10 πράγματα που (ίσως) δεν ξέρετε για την Kovacs

kovacs
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Λίγο πριν η Ολλανδέζα τραγουδίστρια ανέβει στη σκηνή του Pireaus 117 Academy, το Σάββατο 9 Aπριλίου, σάς συστήνουμε καλύτερα την καλλιτέχνιδα με τη “μαύρη” φωνή.

Η σχέση της Sharon Kovacs με το ελληνικό κοινό μοιάζει ερωτική, αντίστοιχη της σχέσης της με το τραγούδι. Ένα χρόνο μετά την υπέροχη εμφάνισή της στο πλευρό του Robbie Williams στο Rockwave Festival 2015, η Kovacs έρχεται και πάλι στη χώρα μας για 4 εμφανίσεις σε τρεις πόλεις: την Πέμπτη 7 Απριλίου στο Principal Club Theater της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 8 Απριλίου στο Lab Art του Βόλου, ενώ το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Απριλίου, η Ολλανδέζα ερμηνεύτρια θα εμφανιστεί στην Αθήνα και το Pireaus 117 Academy​, τον καινούριο συναυλιακό χώρο που έχει έρθει για να μείνει.

Λίγο πριν τη live εμφάνισή της, σας παρουσιάζουμε 10 πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για την ιδιαίτερη καλλιτέχνιδα με τη “μαύρη” φωνή.

1. H Kovacs γεννήθηκε στο Barlo της Ολλανδίας το 1990. Στο σχολείο αναζήτησε τη μουσική της ταυτότητα μέσα από σχολικές μπάντες και talent shows, αλλά αδυνατούσε να βρει το δρόμο της.

2. Έπιασε δουλειά σαν σερβιτόρα, και ο μόνος τρόπος να τραγουδάει ήταν οι βραδιές open mic στο μπαρ που δούλευε.

3. Όταν ενηλικιώθηκε και μετά από παρότρυνση αυτών που την είχαν ακούσει ζωντανά, γράφτηκε στη μουσική ακαδημία του Eindhoven, το “Rock City Institute”. Και εκεί όμως αντιμετώπισε προβλήματα με τους καθηγητές που δεν ξέρανε τι να κάνουνε με τη μοναδική, σκοτεινή χροιά της. Τότε σκέφτηκε να τα παρατήσει.

4. Συνέχισε να καλλιεργεί όμως το ταλέντο της και να γράφει τα δικά της τραγούδια. Στάθηκε τυχερή όταν ο μουσικός παραγωγός Oscar Holleman ( Within Temptation, After Forever κ.ά.),  άκουσε κάποια demo της, και ενθουσιάστηκε με τη τόσο ιδιαίτερη ερμηνεία της. Η γνωριμία τους έγινε αρχικά μέσω facebook, όταν η Kovacs αποφάσισε να του στείλει δείγματα της δουλειάς της.

5. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε να δουλεύει πάνω στη φωνή και τα τραγούδια της και παράλληλα να εμφανίζεται σε πολλά γερμανικά και ολλανδικά φεστιβάλ. Βρέθηκε μέχρι την Αβάνα, όπου μαζί με Κουβανούς μουσικούς ηχογράφησε το πρώτο της album.

6. Στις επιρροές της βρίσκονται οι μεγάλες φωνές της jazz και των blues, όπως η Etta James, η Billie Holiday,η Ella Fitzerald, η Janis Joplin και η Nina Simone.

7. Πέρσι κυκλοφόρησε ένα EP με τέσσερα κομμάτια, στα οποία περιλαμβανόταν η τεράστια επιτυχία “My Love”, αλλά και μια διασκευή του “I’ve Seen That Face Before” της Grace Jones. 

8. Ακούγοντάς την, πολλοί αναγνωρίζουν στη φωνή της ψήγματα από μουσικούς μύθους, όπως οι μεγάλες jazz και blues ντίβες, αλλά και του μουσικού “τσαμπουκά” της Amy Winehouse.

9. Όπως έχει δηλώσει η ίδια τα τραγούδια της θέλει να είναι “βρώμικα και ειλικρινή”, και πως η μουσική της είναι ουσιαστικά αυτό που έχει στη ψυχή της, η έκφραση των συναισθημάτων της. Και αν αυτά σας ακούγονται τετριμμένα, δεν μπορείτε παρά να περιμένετε να την ακούσετε ζωντανά.

10. Το ντεμπούτο της album “Shades of Black” κυκλοφόρησε τον Απρίλιο.

Ροζίνα Αράπη