Ευτυχώς υπάρχει ο έρωτας (και) στη λογοτεχνία

patakis
ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Δυο καινούρια βιβλία για τον έρωτα, από τις εκδόσεις Πατάκη, παίρνουν προσωρινά τη σκέψη από όσα συμβαίνουν και μας μεταφέρουν σε πιο ήρεμα νερά.

Ερωτικά εγκλήματα
Οκτώ  Έλληνες πεζογράφοι αφηγούνται ιστορίες παραφοράς

Συγγραφείς: Γιάννης Ατζάκας, Ελένη Γιαννακάκη, Κώστας Καβανόζης, Χρίστος Κυθρεώτης, Μαρία Μήτσορα, Τεύκτρος Μιχαηλίδης, Χρήστος Οικονόμου, Σώτη Τριανταφύλλου.

Οκτώ συγγραφείς αφηγούνται εγκλήµατα πάθους, εξιχνιάζουν ιστορίες ερωτικής απόγνωσης. Ο Γιάννης Ατζακάς, η Ελένη Γιαννακάκη, ο Κώστας Καβανόζης, ο Χρίστος Κυθρεώτης, η Μαρία Μήτσορα, ο Τεύκρος Μιχαηλίδης, ο Χρήστος Οικονόµου και η Σώτη Τριανταφύλλου  γράφουν από ένα διήγηµα, όπου η ερωτογραφία διασταυρώνεται µε τη noir γραφή,  κλίνοντας  άλλοτε προς τον σκληρό ρεαλισµό ή την παραµυθητική  αφήγηση,  άλλοτε προς τη σκοτεινή παρωδία ή την αλλόκοτη περιπέτεια κι άλλοτε προς την υπερβατική πρόζα ή την κοινωνική σάτιρα.   Όταν η ερωτική παραφορά οδηγεί τους ήρωες στη ρίζα του κακού, στη ρίζα της ύπαρξης.
 

Έρωτος γνώση
Δοκίμια για τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία

Συγγραφέας: Martha C. Nussbaum
Μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος

Ποια είναι η σχέση φιλοσοφίας και λογοτεχνίας; Πώς συνυφαίνονται µορφή και περιεχόµενο σε θεµελιώδη έργα της κλασικής αρχαιότητας, αλλά και σε αριστουργήµατα της νεωτερικότητας; Ποια είναι η σηµασία της ηθικής στη ζωή και την τέχνη, ιδίως σε ό,τι αφορά το σαγηνευτικό αλλά και ακανθώδες ζήτηµα του έρωτα; Σε αυτά και άλλα κρίσιµαερωτήµατα απαντά το σηµαντικό βιβλίο της Nussbaum Έρωτος γνώση. Σε δεκαπέντε κεφάλαια, που µεταβαίνουν από τη φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη στα κορυφαία έργα συγγραφέων όπως ο Ντίκενς, o Χένρυ Τζέιµς, o ΜαρσέλΠρουστ και ο ΣάµουελΜπέκετ, η κορυφαία Αµερικανίδα φιλόσοφος, µε λόγο στιβαρό, καίριο και διαυγή, µας ταξιδεύει σ’ έναν κόσµοστοχασµού και αισθήµατος, όπου τα βιβλία έχουν τη δύναµη να επηρεάζουν καθοριστικά τις ηθικές αντιλήψεις και στάσεις του ανθρώπου.

Η συγγραφέας

Η Martha C. Nussbaum (1947) θεωρείται µια από τις πιο σηµαντικές φιλοσόφους διεθνώς.  Διδάσκει Φιλοσοφία, Δίκαιο και Ηθική στο Πανεπιστήµιο του Σικάγου.  Έχει γράψει εκτενώς πάνω σε θέµατα που αφορούν την αρχαία ελληνική και ρωµαϊκή φιλοσοφία, την πολιτική φιλοσοφία, τον φεµινισµό και την ηθική. Έχει επίσης διδάξει στα Πανεπιστήµια Χάρβαρντ και Μπράουν.

Τι είπαν για το βιβλίο

«Η εντυπωσιακή και πρωτότυπη θέση της Nussbaum σε αυτό το εκπληκτικό βιβλίο είναι ότι ζητήµατα ύφους και ουσίας είναι τόσο άρρηκτα δεµένα µεταξύ τους, ώστε η φιλοσοφία, έτσι όπως παραδοσιακά διδάσκεται, δεν µπορεί πλέον να πραγµατευθεί σε βάθος θεµελιώδη ηθικά ερωτήµατα που αφορούν την τέχνη του βίου. [...] Το Έρωτος γνώση είναι ένα εξαίσιο έργο σχετικά µε το νόηµα, τη γραφή, τη γνώση και την αλήθεια». Arthur C. Danto

«Είναι εκπληκτική η άνεση και η ακρίβεια µε την οποία η συγγραφέας, µε το υπόβαθρο και την ακαδηµαϊκήεµπειρία που έχει, κινείται ανάµεσα σε τόσα γνωστικά πεδία. [...] Ο τρόπος που διαβάζει και ερµηνεύει την αρχαία και τη σύγχρονη λογοτεχνία είναι οξυδερκής, πρωτότυπος και βαθυστόχαστος». Bernard Knox, Washington Post Book World

«Όποιος θέλει να κατανοήσει την αµφίδροµη σχέση λογοτεχνίας και φιλοσοφίας και τον τρόπο που η µία επενεργεί στην άλλη, θα πρέπει να διαβάσει µε προσοχή το έργο αυτό και να µελετήσει τις θέσεις της συγγραφέως ενδελεχώς». WayneBooth, Philosophy and Literature