Η χειροτεχνία στο επίκεντρο των εικαστικών έργων
Έργο του Raed Yassin
H γκαλερί Elika φιλοξενεί την ομαδική έκθεση Work και εστιάζει στην ιδέα της εργασίας, συγκεντρώνοντας έργα δέκα καλλιτεχνών που πραγματεύονται άμεσα ή έμμεσα την έννοια της δεξιοτεχνίας.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον γύρω από τη χειροτεχνία. Πολλοί καλλιτέχνες εμπνέονται από παραδοσιακές και λαϊκές μορφές τέχνης, ενώ μέθοδοι και υλικά που σχετίζονται περισσότερο με τις εφαρμοσμένες παρά με τις «καλές τέχνες». επηρεάζουν και ενσωματώνονται στη δουλειά καλλιτεχνών που παραμένουν σύγχρονοι.
Η ιδέα της εργασίας, ως κοινός παρανομαστής των έργων, θέτει ερωτήματα πάνω στη σχέση μεταξύ χειροποίητου και readymade, καθώς και μεταξύ χειρονακτικών πρακτικών και μαζικής παραγωγής. Θίγει ζητήματα όπως το διακοσμητικό, το design, η λαογραφία και οι παραδοσιακές μορφές τέχνης και ανοίγει μια συζήτηση γύρω από τις έννοιες του πρωτότυπου και της αυθεντικότητας, της αυτονομίας, της αναπαραγωγιμότητας, της υλικότητας, της αισθητικής αξίας και της αξίας εν γένει, καθώς και του έργου τέχνης ως εμπορεύσιμου προϊόντος.
Απώτερος στόχος είναι να αναδείξει την σημασία των πρακτικών που παρουσιάζονται, υπογραμμίζοντας ότι οι καλλιτέχνες που επιλέγουν να συνδιαλεχθούν μέσα από το έργο τους με την ευρύτερη έννοια της δεξιοτεχνίας, το κάνουν από μια θέση που λαμβάνει υπόψη τα κληροδοτήματα του εικοστού αιώνα.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: James Balmforth, James Capper, Sarai Leόn, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Κοσμάς Νικολάου, Απόστολος Ντελάκος, Κώστας Ρουσσάκης, Σάββας Χριστοδουλίδης, Andreas Sell, Raed Yassin
Πληροφορίες: Elika Gallery, Ομήρου 27, Αθήνα, 2103618045, διάρκεια μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.







