Δισκοκριτική: «Viet Cong» Viet Cong

viet-cong-cover
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Το ντεμπούτο της Καναδικής μπάντας έχει όλα τα φόντα για να θεωρηθεί ένα από τα καλύτερα albums της χρονιάς.

Από τις στάχτες των Women, ξεπήδησαν οι Viet Cong, δηλαδή ο Matt Flegel και ο Mike Wallace, και μετά την κυκλοφορία ενός EP, μας παραδίδουν το πρώτο τους ολοκληρωμένο album.  Το ομώνυμο ντεμπούτο τους, κινείται στον προσφιλή χώρο του post punk, ένα είδος που αρκετοί μπορεί να θεωρήσουν υπερκορεσμένο, και πώς πλέον ότι ακούμε είναι ένα αναμάσημα του παρελθόντος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Το καταλαβαίνεις από την έναρξη, με το “Newspaper Spoons”, ένα σχεδόν “επικού” χαρακτήρα χώσιμο που χτίζεται σταδιακά, μέσα από θόρυβο και μυσταγωγικές πολυφωνίες, και δεν μπορεί παρά να σου κεντρίσει το ενδιαφέρον για να πας παρακάτω.

Και θα θες να πατήσεις πολλές φορές το repeat καθώς θα ακούς κομμάτια όπως το “Bunker Buster” με τις σωστές δόσεις ψυχεδέλειας  και τις οργισμένες κιθάρες, αυτές που κάποτε μας έκαναν να ερωτευτούμε τους Interpol,  και το “Continental Shelf”, ένα άκρως συναισθηματικό και μελωδικό κομμάτι, βουτιά στο σκοτάδι της δεκαετίας του ’80, αλλά με μια πολύ φρέσκια αντιμετώπιση.

Το “March Of Progress”  είναι σίγουρα η καρδιά του album, με όλο το φάσμα των επιρροών τους, μια δημιουργία που χτίζεται σιγά σιγά όσο περνάνε τα λεπτά της διάρκειας του,  ενώ το εντεκάλεπτο “Death” που κλείνει τον δίσκο σε αφήνει με την αίσθηση ότι θες κι άλλο. Και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θετικό. 

Οι Viet Cong αγαπάνε τις επιρροές τους και ακολουθώντας πιστά τα βήματα των ειδώλων τους, παραδίδουν ένα μικρό διαμάντι. Είναι θεατρικοί, σκοτεινοί, μελωδικοί, πειραματικοί και καλά διαβασμένοι. Φυσικά αυτά δε θα είχαν καμία σημασία, αν τα τραγούδια τους δε δημιουργούσαν τόσα συναισθήματα στον ακροατή, ξεσκονίζοντας ένα μουσικό παρελθόν που ίσως πιστεύαμε ότι δεν είχε τίποτα πλέον να δώσει. Θα περιμένουμε φυσικά το επόμενο τους βήμα, για να διαπιστώσουμε αν όντως έχουμε να κάνουμε με μια μπάντα που άξιζε τους επαίνους, ή για έναν κομήτη.

Ελπίζουμε φυσικά να είναι το πρώτο. 

Album: Viet Cong

Καλλιτέχνης: Viet Cong

Label: Flemish Eye / Jagjaguarwar

Βαθμoλογία: 8/10

Ροζίνα Αράπη