5 βιβλία για τον πόλεμο που αξίζει να διαβάσετε

war
ΤΡΙΤΗ, 03 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Ιστορία δε διαβάσαμε μόνο στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, ούτε και είναι απαραίτητο να εξεταστεί κανείς στις Πανελλήνιες για να το κάνει. Ένας υπέροχος τρόπος για να μάθουμε για τους σημαντικότερους πολέμους που γνώρισε η ανθρωπότητα είναι μέσα από τα βιβλία. Και ειδικά μέσα από τα 5 που ακολουθούν…

Πόλεμος και Ειρήνη, Leon Tolstoi

Ο Τολστόι έγραψε το βιβλίο αυτό μέσα σε έξι χρόνια. Πάνω από μισός αιώνας χώριζε τα γεγονότα που περιγράφονται στο μυθιστόρημα από εκείνα που ζούσε η Ρωσία, όταν εκδόθηκε. Ο Τολστόι εξιστορεί τα καθέκαστα των πολέμων του 1807 και του 1812 -ανάμεσα στους Ρώσους και στις στρατιές του Ναπολέοντα- παράλληλα με την αμεριμνησία που επικρατούσε στα σαλόνια της ρωσικής αριστοκρατίας. Το μεγαλειώδες αυτό «ιστορικό» μυθιστόρημα, συνιστά προϊόν της δημιουργικής αντίφασης του συγγραφέα: είναι αυστηρά δομημένο και αφορά μια προσωπικότητα σε πλήρη αταξία και σύγχυση.

Αποχαιρετισμός στα όπλα, Ernest Hemingway

Το 1918 ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ πήγε «στον πόλεμο που θα έβαζε τέλος σε όλους τους πολέμους». Κατατάχθηκε ως εθελοντής τραυματιοφορέας στα ασθενοφόρα, τραυματίστηκε και παρασημοφορήθηκε. Από τις εμπειρίες του αυτές γεννήθηκε αυτό το μυθιστόρημα, που πολλοί θεωρούν ως το αριστούργημά του. Σ' αυτό αναπλάθει με τρόπο απόλυτα πειστικό, το φόβο, τη συντροφικότητα, το θάρρος του νεαρού Αμερικανού εθελοντή και των ανδρών και γυναικών που γνωρίζει στην Ιταλία. Όμως το "Αποχαιρετισμός στα όπλα" δεν είναι μονάχα ένα πολεμικό μυθιστόρημα. Σ' αυτό ο Χέμινγουεϊ πλάθει μια ιστορία αγάπης βαθιά τραγική, παθιασμένη και ασυμβίβαστη - η συνισταμένη των τριών μεγάλων ερώτων του συγγραφέα στα χρόνια 1918-1929. Περιλαμβάνει καθαρά αυτοβιογραφικά στοιχεία στο βιβλίο του αυτό, ενώ παράλληλα σφύζει από πάθος και συναισθήματα, που βρίσκουν το ιδανικό σκηνικό τους στην Ιταλία, στα ταραγμένα χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η άνοδος και η πτώση του Τρίτου Ράιχ, William L. Shirer

Ο ιστορικός και δημοσιογράφος Ουίλλιαμ Σίρερ, μορφωτικός ακόλουθος της Αμερικάνικης πρεσβείας στο Βερολίνο μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατέγραψε όλη τη συγκλονιστική περίοδο που ο Χίτλερ, από άσημος δεκανέας, δημιούργησε το Ναζιστικό κόμμα, κατέλαβε την κυβέρνηση και επιτέθηκε εναντίον της ανθρωπότητας. Ο συγγραφέας ήταν ένας "αυτόπτης" μάρτυρας.

Hitler: a biography, Ian Kershaw

Το βιβλίο του Ian Kershaw είναι η βιογραφία μιας από τις ηγετικές μορφές που άσκησαν τεράστια επιρροή στην εξέλιξη της ιστορίας του 20ού αιώνα. Η φυσιογνωμία του Hitler χτίζεται μέσα στο βιβλίο, από τα πρώτα του χρόνια, μέχρι τις τελευταίες του μέρες και την πτώση. Είναι βασισμένο σε πηγές που δεν είχαν καταγραφεί μέχρι τότε, όπως το ημερολόγιο του Γκέμπελς και περιγράφει όλα τα δραματικά γεγονότα στα οποία εμπλέκεται η μορφή του Χίτλερ, ενώ περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό και χάρτες.

Η ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου, Θουκυδίδης

Γραμμένο 400 χρόνια πριν τη γέννηση του Χριστού, κάνει μια εξαιρετικά λεπτομερή περιγραφή της πολεμικής σχέσης και της σύγκρουσης Αθήνας και Σπάρτης. Συγγραφέας του είναι ο Αθηναίος πολιτικός Θουκυδίδης και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά κείμενα, γραμμένο με αρτιότητα και νηφαλιότητα. Παράλληλα, θεωρείται και η πρώτη επιστημονικά γραμμένη ιστορική μελέτη.