Η νέα κουλτούρα των γερμανικών κόμικς στο Γκαίτε

comic
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Στην περιοδεύουσα έκθεση “Comics, Manga & Co” που φιλοξενείται από τις 2 Οκτωβρίου στο Goethe-Institut, παρουσιάζονται δύο γενιές Γερμανών σχεδιαστών κόμικς: η αβανγκάρντ, που προλείανε το έδαφος για μια ανεξάρτητη και αυθεντική γερμανική κουλτούρα των κόμικς και η γενιά των νεότερων σχεδιαστών, οι δουλειές των οποίων διακρίνονται για τις καινοτόμες αισθητικές και αφηγηματικές πτυχές τους.

Η ιδέα της έκθεσης ήταν του Matthias Schneider, ειδικού στα κόμικς που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο ως επιμελητής. Η έκθεση περιλαμβάνει 53 εικόνες σε πλεξιγκλάς, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τους καλλιτέχνες, ανάμεσα στους οποίους είναι οι Arne Bellstorf, Martin τom Dieck, Sascha Hommer, Ulf K, Line Hoven, Mawill, Anke, Feuchtenberger , Flix, Jens Harder, Reihnard Kleist, Isabel Kreity, Christina Plaka, Henning Wagenbreth κ.α.

Όταν ο Johann Wolfgang von Goethe είδε το 1830 τις διαδοχικές ιστορίες σε εικόνες του Γενοβέζου δασκάλου Ροντόλφ Τέπφερ, εγκωμίασε το καινούργιο αυτό είδος και τον παρότρυνε να εκδώσει τα σχέδιά του. Παρά τη μακρά αυτή παράδοση, οι Γερμανοί δημιουργοί κόμικς, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, ακολουθούσαν μέχρι και τη δεκαετία ‘90 την κουλτούρα των γαλλικών ή των αμερικάνικων κόμικς, κυρίως σε ό, τι αφορούσε τις τεχνικές αφήγησης και σχεδίου.

Οι δημιουργοί κόμικς και οι καλλιτέχνες της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας δημιουργούν νέα αισθητικά ερεθίσματα καταφεύγοντας τόσο σε κλασικές  γραφιστικές και τυπογραφικές τεχνικές, όσο και στη χρήση σύγχρονων καλλιτεχνικών τάσεων. Παράλληλα προωθείται η νέα γενιά σχεδιαστών, η οποία γεμάτη περιέργεια πειραματίζεται με τις δυνατότητες που προσφέρει η αφήγηση μέσω εικόνων. Και ενώ μέχρι και λίγα χρόνια νωρίτερα τα γερμανικά κόμικς δεν γίνονταν σχεδόν καθόλου αντιληπτά σε χώρες εκτός Γερμανίας, σημειώνεται την εποχή αυτή μια σημαντική αλλαγή σε διεθνές επίπεδο.

Πληροφορίες: Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, 210 3661000, είσοδος ελεύθερη, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.