10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον Leonard Cohen

leonard-cohen-2
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Ο Καναδός τραγουδιστής με τη συγκλονιστική φωνή μπορεί να πάτησε τα 80, αλλά συνεχίζει ακάθεκτος να μας μαγεύει με τα τραγούδια του, τα λόγια και τις πράξεις του.

1. Το 1986 εμφανίστηκε στη σειρά Miami Vice, παίζοντας τον χαρακτήρα Francois Zolan, κάνοντας το χατίρι του γιου του που ήταν μεγάλος fan του τηλεοπτικού show.  Ο χαρακτήρας του ήταν ο κακός της υπόθεσης και ο Cohen εμφανίζεται να μιλάει γαλλικά στο τηλέφωνο σε δύο σκηνές.

2. Φέτος κυκλοφόρησε ένα ακόμα album, το δέκατο τρίτο της καριέρας του, το “Popular Problems”.

3. Τη δεκαετία του 60 ζούσε στην Ύδρα, μαζί με την τότε σύντροφο του Marianne Jensen. Το τραγούδι “So Long, Marianne” είναι γραμμένο για εκείνη.

4. Δεν παντρεύτηκε ποτέ, από όπως λέει ο ίδιος φόβο της δέσμευσης, αν και είναι πατέρας δύο παιδιών. Μία από τις πιο γνωστές τους σχέσεις ήταν με την ηθοποιό Rebecca De Mornay.

5. Πριν γίνει τραγουδιστής, ήταν ποιητής και συγγραφέας, κάτι που ακόμα ασκεί. Πριν μερικά χρόνια τιμήθηκε με το Ισπανικό βραβείο Prince Of Asturia για το λογοτεχνικό του έργο.

6. Υποφέρει χρόνια από μανιοκατάθλιψη. Όπως έχει δηλώσει έχει δοκιμάσει όλων των ειδών τις ουσίες, νόμιμες και παράνομες, και θα τις διαφήμιζε ευχαρίστως, αν έστω και μία είχε αποτέλεσμα.

7. Είναι μεγάλος θαυμαστής του Frederico Garcia Lorca. Μετέφρασε ένα ποίημα του, το οποίο έγινε αργότερα το τραγούδι “Take This Waltz”, μία δουλειά που του πήρε πάνω από 150 ώρες για να ολοκληρωθεί .

8. Ανάμεσα στους fans του συγκαταλέγεται και ο πρίγκιπας Κάρολος, που συστήνει τη μουσική του στα παιδιά του.

9. Το album του “Death of a Ladie’s Man”, έγινε με τον Phil Spector να κάθεται στην καρέκλα του παραγωγού.  Σύμφωνα με την ιστορία, ο Spector, πνιγμένος μέσα στη μεγαλομανία του, έκανε τις ηχογραφήσεις μαρτυρικές. Μάλιστα, είχε αναπτύξει μία ιδιαίτερη αγάπη για τα όπλα, και όπως ο Cohen δήλωσε αργότερα, ο παραγωγός τον σημάδεψε με ένα όπλο στο κεφάλι και του φώναζε “Leonard, σε αγαπώ!”.

10. Το κομμάτι του “Hallelujah”, ίσως το πιο γνωστό της καριέρας του, δε γνώρισε την αναμενόμενη επιτυχία όταν κυκλοφόρησε. Αργότερα διασκευάστηκε από τον Jeff Buckley,και συνδέθηκε άμεσα με το όνομα του. Μέχρι σήμερα το κομμάτι έχει διασκευαστεί πάνω από 300 φορές. 

Ροζίνα Αράπη