Ο πολιτισμός βάζει πλώρη για τα νησιά

festibal-nision
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Τέσσερα μεγάλα φεστιβάλ σε ισάριθμα νησιά μεταθέτουν το πολιτιστικό σκηνικό της χώρας στο απέραντο γαλάζιο.

Το καλοκαίρι που ο κόσμος ταξιδεύει στα νησιά, οι καλλιτέχνες βρίσκουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε αυτά τη δουλειά τους, προσκαλώντας τον κόσμο να δει εκθέσεις φωτογραφίας, όπως αυτές θα παρουσιαστούν στη Χίο και τη Νάξο, ταινίες και αφιερώματα, σαν εκείνα του φεστιβάλ κινηματογράφου της αρχοντικής Σύρου, αλλά και φεστιβάλ συνομιλίας και συγχρωτισμού δημιουργών όπως στο πολιτιστικό γεγονός της Αντιπάρου. Εμείς σας προτείνουμε να τα επισκεφτείτε συνδυάζοντας τις βουτιές στη θάλασσα με εκείνες στις τέχνες!

Χίος
26 Ιουνίου – 18 Αυγούστου

Εκθέσεις

• 26 Ιουνίου – 29 Ιουλίου – Πάρκο Εθελοντισμού (Παλιά Σφαγεία), Φωτογραφική Λέσχη Χίου – Ομαδική Έκθεση «Πρόσωπα»
Ώρα 21:00

• 29 Ιουνίου – 29 Ιουλίου – ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, Δημοκρατίας 12, Χίος
Δημήτρης Κοιλαλούς «Τετράδιο Λιβάνου – ΑντιΠαράδεισος» σε επιμέλεια του διευθυντή του ΜΦΘ, Βαγγέλη Ιωακειμίδη. Τα έργα από τη σειρά αυτή είναι το αποτέλεσμα μίας φωτογραφικής αποστολής του ΜΦΘ στον Δημήτρη Κοιλαλού το 2011, στο πλαίσιο του προγράμματος “Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών” και αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του ΜΦΘ.
Ώρα 21:00

• 1 Ιουλίου – 30 Ιουλίου – Αρχοντικό Αντουάνικο, Αγίου Μηνά 81, Κάμπος, Χίος
Παύλος Φυσάκης – «Land Ends», συμπαραγωγή των ΜΦΘ, Νορβηγικής Πρεσβείας, Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθηνών, Lightroom projects, που παρουσιάστηκε επίσης το 2010 στο πλαίσιο της PhotoBiennale του ΜΦΘ με θέμα τον “Τόπο” στη Θεσσαλονίκη.
Ώρα 21:00

• 4 Ιουλίου – 18 Αυγούστου – Φωτογραφική Λέσχη Χίου, Φωτογραφική Ομάδα Συμπληγάδα – Ομαδική Έκθεση «In the Light»
Ώρα 19:00

• 4 Ιουλίου – 18 Αυγούστου – Δημοτική Πινακοθήκη Χίου, Κωνσταντίνος Μάνος – «A Greek Portfolio »
Ο Κωνσταντίνος Μάνος, με 57 εικόνες από την εμβληματική και πολυβραβευμένη συλλογή «a Greek portfolio» με την επιμέλεια του ιδίου και της Αλίκης Τσίργιαλου από το μουσείο Μπενάκη, ταξιδεύει στην ελληνική ύπαιθρο της δεκαετίας του ’60 φωτογραφίζοντας ανθρώπους φτωχούς και αγέρωχους, μέσα σ’ ένα σκηνικό αγροτικής απλότητας.
Ώρα 21:00

• 5 Ιουλίου – 18 Αυγούστου – Ίδρυμα Μαρίας Τσάκου - Επιλογή από την ομαδική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη «Ελληνικές Θάλασσες» με έργα του προηγούμενου αιώνα, του μεσοπολέμου, και νεώτερα από την συλλογή του, Χαρισιάδη, McCabe, Β. Παπαϊωάννου, Τομπάζη, Εμπειρίκου κ.α.
Ώρα 21:00

Events

• 27 Ιουνίου 2015: Το Chios Photo Festival συναντιέται με την Ευανθία Ρεμπούτσικα σε ενα ταξίδι ήχων. ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ
Παλιά Σφαγεία (Πάρκο Εθελοντισμού)
Ώρα Έναρξης: 21:00

• 29 Ιουνίου 2015: το καφε-μπαρ «Το Ρόδι» προσκαλεί το Chios Photo Festival στο πάρτυ με την ραδιοφωνική παραγωγό και Dj του «Κόσμος 93,6″ Γιώτα Κοτσέτα
Ώρα έναρξης: 22:30

• 1 Ιουλίου 2015: το “Citrus – Άρωμα Μνήμης” στον Κάμπο προσκαλεί το Chios Photo Festival στο πάρτυ με την ραδιοφωνική παραγωγό και Dj του «Κόσμος 93,6″ Γιώτα Κοτσέτα.
Ώρα έναρξης: 22:30
 

Σύρος
3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (SIFF): 3 – 12 Ιουλίου

Ένας από τους κύριους στόχους του φεστιβάλ είναι να χρησιμοποιήσει, να μεταμορφώσει και να τραβήξει την προσοχή σε διάφορους χώρους και κτίρια γύρω και πέρα από την Ερμούπολη. Πολλά από αυτά τα μέρη αποτελούν κομμάτια της μοναδικής πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Σύρου. Φέτος, το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου (SIFF) συνεργάζεται με φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, για να προσφέρει στο κοινό του πιο ορατούς και διαδραστικούς τρόπους ενημέρωσης για τα μέρη που χρησιμοποιούνται για τις φεστιβαλικές προβολές, τόσο μέσα από ψηφιακά προγράμματα όσο και μέσα από προγράμματα φυσικού σχεδιασμού.

Στην εκδήλωση που ανοίγει τη φετινή διοργάνωση, οι Maki, μια κολεκτίβα από περφόρμερ με έδρα την Γκρενόμπλ της Γαλλίας, θα μας προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε μια ασύλληπτη τοποθεσία. Η περφόρμανς τους είναι ειδικά σχεδιασμένη για ένα απομακρυσμένο χωράφι στο νησί και συνδυάζει την προβολή φιλμ 16 χιλιοστών, το θέατρο σκιών, τη μουσική και το χορό, συνθέτοντας έτσι ένα μοναδικό κινηματογραφικό γεγονός.

Ένα «σινεμά-πριμιτίφ» που αποκαλύπτει την ίδια τη γενεαλογία του, όπου οι βασικές διαδικασίες που σχετίζονται με το κινηματογραφικό μέσο –το πρώτο παιχνίδισμα του φωτός με το σκοτάδι και της καταγεγραμμένης εικόνας με τη «ζωντανή» κίνηση, και η προβολή από σελιλόιντ– καθορίζουν την ίδια τη φύση του μέσου. Η Ροζ και η Λευκή Μαρμάρινη Σαΐτα, βραβεία που σχεδιάστηκαν για τη φετινή διοργάνωση, απονέμονται στους νικητές των διαγωνιστικών τμημάτων «Ντεμπούτα» και «Μικρά και παραθαλάσσια» αντιστοίχως.

Αντίπαρος
3ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας: 4 – 13 Ιουλίου

Η Αντίπαρος για τρίτο καλοκαίρι  στη σειρά γεμίζει ζωή και εικόνες από όλο τον κόσμο, φιλοξενώντας στο Κάστρο της το 3ο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Αντιπάρου. Το ενετικό Κάστρο του νησιού είναι από τα πιο μικρά και όμορφα δείγματα αρχιτεκτονικής αυτού του είδους. Μέσα στους γραφικούς τοίχους του, σαν καλειδοσκόπιο δημιουργίας και ομορφιάς, εκτίθενται επιλεγμένα έργα φωτογράφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αν και μικρό σε κλίμακα, η αύξηση των συμμετοχών στο φεστιβάλ από τη μια χρονιά στην άλλη είναι εντυπωσιακή, και αντανακλά την κοσμοπολίτικη και μαγική ενέργεια του νησιού. Πολλά από τα έργα είναι εμπνευσμένα από το ίδιο το νησί της Αντιπάρου, άλλα αποτυπώνουν με ζωντάνια το λαμπερό φως του καλοκαιριού στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ είναι προγραμματισμένες μια σειρά μουσικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Συμμετέχουν οι φωτογράφοι:
Βασίλης Αρτίκος - επίτιμος καλεσμένος -  (Ελλάδα), Λεωνίδας Γερμανόπουλος  (Ελλάδα), Σοφία Γεωργακοπούλου  (Ελλάδα ), John Corlett  (Aγγλία), Susan Daboll  (Αμερική), Charmaine de Heij  (Ολλάνδία), Μανώλης Καραταράκης  (Ελλάδα), Στρατής Καστρισιανάκης (Eλλάδα),  Λήδα Κωτσονοπούλου (Ελλάδα), Christian Luescher  (Ελβετία), Σπύρος Μπάλιος  (Ελλάδα), Γιώργος Νούνεσης  (Ελλάδα), Στέλλα Σιδηροπούλου (Ελλάδα), Christian Stemper  (Aυστρία)
καθώς και οι :
Manou Tilinski, Θοδωρής Μάρκου, Σπυριδούλα Μπαγεώργου (με φωτογραφίες τους από τα γυρίσματα  της ταινίας του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου "Suntan", που έγιναν στην Αντίπαρο).

Νάξος
FALLING APART 2015: Ιούλιος - Σεπτέμβριος

Το Φεστιβάλ Νάξου ξεκίνησε το 2001 με σκοπό τόσο οι μόνιμοι κάτοικοι, όσο και οι επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν τη διαχρονική και σύγχρονη πολιτισμική δημιουργία. Τη διοργάνωση ανέλαβε η Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Αιών», η οποία συνεργάζεται με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς, μουσεία, πανεπιστήμια και ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το Φεστιβάλ αποτελεί θεσμό διαπολιτισμικής συνάντησης και πρωτότυπων παραγωγών (Ελληνικών και ξένων) και περιλαμβάνει εκθέσεις εικαστικών τεχνών, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, σύγχρονο χορό κ.ά.

Μέσα από τη συνύπαρξη διεθνών καλλιτεχνών και σύγχρονων αισθητικών τάσεων η Νάξος αναδεικνύεται σε ιδανικό νησί διακοπών, με φρέσκο αέρα πολιτισμού. Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο κυρίως στον Πύργο Μπαζαίου, μνημείο του 17ου αιώνα στην ενδοχώρα της Νάξου, ένα υποβλητικό περιβάλλον, που αγκαλιάζει, εμπνέει και αναδεικνύει τα πρόσωπα και τα γεγονότα του Φεστιβάλ.

Παρατηρώντας την κατάρρευση και τον κατακερματισμό που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας τόσο στο ψυχικό όσο και στο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, οι διοργανωτές αποφάσισαν να ονοματίσουν αυτό το φαινόμενο: “Falling Apart”, είναι ο τίτλος της εικαστικής έκθεσης των: Νίκου Αλεξίου, Ingbert Brunk και Κωστή Αντωνιάδη. Παράλληλα φιλοξενούμε καλλιτέχνες όπως, την Έλλη Πασπαλά, τονVassiliko, τον Κωστή Μαραβέγια, την Άννα Βαγενά, τον Γιάννη Καλαβριανό, την Ελένη Κοκκίδου, τον Λευτέρη Ελευθερίου αλλά και ιδιαίτερες παραγωγές όπως το αφιέρωμα Addio Addio amore στη Pina Bausch από τον Δάφνη Κόκκινο (η Pina Bausch ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που είχε διαισθανθεί την ενέργεια του πύργου Μπαζαίου, το 1999 όταν τον επισκέφτηκε), το ρεσιτάλ του Καταλανού Josep Tero, το σεμινάριο Δραματοθεραπείας με την Anna Seymour βασισμένο στις «Τρεις αδελφές» του Άντον Τσέχωφ, αλλά και την πρώτη πανελλήνια προβολή της ταινίας «7 θυμοί» του Χρήστου Βούπουρα.

Επιχειρούν έτσι, να εφαρμόσουν την τέχνη του κρακελέ και να συνδέσουν τα θραύσματα μας με εκείνο το πολύτιμο υλικό «που φτιάχνονται τα όνειρα» ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε, αλλά και να εκφραζόμαστε σ’ ένα αντίξοο περιβάλλον ερειπίων.

Μαρία Πορτοκαλάκη

[email protected]