τον Morrissey

morrissey
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Σήμερα 5 Δεκεμβρίου, ο Morrissey επισκέπτεται και πάλι την πόλη μας, αυτή τη φορά στο γήπεδο Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο. Με αφορμή την επίσκεψή του, ας μάθουμε μερικά πράγματα για τον λατρεμένο μας καλλιτέχνη. Τραγουδιστής των Smiths, εμβληματικός και σαν solo καλλιτέχνης, φανατικός χορτοφάγος, καυστικός και είρωνας, ο άνθρωπος αυτός δε θα σταματήσει να μας εκπλήσσει ποτέ.

1. Πριν γίνει τραγουδιστής, ήθελε να ασχοληθεί με τη μουσική δημοσιογραφία. Έγραφε κριτικές συναυλιών με το ψευδώνυμο Sheridan Whiteside ενώ είχε γράψει και βιβλία για τα είδωλα του James Dean και την αγαπημένη του τότε μπάντα, τους New York Dolls.

2. To όνομα του είναι Steven Patrick Morrissey, και γεννήθηκε το 1959. Στην αρχή της καριέρας του απαλλάχτηκε από το πρώτο όνομα του, γιατί δεν ήθελε να τον φωνάζουν Steve. Όπως λέει ο ίδιος “Δεν ήμουν ποτέ ένας Steve. Και σκέφτηκα ότι στην τελική χρειαζόμουν μόνο ένα όνομα. Και το επίθετο μου ήταν τόσο ιδιαίτερο που δεν θα το μπέρδευαν με κανενός άλλου”.

3. Οι Smiths πήρανε το όνομα τους ως μια άτυπη εναντίωση και ειρωνική διάθεση απέναντι στις μπάντες που έβρισκαν “ψαγμένα” ονόματα. Πριν καταλήξουν, ήταν ανάμεσα στο “Smiths Family”, “Smithdom” και “The Smiths”. Ο Morrissey ζήτησε από τον Johny Marr να διαλέξει και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

4. Παλεύει χρόνια με την κατάθλιψη, και ξεκίνησε τα αντικαταθλιπτικά χάπια από την εφηβεία του. Παρόλα αυτά, θεωρεί τις αλλαγές στη διάθεση του ως σημάδι ευφυΐας.

5. “Θύματα”  της κοφτερής του γλώσσας έχουν πέσει ουκ ολίγοι διάσημοι, από τη Madonna, τον Elton John και τον George Michael, μέχρι τη Margaret Thatcher και τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

6. Το μίσος του για την πολιτική της Thatcher ήταν τόσο άσβεστο, που για αυτήν έγραψε το  1988, το τραγούδι “Margaret on the Guillotine”, όπου περιέγραφε την ιδέα του θανάτου της ως ένα “υπέροχο όνειρο”.

7. Με τον κιθαρίστα των Smiths Johny Marr τους συνδέει μια σχέση αγάπης-μίσους. Μετά τη διάλυση της μπάντας οι δηλητηριώδεις εκατέρωθεν δηλώσεις κρατάν ακόμα.

8. Παρότι έχουν ακουστεί πολλά για τη σεξουαλικότητα του,και για το αν είναι ομοφυλόφιλος. Παρότι παραδέχτηκε στην αυτοβιογραφία του τη σχέση του με έναν άνδρα όταν ήταν τριάντα ετών, σε πρόσφατη συνέντευξη του, χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως “humansexual”, ότι έλκεται από τους ανθρώπους γενικά. “Δυστυχώς όχι πολλούς…”, όπως τονίζει. 

9. Είναι χορτοφάγος και υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ζωών σε ακραίο βαθμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν εν μέσω μιας εμφάνισης του στο φεστιβάλ Coachella, μύρισε ψητό κρέας. Αποχώρησε από τη σκηνή, λέγοντας απλά “Μου μυρίζει κρέας, και εύχομαι πραγματικά να είναι ανθρώπινο”.

10. Πρόσφατα ανακοίνωσε ότι πάσχει από καρκίνο, αλλά το αντιμετώπισε ψύχραιμα. Παρότι οι γιατροί του συνέστησαν να σταματήσει τις περιοδείες, αυτός δηλώνει ότι νιώθει ζωντανός μόνο όταν εμφανίζεται επί σκηνής.

Ροζίνα Αράπη