Δισκοκριτική: «The magic Whip» Blur

blur-cover
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΜΑΙΟΥ 2015

Τα πάλαι ποτέ brit pop τέκνα δεν θα αφηγηθούν ιστορίες για όταν το πάρτι των 90s έχει τελειώσει, αλλά και τη συνειδητοποίηση ότι οι μεγάλες μπάντες θα βρίσκουν πάντα τρόπο να μας εντυπωσιάζουν, ακόμα και αν χρειαστεί να περάσουν 13 χρόνια.

Το 2013 οι Blur θα εμφανίζονταν ζωντανά σε ένα φεστιβάλ στην Ιαπωνία. Το φεστιβάλ ακυρώθηκε και τους άφησε στο Χονγκ Κονγκ για πέντε μέρες, να περιπλανιούνται και να ανακαλύπτουν την πόλη. Και ταυτόχρονα να δουλεύουν σε καινούργιο υλικό. Από αυτό το περιστατικό γεννήθηκαν τα τραγούδια του “The Magic Whip”. 

Και τι χαρά ομολογουμένως πήραν όλοι οι fans όταν τελικά οι φήμες βγήκαν αληθινές και οι Blur επέστρεψαν. Και ευτυχώς δε μας απογοήτευσαν. Το “The Magic Whip” φυσικά δεν περιέχει κανένα “Boys&Girls”,  οι στιγμές του πάρτι και του ξεσηκώματος είναι εδώ, αλλά σαφώς πιο…sober,  αλλά περισσότερο δείχνει πώς από τις πιο απλές συνθέσεις μπορεί να προκύψει κάτι τόσο όμορφο.

Το πρώτο single “Go Out” περιέχει έναν εφηβικό αέρα,  την λατρεμένη, χαρακτηριστική cockney προφορά του Damon Albarn να σε παρακινεί να χορέψεις μόνος σου,  το “Lonesome Street”  και το “Ong Ong”, που ακολούθησε σε κάνει να αναπολήσεις το παρελθόν,  ενώ το “There Are Too Many Of Us”,  που ξεκινάει σχεδόν επικά, είναι μια από τις πιο ώριμες και ενδοσκοπικές στιγμές, ένα από τα κομμάτια με βραδυφλεγή επίδραση επάνω μας. 

Υπάρχουν φυσικά και άλλα highlights, όπως το “My Terracotta Heart”,   στο οποίο η απλή και φυσική ερμηνεία του Albarn δεν μπορεί παρά να μην κάνει την καρδιά σου να σφιχτεί.  Ένα από τα πιο περίεργα και ταυτόχρονα ενδιαφέροντα όμως σημεία, είναι το “I Thought I was a Spaceman”, ένας ίσως μικρός φόρος τιμής στον David Bowie.

Από την αρχή μέχρι το τέλος του το “The Magic Whip” υπόσχεται συγκινήσεις,  ειλικρίνεια, εντάσεις, ενδοσκόπηση, αλλά και κομμάτια για τα πάρτι των παιδιών που μεγάλωσαν στα 90s και δεν μπορούν να τα ξεπεράσουν.  Δεν είναι κακό. Ειδικά όταν υπάρχουν τέτοια συγκροτήματα για να μας κάνουν να τα θυμόμαστε.  Οι Blur μας εξέπληξαν ευχάριστα, και ελπίζουμε να μην είναι η τελευταία φορά που ακούμε κάτι από αυτούς.

Album: The magic Whip

Καλλιτέχνης: Blur

Label: Parlophone/Warner Bros

Βαθμολογία: 8/10

Ροζίνα Αράπη