Τρία σε ένα από τον Ζαν-Κλωντ Ιζζό

tria-se-ena-apo-ton-zan-klont-izzo

ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Τρία μυθιστορήματα του Ζαν-Κλωντ Ιζζό με φόντο τη γοητευτική Μασσαλία και ήρωα τον Φαμπιό Μοντάλ, επανεκδίδονται σε ένα από τις εκδόσεις Πόλις.

Ο Ζαν-Κλωντ Ιζζό περιγράφει με νοσταλγία και μελαγχολία, τον κόσμο της Μασσαλίας, όπου γεννήθηκε και έζησε, μέσα από τις περιπέτειες των ηρώων του.

Με τον τίτλο «Η τριλογία της Μασσαλίας» επανεκδίδονται σε έναν τόμο τα μυθιστορήματα του Ζαν-Κλωντ Ιζζό «Το μαύρο τραγούδι της Μασσαλίας», «Το τσούρμο», «Solea», με ήρωα τον Φαμπιό Μοντάλ, αυτό τον ευαίσθητο αστυνόμο, απόγονο μεταναστών, εχθρό της βίας, που αγαπά την ποίηση, την τζαζ, το ψάρεμα, τις γυναίκες και την πόλη του, τη Μασσαλία: μια πόλη σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, το μεγάλο λιμάνι της Γαλλίας.

Η Μασσαλία, με το λιμάνι και τους ανθρώπους της, τους δρόμους και τα κορίτσια της, εκεί όπου διασταυρώνονται γάλλοι ρατσιστές, διεφθαρμένοι αστυνομικοί, φανατικοί ισλαμιστές, ενώ η σκιά της Μαφίας απλώνεται παντού, αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για νουάρ ιστορίες.

Και ο ήρωας, γεμάτος αμφιβολίες για τον εαυτό του, πάντα αποφασισμένος να φτάσει ως το τέλος, συνεχίζει την περιπλάνηση του στους δρόμους της χαμένης αθωότητας. Παλεύοντας μεταξύ νοσταλγίας και ανταρσίας, δρα για χάρη της συντροφικότητας και της φιλίας με την ίδια πάντοτε ανθρωπιά.

Όπως αναφέρεται στο επίμετρο του Ριχάρδου Σωμερίτη, ο Ιζζό, τέκνο της «λαθρομετανάστευσης» κι αυτός, χάρισε στην πόλη του κάτι που εκείνη του ανταποδίδει τώρα με αγάπη και ευγνωμοσύνη: μια νέα εικόνα, μια νέα ζωή. Έναν μύθο.

Λίγα λόγια για τον Ζαν-Κλωντ Ιζζό

Ο Ζαν-Κλωντ Ιζζό γεννήθηκε το 1945 στη Μασσαλία από ιταλό πατέρα και ισπανίδα μητέρα. Πέθανε τον Ιανουάριο του 2000.

Απόφοιτος τεχνικής σχολής, εργάστηκε για χρόνια ως αρχισυντάκτης και αρθρογράφος στην κομμουνιστική εφημερίδα της Μασσαλίας La Marseillaise και ως σεναριογράφος για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Έγραψε πέντε μυθιστορήματα, ποιήματα και διηγήματα.

Από τις εκδόσεις Πόλις έχει κυκλοφορήσει και το βιβλίο του «Ο ήλιος των μελλοθανάτων». Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του «Οι βατσιμάνηδες της Μασσαλίας» και «Έρωτας και θάνατος στη Μασσαλία».