Τραγούδια με όχι και τόσο αθώα μηνύματα

barbie-girl
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2015

Τα θυμάστε που τα ακούγατε στην εφηβική σας ηλικία, τα χορεύατε στα πάρτι, βλέπατε τα videoclips τους στο Mtv, τραγουδάγατε τους στίχους τους, αλλά πραγματικά το νόημα των λέξεων των παρακάτω τραγουδιών είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που νομίζατε;

Aqua-Barbie Girl

Ένα εξαιρετικά κολλητικό, χαρούμενο pop τραγούδι που σημάδεψε σίγουρα τα νεανικά χρόνια πολλών. Το ρομάντζο της Barbie και του Ken όπως εξιστορούταν στους στίχους του τραγουδιού είναι το πόσο φανταστικά περνάνε στην πλαστική τους ζωή. Είναι όμως και εξαιρετικά προσβλητικό στις γυναίκες, με τη Barbie να παρουσιάζεται ως μια “bimbo friend” που αφήνει τον Ken να παίξει μαζί της, να της βγάλει τα ρούχα κτλ, αρκεί να της πει ότι θα είναι δικός της για πάντα. Όχι και τόσο καλό μήνυμα για τη σχέση των δύο φύλων και το ρόλο της γυναίκας στη σχέση.

Madonna-Like A Prayer

Το videoclip δε θα το ξεχάσουμε ποτέ, ούτε εμείς, ούτε το Βατικανό και οι θρησκευόμενοι ανά τον κόσμο. Οι στίχοι όμως του τραγουδιού είναι εξίσου προκλητικοί, μπλέκοντας τη θρησκεία με το σεξ, και με τον διφορούμενο στίχο “I’m down on my knees, I wanna take you there”. Άραγε η Madonna να ήθελε να προσευχηθεί ή… κάτι άλλο, αρκετά βέβηλο;

Peter Gabriel-Sledgehammer

Προφανώς ο Peter Gabriel δεν αναφέρεται στο σφυρί, αλλά στα προσόντα του. Είναι μάλλον αξιοθαύμαστο πώς κατάφερε να κάνει ένα τραγούδι που αναφέρεται τόσο κραυγαλέα στα ανδρικά γεννητικά όργανα, τόσο μεγάλη επιτυχία. Ειδικά ο στίχος “You could have a steam train, if you’d just lay down your tracks”, είναι μια από τις πολλές μεταφορές που χρησιμοποιεί για να περιγράψει όσο πιο γλαφυρά γίνεται τη γενετήσια πράξη.

The Knack-My Sharona

Το τραγούδι αυτό γράφτηκε για τη 17χρονη Sharona Alperin, τότε φιλενάδα του τραγουδιστή Doug Fieger. Αναφέρεται στον κεραυνοβόλο έρωτα που ένιωσε για τη νεαρή κοπέλα. Θα μπορούσε όμως να παραλείψει τους στίχους “Such a dirty mind, always get it up. For the touch of the younger kind”,  μιας και μιλάει για ένα ανήλικο κορίτσι που του προκαλεί σεξουαλικές σκέψεις.

Heart Shaped Box- Nirvana

Πιστεύατε ότι ο στίχος “ I’ve been locked inside your heart-shaped box for weeks” , αναφέρεται σε κάποια ερωτική παγίδα που έχει πέσει ο Kurt Cobain; Όχι. Είναι μια αναφορά στα ενδότερα της Courtney Love. Φυσικά μιλάμε για τους Nirvana, και σίγουρα η μουσική τους δεν φτιάχτηκε για να συνοδεύει τα παιδικά μας πάρτι.

Ροζίνα Αράπη