Δισκοκριτική: «V» Maroon 5

maroon-5
ΔΕΥΤΕΡΑ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Η πολύ επιτυχημένη μπάντα επιστρέφει δισκογραφικά με το πέμπτο της album, αλλά σκοντάφτει στα προβλέψιμα hits και την ευκολία του πράγματος.

Οι Maroon 5 από την αρχή της καριέρας τους είχαν πιάσει το νόημα του hit single, εκείνου του τραγουδιού που θα κολλήσει στο κεφάλι σου και τα ραδιόφωνα θα το αγαπήσουν τόσο πολύ που θα το παίζουν ακόμα κι αν ξεφτίσει. Δεν περιμένει κανείς βαθυστόχαστες συνθέσεις από την προσωποκεντρική μπάντα, που ο μπροστάρης Adam Levine –πιο επιθυμητός άνδρας για το 2014 σύμφωνα με το People- αρέσκεται στο να μοστράρει την ομορφιά και την όποια προσωπικότητα του, αντί να προσπαθήσει να ξεκολλήσει την μπάντα του από τη λούπα που τους έχει ρίξει. Δε φαίνεται όμως να τον απασχολεί ιδιαίτερα. Τα hits να σημειώνονται και όλα καλά.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το “V”. Πίσω από τις εντυπωσιακές ενορχηστρώσεις και τις φροντισμένες παραγωγές, θα βρεις το απόλυτο κενό. Φυσικά τα δύο πρώτα singles “Maps” και “Animals” θα έχουν πρώτα μπει στο κεφάλι σου και θα αρνούνται να βγουν.  Το πρώτο, είναι ένα ευχάριστο pop κομμάτι, ενώ το δεύτερο απελευθερώνει τη σεξουαλική ορμή του Levine, με στίχους που κάνουν τη συντηρητική Αμερικάνικη κοινωνία να χαρακτηρίσουν το περιεχόμενο ως “explicit”. 

Η συνέχεια περιέχει το ηλεκτρονικό “It Was Always You”, το μόνο που μπορεί να θεωρηθεί ότι τους πάει ένα βήμα παραπέρα, αλλά φυσικά ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Γιατί η συνέχεια αναλώνεται σε παιχνίδια με στίχους για το σεξ, τον έρωτα και την απώλεια, ανόητες μπαλάντες και πάλι από την αρχή. Κουραστικές επαναλήψεις, με

πρωταγωνιστή την χαρακτηριστική φωνή του Levine, που μπορεί σε κάποιους να αρέσει, αλλά μετά από ώρα καταντά και λίγο εκνευριστική. Ακόμα και το ντουέτο με τη Gwen Stefani δεν προσθέτει κάτι, αντίθετα απλά επιβεβαιώνει την απουσία έμπνευσης.

Με λίγα λόγια, το “V” δεν είναι ένας κακός δίσκος. Είναι φροντισμένος, με άριστη παραγωγή και έχει και μερικές φωτεινές στιγμές που θα μας συντροφεύουν για λίγο καιρό. Είναι όμως τόσο επίπεδος και μονοδιάστατος που όλες οι καλές προθέσεις δεν τον σώζουν .

Album: V

Καλλιτέχνης: Maroon  5  

Label: Interscope/Universal

Βαθμολογία: 4/10

Ροζίνα Αράπη