Δισκοκριτική: «Vulnicura» Bjork

bjork-cover
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Το ισλανδικό ξωτικό επιστρέφει με το ένατο album της καριέρας της, μετά από έναν επώδυνο χωρισμό, με φανερή τάση εσωστρέφειας.

Η Bjork από την αρχή της καριέρας της ταυτίστηκε με τον ρόλο του περίεργου πλάσματος που κάποιοι θα λατρέψουν και κάποιοι θα μισήσουν. Όσο περνούσε ο χρόνος και η καριέρα της εξελισσόταν, μας παρέδωσε albums-διαμάντια, μας άνοιξε την καρδιά και τη ψυχή της, όσο λίγες καλλιτέχνιδες έχουν καταφέρει.

Το “Vulnicura” είναι ένα album αφιερωμένο στον πρόσφατο χωρισμό της από τον Matthew Barney. Στη μεταξύ τους σχέση αναφέρονται όλα τα κομμάτια, που χτίζουν σταδιακά το χρονικό μιας σχέσης, από την αρχή μέχρι το πικρό τέλος. Δεν ήταν απλά μια σχέση προφανώς, αλλά οικογένεια, για την τραγουδίστρια, που βυθίζεται όσο προχωράει η ακρόαση σε μια ηλεκτρονική μελαγχολία, με τον θεατή παρόντα σε όλη τη διάρκεια.

Και υπάρχουν μερικές στιγμές που όντως καταφέρνει να μας συγκλονίσει, όπως στο “Black Lake”, μια σύνθεση δέκα λεπτών, επική θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κάποιος, και ένα από τα σημεία που πρέπει να σταθεί κανείς ακούγοντας το album. Ο Antony Hegarty αποδεικνύεται ιδανικός στο πλάι της για άλλη μια φορά, στο “Atom Dance”. Το  “History Of Touches”  είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο εσωστρεφή και αυτοβιογραφικά της τραγούδια, αλλά μαζί της μπορεί να ταυτιστεί και κάθε ραγισμένη καρδιά εκεί έξω, όταν αναλύει τα βήματα που φτάσανε σε έναν χωρισμό.

Η ταύτιση όμως δεν έρχεται πάντα με τη Bjork, και αυτό ήταν πάντα το δίκοπο μαχαίρι της περσόνας της. Γιατί μέσα σε όλη αυτή την αποδόμηση της κοινής της ζωής με έναν άνθρωπο, μπολιάζει ένας ήχος αφαιρετικός, που πολλοί θα χαρακτηρίσουν περίεργο, ίσως και βαρετό.  Το νεύρο και η ενέργεια απέχουν στο “Vulnicura”, και δίνουν τη θέση τους στη σκέψη.

Με λίγα λόγια, το τελευταίο album της Ισλανδής, είναι μια δουλειά με συνοχή, συνέχεια και ακραίο συναίσθημα, πίσω από διακριτικά beats και κονσόλες. Απέχει φυσικά αρκετά από τα καταπληκτικά “Vespertine” ή “Homogenic”, αλλά είναι μία ακόμα πτυχή, ένα ακόμα κεφάλαιο στην ιστορία αυτής της τόσο σπάνιας ύπαρξης, που αξίζει να ανακαλύψετε.

Album: Vulnicura

Καλλιτέχνης: Bjork

Label: One Little Indian

Βαθμολογία: 7/10

Ροζίνα Αράπη