10 πράγματα που θέλετε να ξέρετε για τον Van Gogh

van-gogh
ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

H μεγαλειώδης έκθεση Van Gogh Alive έρχεται στη χώρα μας τον προσεχή Νοέμβριο για να μας μυήσει στη ζωή και το έργο του κορυφαίου Ολλανδού ζωγράφου. Με αφορμή αυτό, παρουσιάζουμε 10 πράγματα που θέλετε να ξέρετε για εκείνον.

Γεννήθηκε στην Ολλανδία

Έχετε ακούσει για το Groot-Zundert στην Ολλανδία; Αυτό είναι το μέρος όπου γεννήθηκε ο Van Gogh στις 30 Μαρτίου του 1853.

Είχε έναν αδερφό με το ίδιο όνομα

Ο Vincent είχε έναν μεγαλύτερο αδερφό με το ίδιο ακριβώς όνομα, που όμως πέθανε στη γέννησή του.

Σκόπευε να γίνει πάστορας

Στα αρχικά του σχέδια ήταν να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να γίνει πάστορας. Μήπως όμως ο κόσμος θα είχε στερηθεί την τέχνη και τις δημιουργίες του, αν είχε ακολουθήσει την αρχική του πρόθεση.

Δεν ζωγράφιζε από μικρή ηλικία

Ο Van Gogh ήταν 27 ετών όταν έφτιαξε τον πρώτο του πίνακα. Πριν από αυτό, είχε αποτύχει παταγωδώς ως έμπορος έργων τέχνης. Ήταν αυτοδίδακτος καλλιτέχνης και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία ζωγραφίζοντας σκοτεινές και θλιβερές απεικονίσεις αγροτών.

Του άρεσε να ζωγραφίζει τον εαυτό του

Έμεινε στην ιστορία και για τις αυτοπροσωπογραφίες του. Ζωγράφισε συνολικά περισσότερα από 30 πορτρέτα του από το 1886 και το 1889.

Έφτιαξε το πιο διάσημο έργο του σε ψυχιατρική κλινική

Ζωγράφισε την Έναστρη Νύχτα ενόσω ήταν τρόφιμος σε ψυχιατρική κλινική της Γαλλίας. Το έργο του βρίσκεται τώρα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Ήταν πολύ παραγωγικός

Ο Van Gogh παρήγαγε τα πιο γνωστά του έργα την τελευταία δεκαετία της ζωής του. Έφτιαξε συνολικά περίπου 900 πίνακες. Το πιο ακριβό του έργο, το πορτρέτο του Dr. Gachet αξίζει 148.6 εκατομμύρια δολάρια. Το έφτιαξε το 1890 και πουλήθηκε σε αυτή την τιμή το 1990.

www.wikipedia.org
Ήταν καλός φίλος με έναν άλλο γνωστό καλλιτέχνη

Ήταν κολλητός φίλος με τον Paul Gauguin. Το γνωστό περιστατικό με το κομμένο αυτί του Van Gogh ουσιαστικά αφορά με κάποιο τρόπο και τον Gaugin. Σύμφωνα με την ιστορία, o Van Gogh έκοψε το αυτί του μετά από μια διαμάχη με έναν φίλο του, αλλά ένα πρόσφατο βιβλίο αναφέρει ότι ο φίλος αυτός ήταν ο Gaugin.

Πούλησε μόνο έναν πίνακα

Όσο ήταν ζωντανός, πούλησε μόνο έναν πίνακα, το The Red Vineyard. Έγινε γνωστός μόνο μετά θάνατον.

Ο θάνατός του είναι ένα μυστήριο

Άλλοι λένε ότι πρόκειται για αυτοκτονία και άλλοι όχι. Ο Van Gogh πέθανε το 1890 κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ίσως αυτοκτόνησε με όπλο ή όπως λέγεται μπορεί να τον πυροβόλησε ένας έφηβος της περιοχής...