Who is Who: Pulp

who-is-who-pulp

Φωτογραφία: http://www.facebook.com/pulppeople

ΠΕΜΠΤΗ, 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Ένα από τα συγκροτήματα που καθόρισαν τον ήχο της δεκαετίας του ’90 και συνέβαλαν στις χρυσές μέρες της britpop, έρχεται με την αυθεντική του σύνθεση στα μέρη μας στις 20 Αυγούστου, με αρχηγό τον φοβερό και τρομερό Jarvis Cocker. Το click@Life θυμάται τους σημαντικότερους σταθμούς της ταραχώδους καριέρας τους.

• Το 1978, ο 15χρονος τότε Jarvis Cocker ξεκίνησε μαζί με φίλους του να φτιάχνει συγκροτήματα δύο ή τριών ατόμων στο Sheffield, αναζητώντας στέγη για να παίζουν και κάποιον να ακούσει τα τραγούδια τους. Το 1981, o Cocker μαζί με το συγκρότημά του Arabacus Pulp έδωσαν ένα demo στον «πατριάρχη» του βρετανικού ραδιοφώνου John Peel, ο οποίος έπαιξε κομμάτια τους στην εκπομπή του.

• Παρά την προβολή, η επιτυχία αργούσε ακόμα, μιας και εκτός από τον Cocker, όλα τα υπόλοιπα μέλη του γκρουπ έφυγαν για το Πανεπιστήμιο. Νέα μέλη προστέθηκαν, ανάμεσα τους και η αδερφή του Jarvis, Saskia. Το συγκρότημα υιοθέτησε πλέον το όνομα Pulp και το 1982 κυκλοφόρησε το πρώτο του mini album με τίτλο «It», επηρεασμένο από τη folk και την pop, που όμως δε γνώρισε αρκετή επιτυχία. Το συγκρότημα διαλύθηκε και ξαναφτιάχτηκε, αναζητώντας συνεχώς τον ήχο που θα τους έκανε να ξεχωρίσουν.

• Το 1985 οι Pulp υπέγραψαν με τη Fire Records μια συνεργασία που έμελλε να ήταν βραχυπρόθεσμη, μιας και οι σχέσεις μεταξύ των υπεύθυνων και του συγκροτήματος ήταν τεταμένες. Λίγο μετά την υπογραφή τους συμβολαίου τους, ο Jarvis έπεσε από το παράθυρο μιας πολυκατοικίας ενώ προσπαθούσε να εντυπωσιάσει μια κοπέλα κάνοντάς της μια αναπαράσταση του Spiderman και εμφανιζόταν επί σκηνής με αναπηρικό καροτσάκι.

• Οι Pulp κυκλοφόρησαν στη συνέχεια το πιο σκοτεινό «Freaks» (το οποίο ηχογραφήθηκε μέσα σε μια μόλις εβδομάδα). Όταν ούτε αυτό το album κατάφερε κάτι σημαντικό, ο Cocker διέλυσε το γκρουπ για να σπουδάσει στη σχολή Saint Martins στο Λονδίνο. Εκεί γνώρισε και τον Steve Mackey που ανέλαβε τη θέση του μπασίστα. Ξαναμπήκαν στη διαδικασία ηχογράφησης, από την οποία προέκυψε το «Separations». Ο ήχος των Pulp πλέον, είχε αλλάξει, αφού εκτός από τις επιρροές τους από τον Leonard Cohen και τους Fall, ο Mackey έφερε στοιχεία από τη house μουσική. Το album έλαβε πολύ καλές κριτικές και από εκεί ξεχώρισε το κομμάτι «My Legendary Girlfriend».

• Το 1991 μεταπήδησαν στην Warp Records και στη συνέχεια στην Island, απ’όπου κυκλοφόρησαν και τα singles «Razzmatazz» και «Babies» , για να ακολουθήσει το album «His ‘n’ Hers» το 1994, το οποίο εκτόξευσε το όνομα τους και μάλιστα, τιμήθηκε με ένα βραβείο Mercury. Μαζί με τους Suede, τους Oasis και τους Blur, οι Pulp απολάμβαναν μια θέση στο πάνθεον της Britpop, ένα από τα κυριότερα μουσικά ρεύματα των ‘90s.

• Το 1995 κυκλοφόρησαν το ίσως πιο γνωστό κομμάτι τους, το «Common People». Η ιστορία της Ελληνίδας ψηλομύτας φοιτήτριας έχει χαραχτεί στην καρδιά κάθε μουσικόφιλου της εποχής. Λίγο αργότερα, κυκλοφόρησε και το πιο επιτυχημένο τους μέχρι στιγμής album, το «Different Class», από το οποίο κομμάτια όπως το «Disco 2000» και «Mis-shapes» έχουν μείνει κλασικά.

• Η «τρέλα» του Jarvis Cocker ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ατού του συγκροτήματος. Ο frontman με τη βαθιά φωνή και το υπεροπτικό ύφος, είναι επίσης γνωστός για την προκλητική του στάση απέναντι στα media. Αποκορύφωμα ήταν η φάρσα που έστησε στον Michael Jackson στη διάρκεια των Brit Awards το 1996. Την ώρα που ο «βασιλιάς της pop» τραγουδούσε το «Earth Song», ο Jarvis ανέβηκε στη σκηνή και έδειξε τα οπίσθια του στο κοινό. Το γεγονός αυτό δίχασε την κοινή γνώμη, αλλά τράβηξε ακόμα περισσότερο τα βλέμματα πάνω στο συγκρότημα.

• Μετά την κυκλοφορία μιας συλλογής με μερικές από τις πρώτες τους ηχογραφήσεις , που έλαβε αρνητικές κριτικές, οι Pulp βρίσκονταν στο στόχαστρο του βρετανικού Τύπου και ζούσαν σαν πραγματικοί rock stars. Ο Russel Senior αποχώρησε από την μπάντα, ενώ ο Cocker έδινε τη μάχη του με τον εθισμό στα ναρκωτικά. Το «This Is Hardcore» κυκλοφόρησε το 1998 και καταπιανόταν με θέματα όπως τα ναρκωτικά, η κατάθλιψη και η δόξα.

• Το « We Love Life» που ακολούθησε το 2001, δεν έλαβε τις καλύτερες κριτικές, ούτε γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Ήταν ένα σημάδι της παρακμής της Britpop εποχής. Όπως ήταν φανερό, το συγκρότημα περνούσε μια εξαιρετικά δύσκολη φάση η οποία περιελάμβανε κακές σχέσεις τόσο με το management, όσο και μεταξύ των μελών του. Η ανακοίνωση της διάλυσής τους δεν άργησε να έρθει.

• Στα χρόνια που ακολούθησαν τα μέλη ακολούθησαν solo πορείες ή ασχολήθηκαν με side projects. Ο Cocker κυκλοφόρησε ένα solo album με τίτλο «Jarvis», συμμετείχε στο soundtrack του Harry Potter και ο Steve Mackey έκανε την παραγωγή στο ντεμπούτο της M.I.A. και των Long Blondes.

• Φέτος, οι Pulp ανακοίνωσαν την επανένωση τους μαζί με 22 συναυλίες σε διάφορα φεστιβάλ του κόσμου. Με αφορμή λοιπόν, αυτό το αναπάντεχο reunion το Σάββατο 20 Αυγούστου στο Terra Vibe Park, το ελληνικό κοινό θα απολαύσει ζωντανά ένα από τα πιο αγαπημένα του συγκροτήματα, στην τελευταία ίσως, μεγάλη συναυλία της φετινής χρονιάς.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ