4 βιβλία που θα αποκαλύψουν τον εσωτερικό σου διανοούμενο

1984
ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Υπάρχουν βιβλία που τα διαβάζεις και μετά δεν τα καλοθυμάσαι και υπάρχουν άλλα που αλλάζουν ολόκληρη την κοσμοθεωρία και το «είναι» σου. Τέσσερα από τα πιο επιδραστικά βιβλία όλων των εποχών παρουσιάζουμε εδώ και πρέπει να τα διαβάσεις.

1984 - George Orwell

Το βιβλίο που περιγράφει έναν κόσμο βγαλμένο από τον χειρότερο εφιάλτη μας, εισήγαγε τον όρο του «Μεγάλου Αδερφού» και του απόλυτου ελέγχου της καθημερινότητας των ανθρώπων. Το βιβλίο του Orwell αποτέλεσε μια προφητική σχεδόν πρόβλεψη του μέλλοντος και θα αποτελεί πάντα ένα συγκλονιστικό βιβλίο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, εξαιρετικά επίκαιρο σε κάθε εποχή.

Τα σταφύλια της Οργής - John Steinbeck

Το βραβευμένο με Πούλιτζερ μυθιστόρημα του Steinbeck περιγράφει με τον πιο γλαφυρό τρόπο τον αγώνα για επιβίωση της οικογένειας των Τζόουντ από την Οκλαχόμα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης του '29. Μετά από αυτό το βιβλίο, δεν υπάρχει περίπτωση να μιλήσεις για την περίοδο αυτή χωρίς να σου έρθει στο μυαλό αυτό το μυθιστόρημα.

100 χρόνια μοναξιά - Gabriel Garcia Marquez

Αποτελεί αναμφισβήτητα την «τοιχογραφία» μιας εποχής κι ενός λαού. Η μοίρα της Κολομβίας αλλά και ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής περνά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ενώ περιγράφονται καθημερινά συναισθήματα, αδιέξοδα και φιλοσοφικά ζητήματα.

Οδυσσέας - James Joyce

Ένα βιβλίο βαρύ, μεγάλο και δύσκολο, που όμως αν καταφέρεις να το διαβάσεις, είναι δεδομένο ότι θα αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι. Ο «Οδυσσέας» είναι ο απολογισμός μιας μοναδικής μέρας, της 16ης Ιουνίου 1904. Ο χώρος που εκτυλίσσεται η ιστορία είναι το Δουβλίνο. Πρωταγωνιστής του είναι ο Λεοπόλδος Μπλουμ, του οποίου η μία και μοναδική μέρα μοιάζει με το ταξίδι του Οδυσσέα. Μέσα από την εσωτερική αφήγηση που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, επιτυγχάνεται η περιγραφή των σχέσεων, η σύγκριση του αρχικού μύθου του Οδυσσέα με αυτόν του Μπλουμ και η αναζήτηση του ηθικού προορισμού του σημερινού κόσμου.