10 πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζατε για τη Marianne Faithfull

marianne-faithfull-2
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Εμβληματική φιγούρα των swinging 60s, μούσα και αγαπημένη του Mick Jagger, ανατρεπτική καλλιτέχνιδα, με μια ζωή πολυτάραχη σαν μυθιστόρημα, επιστρέφει φέτος στη δισκογραφία στα 67 της χρόνια.

1. Ο πατέρας της ήταν Βρετανός και η μητέρα της Αυστριακή. Από την πλευρά της μητέρας της, η Faithfull συνδέεται με τον Κόμη Leopold von Sacher-Masoch, τον Αυστριακό συγγραφέα που έζησε τον 19ο αιώνα ή αλλιώς τον “νονό” του κινήματος του μαζοχισμού, που έγινε γνωστός από το βιβλίο του “Venus In Furs”.

2. Με τους Rolling Stones γνωρίστηκε τη δεκαετία του ’60 όταν εκείνη έκανε τα πρώτα της βήματα στο τραγούδι. Η πρώτη μεγάλη της επιτυχία, το κομμάτι “As Tears Go By” , γράφτηκε από τον Mick Jagger και τον Keith Richards.

3. Παντρεύτηκε τον John Durban, καλλιτέχνη της underground βρετανικής σκηνής της εποχής και λίγο μετά τον ερχομό του γιού τους, τον εγκατέλειψε για να ζήσει τον έρωτα της με τον Jagger. Μαζί έζησαν μία υπερπροβεβλημένη από τον Τύπο σχέση, βυθισμένη στις εξαρτήσεις και στο πάθος.

4. Επηρέασε βαθύτατα το συγκρότημα, μιας και μερικά από τα πιο γνωστά τους τραγούδια έχουν εμπνευστεί από αυτή, όπως το “Sympathy for the Devil” και “White Horses”, ενώ η ίδια συνέβαλε στη σύνθεση του “Sister Morphine”.

5. Μετά τον χωρισμό της με τον Jagger, έχασε τη κηδεμονία του γιου της, λόγω του εθισμού της στις ουσίες. Ακολούθησαν αρκετά χρόνια στην αφάνεια, με την ίδια να παλεύει με την κατάθλιψη και προσπαθώντας να αποτοξινωθεί.

6. Εκτός από τη μουσική, έχει ασχοληθεί και με την υποκριτική, από τηλεοπτικές σειρές, μέχρι ταινίες και θεατρικά έργα.

7. Η χρόνια χρήση ουσιών άλλαξε τη φωνή της, κάνοντάς την πιο μπάσα από ότι ήταν.

8. Είχε συχνά μπλεξίματα με τον νόμο, με αποκορύφωμα τη σύλληψή της στο αεροδρόμιο του Όσλο για κατοχή μαριχουάνας.

9. Στη λίστα του VH1 για τις πιο σημαντικές γυναίκες του rock n’roll βρίσκεται στην 25η θέση.

10. Ο John Lennon έγραψε το τραγούδι “And Your Bird Can Sing” το 1966 εμπνευσμένο από τη σχέση της με τον Jagger.

Ροζίνα Αράπη