Οι καλύτερες αυτοπροσωπογραφίες όλων των εποχών

van-gogh
ΤΕΤΑΡΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που ζωγράφισαν το ίδιο τους το πρόσωπο σε ιδιαίτερες στιγμές. Ας δούμε τις πιο γνωστές αυτοπροσωπογραφίες όλων των εποχών.

Van Gogh – Αυτοπροσωπογραφία με κομμένο αυτί

Η μοναδική αυτοπροσωπογραφία του Van Gogh με κομμένο το ένα του αυτί, είναι ένας πολύχρωμος πίνακας, που κρύβει ένα μεγάλο μυστήριο καθώς κανείς ποτέ δεν θα είναι σίγουρος για τις περιστάσεις και τα γεγονότα πριν από το συμβάν. Ο καλλιτέχνης ποζάρει σε προφίλ τριών τετάρτων, φορώντας παλτό κι ένα χοντρό καπέλο. Η γάζα που τυλίγει το ένα του αυτί, μαρτυρά τα γεγονότα.

Frida Kahlo - Αυτοπροσωπογραφία με κομμένα μαλλιά (1940)

Τα μαλλιά της Frida Kahlo αιωρούνταν πάντα σαν να είχαν ζωή. Είχε κόψει πραγματικά άραγε τα μαλλιά της σε αυτό τον πίνακα. Ποτέ δε θα μάθουμε μάλλον, μιας και η πραγματικότητα μπλέκεται με το σουρεαλισμό σε όλα σχεδόν τα έργα της Kahlo. Ζωγράφισε αυτόν τον πίνακα αμέσως μετά τον χωρισμό της με τον Diego Rivera, τον οποίο όμως ξαναπαντρεύτηκε λίγο αργότερα.

Pablo Picasso – Αυτοπροσωπογραφία μπροστά στον θάνατο (1972)

Ο Πικάσο πάντα απεικόνιζε τον εαυτό του με τεράστια μάτια. Τα μάτια του όμως δεν αποτυπώθηκαν ποτέ ξανά πιο μεγάλα και πιο εκφραστικά, από ότι σε αυτό το έργο, στο οποίο ο ίδιος βλέπει τον θάνατο να πλησιάζει.

Rembrandt – Αυτοπροσωπογραφία με δύο κύκλους (περίπου 1665)

Ο Rembrandt κοιτάζει τον θεατή μέσα στα μάτια, με ένα βλέμμα σκοτεινό, γεμάτο βαθιά συνείδηση και θύμησες. Φαίνεται σαν να έχει κάνει διάλειμμα από τη ζωγραφική του, ενώ οι αινιγματικοί κύκλοι πίσω του αναπαριστούν τον κόσμο που δημιουργούσε.