Η σύγχρονη αρχιτεκτονική σε όλο της το μεγαλείο

the-egg
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Μπορεί το Taj Mahal, η Ακρόπολη και οι Πυραμίδες της Γκίζα να ξεχωρίζουν ως μοναδικά αρχαία αρχιτεκτονήματα, αλλά η αρχιτεκτονική έχει να επιδείξει κι εξαιρετικά κτήρια φτιαγμένα τα τελευταία 100 χρόνια. Ας δούμε τα πιο ιδιαίτερα από αυτά.

National Center for Performing Arts ("The Egg"), Πεκίνο, Κίνα

Το "Αυγό", όπως υποδηλώνει το όνομα και το σχήμα του βρίσκεται στη λίστα με τα πιο ιδιαίτερα σύγχρονα αρχιτεκτονήματα του κόσμου. Το σχήμα του είναι ελλειπτικό, κατασκευασμένο από τιτάνιο και γυαλί και σχεδιάστηκε από τον Γάλλο Paul Andreu, ενώ άνοιξε τις πόρτες του το 2007.

Burj Khalifa, Dubai

Το Burj Khalifa είναι το πιο ψηλό κτήριο στον κόσμο, με ύψος 828 μέτρα. Ολοκληρώθηκε το 2009 και κατέχει μερικά από τα σπουδαιότερα ρεκόρ στον κόσμο. Είναι τα κτήριο με τους περισσότερους ορόφους στον κόσμο, με το γρηγορότερο ασανσέρ και την ψηλότερη πισίνα. Το κτήριο σχεδίασε η εταιρεία Skidmore, Owings and Merrill. 

Sydney Opera House, Αυστραλία

Η όπερα του Σύδνεϋ χρησιμοποιείται ως πολυχώρος Τεχνών και σχεδιάστηκε από τον Δανό αρχιτέκτονα Jørn Utzon. Εγκαινιάστηκε το 1973 και από τότε είναι ένα από τα πιο δραστήρια πολιτιστικά κέντρα στον κόσμο. Το σχέδιό του αποτελείται από πολλά κοχύλια ενωμένα και θυμίζει βεντάλια. Έλαβε το βραβείο Pritzker το 2003 και το 2007 αναδείχθηκε σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Guggenheim Museum, Μπιλμπάο, Ισπανία

Πολλοί λένε ότι το μουσείο που σχεδίασε ο Frank Gehry θυμίζει κονσέρβα ή διαστημόπλοιο. Παρ’ όλα αυτά αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κτήρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και ολοκληρώθηκε το 1997 για να λειτουργήσει ως μουσείο μοντέρνας τέχνης.

Bird's Nest Stadium, Πεκίνο, Κίνα

Ακόμα ένα κτήριο μοναδικού design στο Πεκίνο. Πρόκειται για το εθνικό στάδιο της Κίνας που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008 από το ελβετικό αρχιτεκτονικό γραφείο Herzog & de Meuron. Το design του είναι εμπνευσμένο από τα παραδοσιακά κινεζικά κεραμικά και θυμίζει φωλιά πουλιού εξ ου και το όνομά του.

Empire State Building, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Ήταν το υψηλότερο κτήριο του κόσμου για 40 χρόνια, μέχρι το 1970 όταν κατασκευάστηκαν οι Δίδυμοι Πύργοι. Έχει 102 ορόφους και σχεδιάστηκε βασισμένο στο στιλ του Art Deco, από τον William F. Lamb.

Oslo Opera House, Όσλο, Νορβηγία

Τέλος, η όπερα του Όσλο περιλαμβάνει 1100 αίθουσες μέσα σε ένα κτήριο φτιαγμένο από ιταλικό μάρμαρο και λευκό γρανίτη, που μοιάζει να αναδύεται από το νερό. Το σχέδιο επιμελήθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta και ολοκληρώθηκε το 2007.