Η θάλασσα μέσα από τα μάτια γνωστών εικαστικών

lutras
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Βάζουμε τα μαγιό μας και βουτάμε στις θάλασσες που αποτύπωσαν στον καμβά τους διάσημοι ζωγράφοι.

Θαλασσογραφία - Νικόλαος Λύτρας

Ο Νικόλαος Λύτρας έχει υιοθετήσει τους βασικούς κώδικες της μοντέρνας τέχνης που είχαν καθιερωθεί από τη γενιά των μεταϊμπρεσιονιστών ζωγράφων. Στον πίνακα αυτό, η θάλασσα έχει αποδοθεί με πηχτό χρώμα και ρευστές πινελιές, που της προσδίδουν μια υλική υπόσταση. Κυριαρχούν το μπλε, τα ιώδη και οι ώχρες αποχρώσεις, σε ένα φυσικό περιβάλλον που αποδίδεται με λιτή πανοραμική σύνθεση.

Bird’s Eye View of the Sea Coast - Leonardo da Vinci

Η θάλασσα καλύπτει περίπου τα ¾ της επιφάνειας της γης, αλλά ελάχιστοι καλλιτέχνες πριν τον Leonardo Da Vinci σκέφτηκαν να αποτυπώσουν τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στον πλανήτη. Έτσι, ο Da Vinci ήταν και σε αυτό πρωτοπόρος. Στον πίνακά του φαντάζεται τη θάλασσα στις ακτές της Ιταλίας να σχηματίζει καμπυλωτούς όρμους και να συναντά το έδαφος σχηματίζοντας ένα γαλάζιο χαλί. Ο πίνακας μοιάζει με χάρτης, αλλά αποτελεί ένα όραμα για το πώς θα μοιάζει από ψηλά η θάλασσα.

Δύο ψαράδικα - Κωνσταντίνος Βολανάκης

Ο Κωνσταντίνος Βολανάκης εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες θαλασσογράφους απεικονίζοντας ναυμαχίες, σκηνές από λιμάνια, καράβια, καΐκια αλλά και ανθρώπινες δραστηριότητες συνυφασμένες με τον κόσμο της θάλασσας. Διεκδικεί επάξια τον τίτλο του πατέρα της ελληνικής θαλασσογραφίας. Στο συγκεκριμένο του πίνακα αποτυπώνει τον μόχθο των ψαράδων που μαζεύουν τα δίχτυα τους, ενώ τα πρόσωπά τους καθρεφτίζονται επάνω στην γαλήνια θάλασσα.

The Great Wave – Katsushika Hokusai

Στο εξαιρετικό αυτό έργο, ο Wave Hokusai αποτυπώνει τα τεράστια γαλάζια κύματα που δείχνουν τα «νύχια» τους. Το μεγάλο κύμα είναι παγωμένο μια στιγμή προτού λυγίσει και σκάσει. Τρεις βάρκες μάχονται με την παλίρροια, παίζοντας κρυφτό με τη θάλασσα.

Καΐκι στις Σπέτσες - Ιωάννης Αλταμούρας

Την επίδραση του Ιμπρεσιονισμού αφομοίωσε με τον καλύτερο τρόπο ο Ιωάννης Αλταμούρας και η θάλασσα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλά έργα του. Στον πίνακα αυτό, ο ζωγράφος έχει αποκρυσταλλώσει τη διαύγεια του πρωινού στις ελληνικές θάλασσες. Το αγκυροβολημένο καΐκι, με τα λευκά πανιά δεσμεύει το φως του ήλιου, ενώ όλο το έργο αποτελεί μια ποιητική εικόνα που αποτυπώνει ιδανικά το φως και το χρώμα του ελληνικού πρωινού.

Waves Breaking - Claude Monet

Ο Monet επισκέφθηκε τις ακτές της Νορμανδίας πολλές φορές, ζωγραφίζοντας τη Μάγχη από το ίδιο σημείο, αλλά σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, διαφορετικές καιρικές συνθήκες, αναρριχώμενος επάνω στα βράχια με το καβαλέτο του. Στο συγκεκριμένο πίνακα φαίνεται να στέκεται στην άμμο της παραλίας του Etretat, καθώς τα κύματα σκάνε ακριβώς μπροστά του. Η εικόνα μοιάζει τελείως αποκομμένη, με μοναδικό μοτίβο τα αφρισμένα κύματα. Πρόκειται για ένα έργο που αποτυπώνει τα μαχόμενα κύματα και τη μοναδική εμπειρία τού να τα παρατηρείς.

Ύδρα - Κωνσταντίνος Παρθένης

Ο Παρθένης στον πίνακά του παρουσιάζει το τοπίο της Ύδρας, με χρώματα διάφανα και ελαφριά, σε απόλυτη αρμονία και ισορροπία. Είναι ένα έργο απλό και λιτό που στηρίζεται κυρίως στις διακριτικές αντιθέσεις των θερμών και των ψυχρών χρωμάτων.